Sinds 2008 loopt Pluto in steenbok en luidde vrijwel meteen na zijn aankomst de kredietcrisis in die de nodige angsten veroorzaakte. De overgang van Pluto in boogschutter naar steenbok is wel de groots mogelijke verandering die je je voor kunt stellen. Waar eerst de bomen tot ver in de hemel groeiden en the sky (not) the limit was, breken nu de jaren van beperking aan en omdat Saturnus over steenbok heerst is tucht en moeten op dit moment de trend. Zeker nu Saturnus, Pluto met rasse schreden nadert in een conjunctie. De eerste conjunctie is op 12 januari 2020.

Een willekeurig lijstje met wat we vandaag de dag allemaal moeten: we moeten met zijn allen het klimaat verbeteren; we moeten niet te veel zout, suiker, vet en alcohol gebruiken en de maatschappij moet rookvrij worden; we moeten ons vooral voor allerlei vreselijke ziekten (zoals griep) in laten enten. We moeten minstens een half uur per dag sporten; we moeten eigenlijk allemaal vrijwilligers werk doen; vrouwen moeten tegenwoordig werken anders zijn ze ouderwetse doetjes; kinderen moeten hun Cito-toets halen om een bepaalde studierichting te mogen doen. En zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Moeten hoort vooral bij de planeet Pluto en ook bij Mars. In het onbewuste van Mars en Pluto (ram en schorpioen) zit het oppositionele teken Venus (weegschaal en stier). Venus heeft vooral te maken met vertrouwen. En daar zit nu net de kneep, vertrouwen hebben we nauwelijks meer, vandaar dat de mensen die lijden aan stress, sterk toeneemt. Trudy Dehue hoogleraar in de wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Groningen schreef hier een inzichtelijk boek over: Betere mensen Omdat het polaire/onbewuste teken van Pluto in steenbok kreeft is, zal de Maan onbewust hier ook een stevig woordje meespreken. De Maan gaat over gevoel en zoals in de achttiende kaart van de Tarot De Maan aangeeft, is de maan zeer gevoelig voor angsten. Als je dus goed kijkt zie je dat alle moeten-regeltjes voortkomen uit angst. Angst voor allerhande dingen noem maar op: om niet genoeg geld te hebben; om dood te gaan; om er niet bij te horen, enz. enz.

Ik mediteerde deze week op het woord ‘ontmoeten’ een interessante meditatie omdat het woord ontmoeten eigenlijk ont-moeten is; dus heel letterlijk niet moeten uitdrukt. Bij ontmoeten denk je aan een geanimeerd gesprek dat je met iemand aangaat; je ziet elkaar in de ogen, omhelst de ander, je bent blij. Als je over sociaal media nadenkt zoals Facebook Twitter en in mindere mate Instagram, dan is daar eigenlijk niet echt sprake van ontmoeting, maar is meer een woekerende bezigheid geworden. Immers je schrijft of zet iets op dit medium zonder iemand te zien of te spreken, en dan hoop je maar dat iedereen je mening deelt of je prijst omdat je je zo goed profileert! Bepaalde zintuigen komen hierbij totaal niet aan bod waardoor de ervaring wordt beperkt. Ook daarin proef je het moeten want het gaat er uiteindelijk om dat je zoveel mogelijk volgers hebt; dat bepaalt veelal je status in je sociale kring, zeker bij de jeugd en jong volwassenen. Het is zelfs zo, dat je volgers kunt kopen. Dit patroon  van moeten zal zeker duren totdat Pluto het teken steenbok verlaten heeft, en zal in het bijzonder de komende drie jaar sterk uitvergroot worden. De energie van Pluto is er namelijk op gericht iets tot in het extreme uit te vergroten totdat we weten wat de pure energie van Pluto in steenbok werkelijk is. De opdracht is steeds om het onbewuste teken waar Pluto in loopt, ook in dat beeld mee te nemen; in onze tijd de angsten dus. Sterker nog omdat Pluto zo uitvergroot, kun je maar beter meteen beginnen met het polaire/onbewuste teken in je bewustzijn te halen; op die manier begrijp je de energie van Pluto het beste.

Om een voorbeeld te geven toen Pluto in het teken boogschutter liep, 1995-2008 is de communicatie sterk onder de aandacht gekomen (Mercurius de heerser van tweelingen het oppositionele/onbewuste teken van boogschutter); voornamelijk door de opkomst van de computer en sociale media. De opgaaf was in die tijd om te leren doorgronden waar nu eigenlijk die grenzeloze behoefte aan oppervlakkige communicatie vandaan komt, of er ook een visie/filosofie (boogschutter) achter dit verlangen zit. Ikzelf vermoed dat het bewustzijn van de kracht van Pluto die pas echt sinds 1930 (ontdekking van Pluto aan de hemel) in ons bewustzijn is gekomen, te maken heeft met de angst om naar ons onbewuste te kijken, daarin liggen allerlei herinneringen die we niet graag onder ogen willen zien; door uitvergroting van ons gevoel worden we ons bewust hoe we toegang kunnen krijgen tot het onbewuste. Niet voor niets stond Pluto ten tijde van zijn ontdekking in het teken kreeft en nu dus in het polaire teken steenbok daarvan! In mijn boek: Het collectief geheugen; De evolutie van het collectief onbewuste beschrijf ik de evolutionaire ontwikkeling van Pluto in de geschiedenis en de les die we hieruit kunnen trekken.

Wat vooral de opdracht voor de komende drie jaar is: je vooral niet gek te laten maken over wat allemaal moet; werk aan het echte ontmoeten en je zult veel van jezelf leren!

4 thoughts on “Wat we allemaal moeten en hoe kunnen we ontmoeten?”

 1. Beste Wilma .
  Ik wil je even laten weten dat ik heel erg. blij ben met jouw mails.
  En nog heel vaak het consult na-lees van vorig jaar en er vervolgens steeds meer “uithaal”
  Pluto en Saturnus staan dan ook bij mij de voorgrond.
  Veel dank voor alles en voor jou alle goeds van Ans

 2. Dank je wel Ans! Altijd fijn om te horen dat de nieuwsbrieven gewaardeerd worden. Ook voor jou veel goeds en lieve groet, Wilma

 3. Schop Pluto en Saturnus gewoon uit je horoscoop en zeg, ik leef naar de Goddelijke/Universele wetten en niet naar de corrupte aardse wetten en dan ben ik helemaal vrij.
  Een mens wordt fysiek geboren, en is Geestelijk vrij, zo hoort een mens geboren worden en weer te overlijden! VRIJ!
  Maar welk mens kan dit?
  Breek door de saturnus/pluto handboeien heen en je bent echt vrij om te doen wat jij wilt!
  Lach naar saturnus en pluto, zonder angst en het is gedaan met die angst. Pluto de grote planeet van transformatie staat voor jou klaar naar de grote verandering!
  Ga je mee op deze grote reis/transformatie? Ja, die is leuk.
  Ontmoet je ware innerlijk/hogere zelf en je hoeft je nergens meer druk om te maken, ontmoet je ware zelf en ontmoet vadertje God en je ontmoet je ware Zelf, klaar en nu stoppen met vechten !

 4. EEN LACH,
  Ja schater maar eens weer.
  God gaf jullie de lach en de humor!
  Als jullie dat weer eens leerde , was het al voor de helft gedaan met jullie geween en geklaag!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.