Afgelopen zaterdag reed ik over de Veluwe en zag een geheel door droogte verwoest landschap; ik schrok me te pletter, bij ons in Brabant is dit veel minder. Wat in deze tijd zo mooi kan zijn met een beginnende kleurende heide, daar zie je nu een landschap dat kaal gebrand lijkt. Een bekende astroloog Jaap Venker leerde dat de planeet Mars veel te maken heeft met de invloed op het weer. Mijn zoon en zijn vriendin die momenteel in Bolivia met vakantie zijn, app-ten dat men daar helemaal opgewonden was omdat ze na jaren veel sneeuw zagen en dat hun reis naar de zoutvlaktes daardoor niet door kon gaan. Kortom het lijkt wel of de aarde heftig in de war is. Het is interessant om hier astrologisch over na te denken.

Dat dit tot nadenken stemt, drukt zich astrologisch uit in het feit dat Mars in zijn retrograde gang in waterman loopt en al tijden in de buurt loopt van de zuidelijke maansknoop. De zuidelijke maansknoop gaat over dat wat we onbewust vaak niet kunnen waarnemen. De noordelijke maansknoop waar het aandachtspunt voor de toekomst ligt, loopt in het teken leeuw, waar de Zon in zijn eigen teken staat. De Zon heeft inmiddels een conjunctie  met de noordelijke maansknoop gemaakt. Dit nodigt de mensheid uit na te denken; misschien wel over de Zon zelf…?! Hoe dan ook, er is iets onderbelicht dat bewust gemaakt moet worden en dat zou zo maar de opwarming van de aarde kunnen zijn waar we allemaal min of meer aan meedoen  met ons leefgedrag.

Terug naar Jaap Venker en zijn Mars; volgens hem geeft het achtergrondsteken van Mars aan waar het weer zich op richt. Bij een vuurteken op hitte; bij een aarde teken op koude; bij een water teken op water en bij lucht op wind. Waterman is een lucht-teken. Ik weet niet of u het gemerkt heeft, maar er was naast hitte vrij veel wind; dit maakte dat de aarde extra uitdroogt. De hitte heeft te maken met de maansknopen  (waar Mars een oppositie mee maakt)  staat in een vuurteken gecombineerd dus met wind; en Mars heeft daar dus al twee keer een oppositie mee gemaakt; de eerste keer op 12 juni [2018].  De tweede keer op 18 juli [2018]. De derde keerop 22 september 2018. Als je pech hebt, dan blijft het tot die tijd droog en warm. Dit alles zou dan als betekenis hebben ons bewust te laten zien wat we met zijn allen aan het doen zijn met de natuur. Maar het kan ook anders gaan. Het kan zijn dat wanneer Mars het teken steenbok betreedt het afgelopen is met het mooie weer; dit is op 13 augustus en dat de koelte dan zijn intrede doet. Als ik mijn weer-app bekijk dan is het zo te zien nog tot 13 augustus  droog en warm weer.

Wat is nu de boodschap van deze droogte? Het helpt niet om alleen maar zonnepanelen op je dak te laten leggen; er zal meer moeten gebeuren. Voor sommigen van ons zeer pijnlijke maatregelen: onze eindeloze verre vakantie moeten veel bewuster en overwogen gepland worden; welk land is echt belangrijk voor jouw ontwikkeling (ik hoop niet dat mijn zoon en schoondochter dit lezen ;-)). We zullen ook minder vlees moeten consumeren; niet alleen voor het klimaat maar vooral voor de dieren zelf; het nieuwe bewustzijn vraagt om meer medegevoel met de aarde en bovenal met het dier. Het teken waterman waar Mars in loopt dat bij uitstek een sociaal teken is, wijst hier ook op. Of, zoals de Hipsters leven, in alle eenvoud met vrijwel geen bezittingen autoloos, vegetariër of veganist; een niet gemakkelijke opgave in een tijd van vele verleidingen maar wel iets wat mijn bewondering heeft!

3 thoughts on “De droogte in Europa”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *