Sinds 1 januari is de overheid gestart met de actie: Hey, het is oké, maak depressie bespreekbaar, men hoopt op deze manier meer depressieve jongeren te bereiken die zich laten behandelen. Een ambitieus plan van de overheid maar volgens mij wordt de problematiek wat eenzijdig benaderd. Nu ik de laatste tijd veel aandacht hebt besteed aan de Cheiron die het archetype is van de niet geheelde wond in de ziel, mag ook duidelijk zijn geworden hoe complex en divers een depressie kan zijn, dat los je niet alleen op, met er over te praten. De diepere oorzaak van een depressie komt vrijwel altijd voort uit een verdrongen gebeurtenis uit dit, of een vorig leven. Wanneer het uit een vorig leven komt, is het extra moeilijk te behandelen. Je krijgt dan situaties zoals volgens mij het geval is met Griet Opdebeek.

Vrijdag 2 maart kwam de Volkskrant met een artikel over radio dj Stephan Bouwman, hij was afgelopen week in tranen uitgebarsten en vertelde voor de radio dat hij depressief is. Bij wat nazoeken kwam ik achter zijn geboortedatum: 5 juli 1990. Bouwman heeft een conjunctie tussen Zon, Mercurius, Jupiter en Cheiron in het teken kreeft oppositie Saturnus en Neptunus. Nu Saturnus in zijn eigen teken steenbok loopt zijn er voor hem alle ingrediënten aanwezig om depressieve gevoelens te hebben.

Dat depressie in het algemeen epidemische vormen aanneemt komt vooral omdat we een nieuw bewustzijn hebben gekregen dat zich helder manifesteert in de eenentwintigste eeuw. Het ligt in de toekomst in de evolutionaire bedoeling, dat onbewuste inhouden zelfstandig en geleid naar boven gehaald kunnen worden; de mens krijgt zodoende zicht op zijn of haar eigen karma. Het onbewuste bevat naast verdrongen materiaal uit dit leven ook herinneringen uit vorige levens. Daarom is het belangrijk om inzicht in je karma te krijgen. Doen we dit niet, dan ontstaat de zogenaamde depressie-epidemie omdat het bewustzijn denkt een maakbare wereld te kunnen creëren. De Groningse hoogleraar en psychiater Trudy Dehue schreef daar een heel inzichtelijk boek over.

Wat volgens mij in eerste instantie belangrijk is, is op zoek te gaan naar het levensverhaal/biografie zoals het zich tot het moment van de depressie ontwikkeld heeft. Heel vaak, vooral als men ouder is dan zesendertig jaar, ligt er een gebeurtenis uit een eerdere moment in het leven hieraan ten grondslag. Dit kan een afwijzing, of teleurstelling zijn maar ook een te snelle carrière kan de oorzaak van een depressie zijn omdat één en ander moeiteloos is verlopen en het lijkt of het stom geluk is.

Vrijwel ieder modern mens worstelt, zoals ik in de vorige nieuwsbrieven al aangaf, met een niet geheelde wond die hindert, maar ook een verdiepende werking heeft op de ziel. Deze wond heeft sterk de neiging om verdrongen te worden en wanneer het leeftijdspunt een aspect maakt met Cheiron, zie je dat deze pijn vaak niet meer te onderdrukken valt. Het leeftijdspunt dat ook in de maansknoophoroscoop wordt gebruikt, levert vaak meer problemen op als het een aspect maakt met Cheiron, dan in de gewone radix. Dit komt doordat de mens geneigd is gevoelens van pijn niet openlijk toe te laten in het bewustzijn. Bij Bouwman maakt op dit moment het leeftijdspunt een sextiel met Cheiron. NB. De maansknoophoroscoop is niet zo gevoelig voor de exacte geboortetijd; alleen de Maan kan een afwijking hebben en de maansknoop in de maansknoophoroscoop is onbruikbaar.

Het leeftijdspunt is de techniek die gebruikt wordt in de Hubermethode. Gedurende tweeënzeventig jaar loopt de mens door zijn eigen horoscoop; elke zes jaar wordt een huis doorlopen. Alle dierenriemtekens, huizen en planeten worden gedurende deze tijd doorlopen. Je gebruikt daar het huizensysteem Koch voor. Al naar gelang de horoscoop zal de biografische uitwerking zijn. Het mooie van dit systeem is dat je leert gebeurtenissen in perspectief te zien en ook leer je dat bepaalde nare periodes in je leven ook weer overgaan. Als je de termijn die er voor staat weet, blijkt één en ander veel constructiever te kunnen verlopen.

In mijn biografische onlinecursus geef ik persoonlijke begeleiding hoe je je sterke en zwakke momenten in je biografie/levensverhaal kunt benaderen en je persoonlijkheid te versterken.

 

Voor wie zich in zijn of haar eigen biografie wil verdiepen en een heel eigen toekomstvisie voor zichzelf wil ontwikkelen is er nu de mogelijkheid om de online biografie cursus te volgen. Deze online cursus kan facultatief ondersteund worden met workshops. Op 12 mei zal de eerste workshop plaatsvinden. Voor informatie klik hier

 

Stephan Bouwman

5 juli 1990 tijd en plaats onbekend

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *