Regelmatig fiets, of ik loop ik, door het dorp en de laatste weken zie ik steeds een soort vitrage die over struiken is gespannen. Naïef als ik soms kan zijn, dacht ik dat het voor buxus mot was, maar ja die heeft zijn slag al lang geslagen. Later zag ik al wandelende, dan zie je meer, dat er grote spinnen en andere rare mysterieuze figuurtjes in de vitrage hingen. Nog weer later kwam ik langs een tuin die echt spookachtig was ingericht met heksen, duivels en knipperende gevarenlichtjes en toen viel het kwartje; het is uitdrukking geven aan Hallowee. Ik ben nog van de generatie die niet is op gegroeid met Halloween, hooguit gingen we op 11 november met een uitgeholde suikerbiet met een lichtje er in langs de deuren om Sint Maarten te bezingen.

Op het NPO-nieuws hoorde ik vorige week dat de Halloween in Nederland werkelijke rage  aan het worden is, vooral bij jongeren en dat hoe gruwelijker het is, met veel bloed en horror hoe mooier men het vindt. Filosofische ingesteld als ik ben, liep ik te filosoferen hoe in een maatschappij die zich zo tot de tanden toe bewapend voor allerhande dreigende gevaren uit de omgeving, er zo’n grote behoefte aan de spookachtige angstaanjagende gruwel kan zijn. Ik kwam tot de volgenden filosofie.

Ik bedacht me naar aanleiding van wat ik onder meer in mijn vorige nieuwsbrief beschreef, dat sinds Pluto in 1930 werd ontdekt is, er een grote behoefte in de wil is ontstaan om vorige incarnaties te kennen. Dit roept mooie dingen maar ook heel angstige dingen. We leven nu in een sterke controlerende samenleving waar allerlei risico’s uitgesloten moeten worden maar het onbewuste moet toch een soort uitlaatklep hebben voor zijn angsten en zie hier: het fenomeen Halloween! Ik vermoed dat dit verschijnsel van niet kunnen omgaan met angst, op korte termijn alleen maar erger wordt totdat Saturnus zijn conjunctie met heeft Pluto bereikt. Maar dit verschijnsel zal zeker doorgaan zolang Pluto in steenbok loopt. Actuele thema’s van dit moment zijn bijvoorbeeld: de extreme regelzucht die mensen die in de zorg werken wordt opgedrongen; de heksenjacht op mensen die hun baby’s niet of gedeeltelijk laten inenten; de angst voor kanker en alle preventieve onderzoeken; en zo kan ik op allerlei gebieden nog vele voorbeelden geven. Het feit is dat we bang zijn voor niet reële gevaren die ons boven het hoofd hangen omdat we ons karma onvoldoende kennen. Hierdoor wordt het vertrouwen in het leven zwaar op de proef gesteld en zijn we steeds minder weerbaar voor tegenspoed die op onze weg komt.

Kortom de jongeren die zich nu verblijden in de gruwelen van Halloween, oefenen op het droge voor de toekomstige grotere problemen die op hun pad kunnen komen.

2 thoughts on “Halloween”

 1. Dus geen geloof in Vadertje God, Meester Jezus, in het ware leven hierna!
  Extreem links, extreem rechts, halloween, het is allemaal Goddeloos , Harteloos, Extreem , Bizar, maar vooral Liefdeloos.
  Het tijdperk van het gouden kalf. Nare tijden van het menselijke verval, triest maar waar.
  De mens glijd steeds verder af naar duivelse oorden.
  De weg naar huis, wordt wel een hele lange reis met velen omwegen, een weg door het labyrint !

 2. Lieve Wilma,
  Dank voor je betoog. Laura heeft natuurlijk wel een punt .Misschien in mijn beleving een beetje boos. Maar dat is geen reden om het niet te zien. En ik geloof dat jullie elkaar wel vinden in dit.
  Persoonlijk vind ik alles wat gelabed wordt en wat isme draagt geen goede manier om elkaar te ontmoeten. Laura dank je! Wilma dank je!
  Overigens inderdaad met mijn tomaatjes en manderijnen kwam ik niet ver. En uiteraard had ik snoep “jammie” en zijn we kinderen van alle tijden.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *