De haat-liefdeverhouding tussen arts en medicijnen

1 reactie

Vorige week kwam op drie verschillende manieren het hoofdstuk medicijnen in het nieuws. Niet toevallig bij een Zon die tot vrijdag 22 september [2017] 22.02 uur in maagd liep. Kosmisch gezien probeerde de Zon in de laatste graden van maagd nog eenmaal zijn oppositionele verbinding met het dierenriemteken vissen, waarin Neptunus in zijn eigen teken staat, onder de aandacht brengen.

Het ene bericht betrof de wens de homeopathie te verbieden en aan strenge wetenschappelijke controle te onderwerpen. Zo’n vier miljoen mensen gebruiken weleens een homeopathisch middel! [Bron artikel Volkskrant] Het andere item was op 19 september jl. om 22.00 op Nieuwsuur waar een oproep werd gedaan om meer vertrouwen in antidepressiva te hebben. En tenslotte plaatste de Volkskrant in zijn zaterdageditie Sir Edmund een hoofdartikel met de titel: Waarom slikken we onze pillen niet?

Het is eigenlijk vreemd om te bedenken dat artsen astrologisch gezien onder het teken maagd vallen, terwijl de medicijnen die ze voorschrijven onder het teken vissen vallen. Dit staat in principe haaks op elkaar en veroorzaakt primair een spanning. Als maagd dominant is, dan ligt automatisch vissen in het onbewuste. En als vissen dominant is, dan ligt maagd in het onbewuste. Voor diepgaandere studie over dit onderwerp verwijs ik naar mijn cursussen. Als je deze theorie toepast op een arts die bij een bepaalde kwaal een medicijn moet voorschrijven, dan moet de arts afdalen in onbewuste regionen van zijn kennis om iets voor te schrijven aan zijn patiënt. Ik weet dat dit een moeilijke zaak is; niet in de laatste plaats omdat ik van nabij heb meegemaakt hoe mijn echtgenoot die meer dan vijftig jaar praktiserend arts is geweest, soms dagen dacht over een bepaalde medicatie voor een patiënt. De laatste vijfentwintig jaar van zijn artsen zijn was hij dan ook consultatief arts en nam hij zijn dertig jaar huisarts zijn als ervaring mee. NB. consultatief arts houdt in dat mensen met uitbehandelde kwalen hem consulteerden. De oplossing die hij vond, was nooit standaard. Farmaceutisch geregistreerde medicijnen, antroposofische medicijnen, kunstzinnige therapie, cognitieve therapie, homeopathie, alles was mogelijk en werd niet gekaderd in goed of kwakzalverij, zoals nu veelal wordt gedaan. Het kwam er voor hem vooral op aan dat je verbinding met je patiënt maakte en je probeert in te leven in waar de kwaal vandaan komt. Mijn echtgenoot had dan ook een veelheid aan planeten in het teken maagd staan en Uranus in het zesde huis in vissen; een ware vernieuwer in zijn vak!

Nu Neptunus in zijn eigen teken loopt tot 2025, wordt de mens uitgenodigd om zijn eigen diepere gevoel met daaruit voortkomende intuïtie verder te ontwikkelen; dit is ook een niet onbelangrijk onderdeel van Neptunus. Maar Neptunus heeft ook een schaduwkant; één van de schaduwkanten komt heden ten dage naar boven in het zogenaamde nepnieuws. Omdat de onbewuste energie van vissen/Neptunus, maagd/Mercurius is, en Mercurius over nieuws gaat, zie je dat als je handig bent en je het een beetje trendy brengt, alles als waarheid kunt verkopen. Dit is op dit moment ook gaande met de farmaceutische industrie: dit drukt zich uit op allerlei vlakken: beloofde werking van een middel zonder bijwerkingen; de prijs die te hoog en niet realistisch is; het afgeven op andere medicijnen (homeopathie) die niet in de chemische visie van de farmaceut past. En zo kun je er nog wel wat opnoemen; overigens niet alleen bij de bovengenoemde groepen maar ook in de kringen van alternatieve genezers, maar dan omgekeerd. Het lastige is dat deze genoemde onbewuste valkuilen soms niet en soms wel van toepassing zijn en dat je helemaal voor jezelf moet ontdekken wat werkt en wat niet werkt. Dit is de mooie kant van Neptunus in zijn eigen teken: ontwikkel je eigen intuïtie en luister vooral naar de kritiek (maagd) die uit eigen het onbewuste naar boven komt; die kritiek is goud waard! En ja, dan kan het zijn zoals in het artikel wordt vermeld dat een man tijdens zijn vakantie zijn hoge bloeddrukmedicijnen even niet inneemt met alle eventuele gevolgen van dien, zoals in het artikel in de Volkskrant stond. NB statistisch is uitgezocht dat 22 procent van de diabetespatiënten de medicijnen niet inneemt; hoge bloeddrukmedicijnen 60 procent; cholesterol 47 procent.

Er zijn maar liefst 771 redenen gevonden om de voorgeschreven medicijnen niet in te nemen, aldus Poolse wetenschappers. Dit is een bewijs hoe het werkt tussen arts en medicijnen in de bewuste en onbewuste sfeer die door de patiënt wordt opgevangen. Wel ontdekte men dat wanneer een arts meer tijd voor een patiënt nam en meer naar zijn achtergrond informeerde, de medicijnen beter werden ingenomen. Er is zelfs een apotheek (Keizer) in Den Haag die op de voorgevel heeft staan: ‘Pillen en praten’ met een verrassend resultaat! Men komt daar pillen halen, maar er wordt tevens een kop koffie aangeboden en er vindt een ontmoeting plaats. De apotheek heeft op subtiele manier aangevoeld dat arts en medicijnen primair diametraal tegenover elkaar staan en dat de overkoepeling vertrouwen is.

Het is belangrijk steeds zelf na te voelen wat een medicijn met je doet, daar kan een arts in laatste instantie niet over oordelen. Het is belangrijk hier over uit te wisselen met de arts omdat hij/zij er ook van kan leren. Het gevaar in deze tijd is levensgroot aanwezig dat alleen maar de bureaucratische regeltjes nageleefd worden, waardoor belangrijke informatie nooit boven water komt; ook zo’n negatief Neptunus dingetje: het niet helder krijgen van zaken! Dit is ook één van de onderbelichte kanten van het op dit moment zoveel voorkomende ziekteverschijnsel depressie. De depressieve patiënt is als het ware vervreemd geraakt van de eigen intuïtie en kan dit vaak niet verwoorden. Het is de taak van de arts om opnieuw met open mind naar de werkelijke oorzaak op zoek te gaan. Daarom hoop ik dat alle artsen, de farmaceutische industrie en hulpverleners de komende tijd vooral met hun intuïtie aan het werk gaan en ophouden met ‘onbewust vuil’ naar elkaar te gooien.

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

Bedrag1 reactie. Reactie plaatsen

  • Hier kan ik me helemaal in vinden. Luister naar elkaar en doe intuitief het juiste . Wat en fijne arts moet je man zijn geweest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu