Afgelopen week was het weer zover! We kregen er weer een nieuw gebod bij. Het drinken van alcohol zou nog slechter zijn dan werd aangenomen; hart en vaatziekte, degeneratie van hersenen en verhoogde kans op kanker. Het voedingscentrum en de voedingsdeskundigen komen regelmatig met nieuwe inzichten. Nog niet zo lang geleden werd melk en verse sinaasappels in de ban gedaan, terwijl het daarvoor nog gezond was en in de schijf van vijf een plaats kreeg. Ik herinner me nog dat toen ik enkele jaren geleden verse sinaasappelsap aan het tappen was bij de grootgrutter, een olijke meneer op leeftijd me aanstootte en zei: denk er aan mevrouw dat mag niet meer van de schijf van vijf!

Ik heb geprobeerd te bedenken wat er de laatste tijd allemaal herroepen werd als fout voedingsmiddel maar de lijst is zo lang en onoverzichtelijk dat ik u er niet mee lastig ga vallen. Het was wel grappig dat de Volkskrant afgelopen donderdag een artikeltje plaatste: Het kantelend denken, dit als reactie op het nieuwe gebod op alcohol. Daarin werd vermeldt dat in 1986 Ruud Hermus, hoogleraar voedingsleer in Wageningen en directeur van het TNO-instituut voor Toxicologie, stelt dat matig alcohol, -maximaal vier glazen per dag – een positief effect heeft op de gezondheid en het risico op een hartinfarct verlaagt. In 1990 werd door de producenten van bier wijn en gedistilleerde dranken zelf, de leuze bedacht: ‘Geniet maar drink met mate’. In 2006 werden de vier glazen gereduceerd tot hooguit twee glas per dag. In 2015 werd In Denemarken een groot onderzoek gedaan waaruit bleek dat matige drinkers langer leefden. Ook werd in 2015 bekend dat alcohol gebruik negatieve gevolgen heeft voor de zwangere vrouw.  In 2017 werd bekend dat matig alcohol hersenbeschadiging kan veroorzaken; met name de hypocampus zou beschadigd worden. Bij dit proces van kantelend denken, vraag je je als leek af ,wat is nu echt waar, waren die andere onderzoeken dan allemaal onzin? Statistisch onderzoek blijkt steeds vaker zijn beperkingen te hebben, Wat meet je namelijk? En welke groep meet je? En is überhaupt de ene mens met de ander te vergelijken? Om het nog maar niet te hebben over de resonanties van het gebruik van medicijnen en individuele stress, slechte voeding die ook hun tol eisen.

Nu Saturnus in zijn eigen teken staat, – ook al gelooft de wetenschap niet in astrologie -, staat de samenleving onder invloed van (negatief) beperkend denken. Opvallend is dat dit grote onderzoek  naar het gebruik van alcohol ook nog bekend werd gemaakt onder invloed van een retrograde Mercurius. Vaak worden er dan fouten gemaakt die in eerste instantie een feit lijken, maar bij nader inzien toch vaak niet kloppen. Voor de duidelijkheid dit kan naar beide kanten werken: dit onderzoek kan niet kloppen maar ook erop wijzen dat vorige onderzoeken niet kunnen deugen; het ingewikkelde is dat beide varianten mogelijk zijn. Vaak is het zo dat voordat de retrograde Mercurius na de conjunctie met de Zon sterker is dan voordat hij dat heeft gedaan en in dit geval was dit na de conjunctie van de Zon.
Nu wil ik hier niet reclame gaan maken voor het gebruik van alcohol, want ik ben er van overtuigd dat alcohol je denken sterk  beïnvloed. Maar je hebt ook weer van allerlei soorten denkers die dus heel verschillend reageren, optimisten, pessimisten, probleemdenkers, notoire oppervlakkige denkers, denkers die beïnvloed worden door antidepressiva enz. enz., allen kunnen vanuit dit gegeven heel verschillend reageren. Een en ander hangt af onder meer van hoe ze Saturnus en Mercurius in hun horoscoop hebben staan en naar mate daarvan zal de schade dan ook uitwerken; het is wat te simplistisch alles globaal fysiek te verklaren (wat de wetenschap erg graag doet).  Al dit soort genoemde mensen hebben een verschillende stofwisseling waardoor het volgens mij moeilijk in te schatten is hoe de alcohol zal uitwerken dus is het mijns inziens moeilijk om al deze omstandigheden mee te nemen in een onderzoek. Bedenk alleen al de grote verscheidenheid van voedingsgewoonten die elk mens afzonderlijk heeft: vegetariërs, biologisch etende mensen, vette hap eters enz. Dit geldt niet alleen voor alcohol maar voor alle voedingsmiddelen die de laatste jaren in de ban zijn gedaan. Zo is bekend dat mensen met veel aarde in hun horoscoop meer behoefte hebben aan zoete middelen en mensen met veel lucht meer zout. Zo zou de behoefte aan alcohol ook bekeken worden, maar dit is vast niet door de wetenschappers meegenomen in het onderzoek; en dat terwijl de temperamentenleer al eeuwen oud is!

Wat vooral opvalt in deze tijd is dat al lange tijd de verboden en geboden ons stelselmatig worden opgedrongen en om onze oren vliegen, niet alleen in de voeding maar ook alle andere (bureaucratische) regels beperken een vrije blikrichting. Dit is eigenlijk al zo lang sinds Pluto in steenbok loopt. Door middel van de uitvergroting (Pluto) moeten we namelijk achter onze eigen beperkingen komen (Saturnus) en daar zonder dwang ons voordeel mee doen. Een hele klus want al snel beheerst de angstcultuur ons hele leven en worden we monddood gemaakt voor onze innerlijke stem. Ik vermoed dat dit de komende twee jaar alleen maar toe zal nemen. De kunst is er achter te komen waar je jezelf beperkingen moet opleggen om een bewuster mens te worden!

Actuele kanteling

De boycot tegen Rusland werd na de vergiftiging van vader en dochter Skripal in de EU fors ingezet, veel Russische ambassadeurs werden teruggehaald als boycot voor de vergiftiging; dit alles speelde aan het begin van de retrograde gang van Mercurius. In Syrië werd tijdens de retrograde Mercurius wederom een aanval met chemische wapens ingezet een soort déjà vu van 2003 toen er chemische wapens werd vermoed in Irak en Kabinet Balkenende I voorop liep. Dit keer gebruikte de regering de semantische woorden: ‘begrip voor de ingreep  te hebben’ voor de aanval. Het lijkt erop dat de Nederlandse regering voorzichtig aan begint te leren zich niet altijd te bemoeien met buitenlandse aangelegenheden. Of het doel treft..? De NRC kopte gisteren: Aanvallen hebben Assads positie versterkt  [Bron NRC maandag 16 april 2018]. Wat we mijns inziens wél te leren hebben van dit soort aanvallen, – maar daar hoor je de politiek niet over -, is vooral humanitaire medemenselijkheid te tonen voor de slachtoffers en vluchtelingen maar zo lang we nog proberen van vluchtelingen af te komen of door te schuiven, zonder ze écht te helpen, is dreigen met geweld een vrij goedkope oplossing.

De invloed van de retrograde Mercurius zal nog tot ongeveer 20 april [2018] door duren. Vanaf die tijd heeft Mercurius weer zijn normale snelheid!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *