Afgelopen zaterdag 27 januari [2018] doet in de Volkskrant Rien IJzendoorn Professor in de Pedagogiek voor het eerst verslag van het hooglopende conflict dat ontstaan is met de Leidse universiteit. Hij wordt er van beschuldigd dat hij jarenlang een angstcultuur heeft gezaaid. Er hebben drie onderzoekscommissies naar gekeken. Het resultaat is dat IJzendoorn nu uit het hoofdgebouw is gezet om ergens anders te werken voor de universiteit en dat hij een zwijgcontract heeft moet tekenen waarin staat dat hij niet meer mag reageren op wetenschappelijk onderzoeken van zijn collega’s.

IJzendoorn is geboren op 14 mei 1951 in een loonwerkersgezin in Tiel en heeft van jongs af aan geleerd om aan te pakken en heeft broers en zussen. Ondanks dat het niet de gewoonte was in dit milieu te studeren ging hij toch naar het gymnasium en studeerde al op jonge leeftijd cum laude af. IJzendoorn kreeg onder meer de Spinozaprijs en is één van de meest geciteerde wetenschappers. Hoe kon het dan toch gebeuren dat hij als geniaal onderzoeker in de pedagogiek toch zo in conflict met zijn omgeving kwam? Als hij zijn verhaal doet in de Volkskrant blijft eigenlijk de oorzaak van het conflict wat zelfs door de Telegraaf wordt gekwalificeerd als terreurbewind, dat niet geheel duidelijk. IJzendoorn noemt als hoofdoorzaak afgunst.
Er wordt in het artikel ook een voorbeeld gegeven waar hij kritiek op gaf. Het ging over een onderzoek dat gedaan was naar Zwarte Piet. De uitslag van het onderzoek is dat jonge kinderen Zwarte Piet zien als een soort clown en geen associatie hebben met discriminatie. IJzendoorn  komt met het volgend commentaar: ‘Maar kijk eens naar de details van de studie: bijna geen enkel kind woonde in een gekleurde wijk, slechts 1 procent van de kinderen was zwart. De moeder van dat ene donkere kind beklaagde zich daar ook over op internet’.  Helaas wordt er niet geciteerd aan de letterlijke  tekst die IJzendoorn gaf op het onderzoek. Er is namelijk een oud frans spreekwoord dat spreekt van: c’est le ton qui fait la musique of te wel: de toon maakt de muziek.

Van IJzendoorn is geen geboortetijd bekend maar we kunnen wel kijken naar de maansknoophoroscoop die niet zo gevoelig is voor de exacte tijd en een beeld geeft van hoe onbewuste mechanismen werken. NB de Maan kan een lichte afwijking hebben bij een tijd van 12.00 midden overdag en de Maansknoop (de ascendant van de geboortehoroscoop) is niet bruikbaar. Onder toon ik de maansknoophoroscoop van IJzendoorn.

In deze maansknoophoroscoop zie je levensgroot het probleem zitten. Cheiron de planeet die verbonden is met persoonlijk onbewuste en collectief onbewuste staat in het derde huis en maakt een oppositie met Venus die weer conjunct Uranus staat. Het negende maansknoophuis is het huis van diep filosofisch inzicht. Venus de planeet van harmonie en staat conjunct Uranus. Uranus is naast de planeet van het collectief onbewuste ook de planeet van de wetenschap. In het derde maansknoophuis worden inzichten communicatief gemaakt en daar zit nu net de pijn bij IJzendoorn als hij iets van de oude wijsheid (maansknoophoroscoop) die zijn ziel zich eigen heeft gemaakt  wil communiceren, wordt hij steeds achtervolgt door oude pijn die hij heeft opgelopen in vroeger communicaties. De term vroegere, die ik gebruik, strekt zich uit van verdrongen gebeurtenissen in dit leven, bijvoorbeeld in zijn jeugd met broers en zussen (derde maansknoophuis), maar het kan ook dateren uit vorige levens. Kortom de wisselwerking tussen wetenschap en het overdrachtelijk maken van de inzichten is het probleem en wellicht zou het hele team beter af zijn door als groep eens echt te leren communiceren met elkaar en door te vragen wat de betreffende bedoelt. Het is eigenlijk hemel schreiend als je bedenkt dat een leerstoel voor pedagogiek een communicatieprobleem heeft. Dat wat men kinderen wil leren, kan men zichzelf niet leren. (Joep van ’t Hek plaatste destijds in de NRC een column aan). Ik ben nieuwsgierig  hoe deze oppositie in de actuele radix staat bij van IJzendoorn, maar dat zullen we waarschijnlijk nooit weten omdat de wetenschap helaas astrologie af doet als onzin.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.