Op donderdag 26 oktober 2017 om 11.05 was er na 225 dagen er dan eindelijk een kabinet. Wat opvalt is dat de meesten nieuwe leden nieuw voor ons zijn. Ook is de leeftijd van de ministers relatief jong. De geboorte jaren liggen tussen de 1959 en 1977. De jongste van de ministers is Wouter Koolmees en de oudste Ferdinand Grapperhaus. Verder valt op dat niet één van de ministers zijn Zon in een vuur of aarde teken heeft staan. Dit vind ik heel opvallend. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen: er is vuur om iets neer te gaan zetten.

Hieronder toon ik het lijstje van de geboortedata die van de ministers bekend zijn:

 1. Halbe Zijlstra VVD; 21 Jan 1969
 2. Kasja Ollongren D66; 28 May 1967
 3. Mark Rutte VVD; 14 Feb 1967
 4. Hugo de Jonge CDA; 26 Sep 1977
 5. Carola Schouten CU; 6 Oct 1977
 6. Ferdiand Grapperhaus CDA; 8 Nov 1959
 7. Arie Slob CU; 16 Nov 1961
 8. Sigrid Kaag D66; 2 Nov 1961
 9. Eric Wiebes VVD; 12 Mar 1963
 10. Ank Bijleveld CDA; 17 Mar 1962
 11. Ingrid van Engelshoven D66; 12 Jul 1964
 12. Wopkre Hoekstra CDA; 30 Sep 1975
 13. Cora Nieuwenhuizen VVD; 12 Jun 1963
 14. Wouter Koolmees D66; 20 Mar 1977
 15. Sander Dekker VVD; 9 Feb 1975
 16. Bruno Bruins VVD; 10 Jul 1963

Wanneer je in het mooie astrologische computer programma JigSaw een analyse maakt van deze mensen, dan krijg je een dominantie in het dierenriemteken weegschaal en een werkenergie die te maken heeft met de planeten Zon/Pluto. NB. een werkenergie heeft te maken met hoe de groep iets gezamenlijk aanpakt. Dit beeld is  al wel een beetje af te lezen in hun eerste optreden. Toen ik een stuk van het programma van NPO 1 zag; mijn eerste indruk was weinig gevoelsvol en wat voorzichtig en neutraal; ik wist toen nog niet dat dit beeld er uit zou komen. In de analyse in JigSaw wordt aangegeven met welke planetenenergieën en geometrische modellen er wordt gewerkt en ook wie ieder afzonderlijk welke planeetenergie inbrengt.

Dit kabinet werkt primair met de zesde harmonie (er wordt dus een zes-ster gevormd tussen alle planeten van deelnemers, te vergelijke met het sextiel in de astrologie; deze werkt vooral coöperatief. Dit doen ze met een vrouwelijke energie waardoor ze minder daadkrachtig te werk gaan dan bij een mannelijke energie. De omschrijving hiervan is: De zesde harmonische is de meest coöperatieve harmonie die kan ontstaan in de groep. Dit komt onder andere omdat zij één soort kracht inbrengen: of een mannelijk principe of een vrouwelijk energie. Wanneer je een gemengde inbreng hebt in een harmonie (en dit is het geval bij alle andere harmonieën) dan gaat er altijd energie verloren door dit verschil. Immers mannelijk en vrouwelijk energie hebben altijd te maken met onbewust of bewust materiaal. Terwijl één element altijd de rust geeft van één van de onderdelen. Daarom is deze harmonie zo harmonisch.

De harmonie die in het kabinet ontstaat is dus een vrouwelijke energie. Dit houdt in dat de groep problematiek die op hen af komt afwachtend aanpakt en sterk gericht is op de eigen binnenwereld. De binnenwereld wordt ook actief betrokken bij het proces van luisteren. De zesde harmonie is vloeiend en bemoedigend, maar creëert ook mogelijkheden voor indirecte zelfrealisatie en ontdekking van de eigen ontwikkeling. Dit is een harmonie die voordelig is voor alle leden. [Vrije vertaling van o.g.]. Dit dus wat betreft de geaardheid. In het programma beschrijft Bernadette Brady ook welke rol iedereen afzonderlijk invult. En ook de werkenergie wordt uitgedrukt in planeten. Dit kabinet werkt met de energie van de Zon en Pluto en doet dit op een watermanachtige manier. Wie de Engelse analyse (gratis) wil ontvangen: klik hier. Maar er is natuurlijk ook altijd nog de ontstaanshoroscoop van het kabinet. Het is altijd lastig om een goed tijdstip vast te stellen. Is dit het moment van het akkoord, of, van de beëdiging, of, van de bordesscene? Ik heb gekozen voor de beëdiging [Bron: Dagblad Trouw]. Onder toon ik de horoscoop van dit moment.

Wat opvalt is dat de ascendant van deze horoscoop in de laatste graad van de horoscoop staat. De klassieke astrologie geeft bij zo’n stand een duidingsverbod aan, met de opmerking: te laat voor het onderwerp waar het over gaat. Nu kunnen we dat ‘te laat’ ook duiden door het record van 225 dagen die het duurde voordat het tot stand kwam. Een mooie stand is Zon conjunct Jupiter in het elfde huis. De andere heerser van schorpioen is Mars en die staat heel toepasselijk in weegschaal, welk dierenriemteken dominant is in de JigSaw analyse. De conjunctie tussen Zon en Jupiter staat in het heroriënteringsgebied van het elfde huis. [Hubermethode]. Deze stand is in overeenstemming te brengen met wat in de groepsanalyse duidelijk wordt namelijk, de watermanachtige manier van werken. Waterman en weegschaal zijn beide luchttekens en deze energieën kunnen vrij goed met elkaar samenwerken. Op zichzelf hebben we als samenleving veel behoefte aan een meer watermanachtige benadering. Bij de  harmonische waterman staat het sociale centraal en vernieuwing van oude zaken. Deze conjunctie maakt een onderbroken oppositie met Uranus. Een onderbroken aspect is zichtbaar aan een stippellijn aan de kant waar de energie onbewust werkt op de andere energie. In deze situatie werkt dus Uranus onbewust op de Zon, Jupiter energie. Uranus is bovendien retrograde en werkt introvert en daardoor minder sterk.  Dit heeft zo zijn voordelen want Uranus kan een nerveuze energie zijn; hier zijn  dus deze kabinetsleden minder gevoelig voor.

De Maan in een gebeurtenishoroscoop is een belangrijke factor omdat het een inzicht geeft in de voortgang der dingen. De Maan staat in het teken steenbok waar zij van nature zwak staat en gaat nog de volgende aspecten maken:

 • Een conjunctie met Pluto; omdat Pluto de heerser is van de ascendant van dit kabinet kan het duiden op het feit dat de groep toch wat gevoelsvoller wordt. Maar het kan ook duiden op dat er al snel een soort machtsstrijd gaat uitbreken.
 • Maan vierkant Uranus; dit duidt op collectieve meningsverschillen. Wellicht kunnen ze dit handelen met hun watermanachtige manier van aanpakken. Op zichzelf is een vierkant niet zo gunstig.

Alles zo overwegend, lijkt het erop dat ze de gehele rit niet zullen uitzitten. Dit beeld wordt nog versterkt doordat de oppositie (descendant) heel sterk. Venus de heerser van de descendant staat in weegschaal in zijn eigen teken en nog wel in het middengedeelte waar de werking het sterkst is. Bovendien in een hoekhuis waar een planeet sowieso sterk staat. Bovendien gaat Venus zeer binnenkort een vierkant maken met Pluto; ook dit duidt op een conflictsituatie.

De tijd zal het leren of deze beëdigingshoroscoop werkzaam is!

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.