In het afgelopen weekend van 18 augustus tot 21 augustus zwom Maarten van der Weijden die in 2001 te horen kreeg dat hij acute lymfatische leukemie had, een sponsortocht voor het KWF-kanker bestrijding fonds. In aanvang zouden nog meerdere mensen meezwemmen maar vlak voor de start werd bekend dat er een colibacterie in het zwemwater zat waardoor het niet verantwoord was om grotere hoeveelheid mensen mee te laten zwemmen. Maarten zwom de hele tocht niet helemaal uit en moest het maandagmiddag opgeven; zijn arts vond het niet meer verantwoord de tocht af te maken omdat het zoutgehalte in Maarten zijn bloed afnam.

Het was astrologisch gezien niet het meest ideale moment om deze tocht te doen, aangezien Mercurius de planeet van de voortgang der dingen bijna stil stond nadat Mercurius drie weken retrograde liep. Zondag in de vroege morgen ging Mercurius weer recht lopen. Maar de eerste tijd zit er dan nog niet zoveel beweging in; zeker niet wanneer Mercurius ook nog in een vast teken loopt; in dit geval het teken leeuw. Dit is een belangrijke invloed geweest voor het niet helemaal uitzwemmen van de rit. Onder toon ik de horoscoop van het start moment: 18 augustus 2018 4.30 in Leeuwarden.

Wat aan deze gebeurtenishoroscoop vooral opvalt is, dat de maansknoop op de ascendant staat en Mercurius ook dicht in die buurt; dit duidt erop dat er iets karmisch om zijn start heen zit. Door een kop in de NRC werd dit me weer eens duidelijk gemaakt, met de kop: De aanbidding van de lijdende Maarten. Maarten wordt in dit artikel vergeleken met een moderne Christus. Kennelijk heeft men na de enorme secularisatie van deze tijd, – waar vooral de Rooms Katholieke kerk verantwoordelijk voor is -, erg veel behoefte aan iemand die overeenkomsten heeft met de Christus. De Christus die door het lijden heen is gegaan en een voorbeeld stelt aan de individuele mens om vol te houden wat er ook op je pad komt. Het Christus symbool is namelijk een universeel archetype voor het lijden en de obstakels die de mens tegenkomt in zijn leven. Dit drukt zich hier uit in een leeuw ascendant conjunct de maansknoop. In het teken leeuw staat de Zon, de planeet waar alles om draait in het leven en nauw betrokken is bij het ego van ieder mens, in zijn eigen teken leeuw en is oppermachtig. Maarten zelf vertelt in dit interview in de NRC dat hij hevig schuldgevoel heeft omdat hij de ziekte kanker wél heeft overleeft en vele andere mensen niet. Het bijzondere is dat schuldgevoel archetypisch verbonden is met de buitenplaneet Neptunus. Neptunus is naast de Zon ook het archetype van de Christus maar vertegenwoordigt meer het esoterische gegeven van het archetype de Christus.

Wanneer je kijkt naar de stand van Neptunus in deze horoscoop dan zie je dat Neptunus in het achtste huis staat; het huis van de dood maar ook van transformatie. Neptunus maakt maar twee aspecten: een driehoek met de Maan die op zijn beurt weer conjunct staat met Jupiter. Jupiter is de planeet van de roem en de expansie. De Maan maakt daarbij een uitgaande conjunctie ten opzichte van Jupiter en staat in het waterteken schorpioen; ook toepasselijk water en de Elfstedentocht! De Maan staat trouwens in het teken schorpioen niet zo heel erg gunstig, wat ook weer duidt op het niet kunnen uitzwemmen van zijn tocht. Wel heeft hij veel geld opgehaald voor het KWF; met name bijzonder uitgekozen trajecten die uit het gewone fonds geen geld krijgen, ontvangen nu sponsorgeld door de keuze die Maarten maakte. In het NRC-artikel zegt trouwens Maarten dat hij geen spijt heeft de tocht niet helemaal uit gezwommen te hebben omdat hij nu ultieme grens heeft beleefd in hoever hij kon gaan. Ook heeft hij geen schuldgevoel meer! Het is mooi om te zien hoe het oude christelijke geloof zich kennelijk ook transformeert naar een meer herkenbaar praktisch niveau; toegegeven het is even wennen maar voldoet kennelijk in een behoefte die bij de mensen leven. Ook vind ik het altijd weer bijzonder dat de astrologie zich zo nadrukkelijk uitdrukt in een moment van een gebeurtenis!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.