In het kader van mijn driedelige boekenserie Het collectief geheugen, ben ik zeer geïnteresseerd in groepsdynamiek en daarom dus ook geïnteresseerd in het populaire programma: Wie is de Mol, juist omdat het allemaal spel is maar wel een afspiegeling van de maatschappij. In mijn vorige nieuwsbrief van 19 januari jl. gaf ik een analyse afkomstig uit het astrologisch programma JigSaw van Bernadette Brady dat ik al vele jaren gebruik bij vragen over onharmonisch groepsgebeuren. Dit kan zowel zijn op de arbeidsvloer/management als in families of problematische klassen in het onderwijs. Omdat Wie is de Mol een spel is, is het zo interessant om spelenderwijs te kijken of het programma werkt.

Voor mijn eerste analyse klik hier

Wat nu zo bijzonder is, is dat de groep sinds het verlaten van: Evi Hanssen, Evelien de Bruijn en  Nikkie de Jager opeens zeven soorten groepen gaat vormen (harmonieën). Het grappige is dat er met het weggaan van deze bovengenoemde personen er óók zeven personen over blijven. Je zou dus kunnen zeggen dat nu iedere groepsvorming (7) van één iemand is! Zoveel nieuwe groepsvormingen/harmonieën heb ik zolang als ik dit programma gebruik (1995), nog nooit zien ontstaan!  Toen ik dit zag moest ik ongemerkt denken aan een uitspraak die Thomas Hobbes en later Rudolf Steiner uitspraken, ze zeiden dat de nieuwe tijd, – voor Steiner was dit de 21ste eeuw -, er een strijd zou uitbreken van allen tegen allen op intermenselijk niveau. Wat bedoelden deze twee filosofen hiermee?

Iedereen die in de tijd van het nieuwe bewustzijn leeft zet vooral zijn eigen belang in om zo zichzelf op de kaart te zetten. De mens wordt zich als het ware bewust van zijn nieuwe kracht en wil dit met onbewuste kracht benadrukken en in de samenleving zetten. En zoals gezegd, dit spel is een afdruk van ons collectief bewustzijn, juist omdat het zo populair is. Onbewust herkennen we er van alles in.

De volgende nieuwe zeven groepen worden nu gevormd in het spel van De Mol:
De vijfde harmonie; een achtste harmonie; een twaalfde harmonie; een zesde harmonie; een tiende harmonie; nog een andere zesde harmonie nu met een andere inzet van planeten; en een zevende harmonie. Doordat er zoveel verschillende subgroepen worden gevormd, zijn er dus ook heel veel lege plekken waardoor de betreffende harmonie niet optimaal kan functioneren. Om de duiding eenvoudig te houden zou je de harmonieën in kunnen delen naar het dierenriemteken waar de harmonie voor staat. Zo zou dan de vijfde harmonie een leeuwachtige werking hebben omdat het vijfde teken in de dierenriem leeuw is. De zesde zou dan bij maagd horen en de twaalfde bij vissen enz. De zevende en achtste harmonie zijn per definitie stressgevoelig omdat ze te maken hebben met het teken weegschaal dat staat voor de ontmoeting met de medemens die altijd anders is dan jijzelf bent. De achtste die te maken heeft met schorpioen, en omdat schorpioen een geheim innerlijk leven heeft is dit ook hier dus sterk van toepassing.

Ik zal niet het hele rapport gaan bespreken maar me beperken tot mijn eigen conclusie. Wie graag het hele rapport (gratis) in het Engels wil ontvangen mag zich hier aanmelden

Persoonlijk vind ik de zevende, achtste en twaalfde harmonie het interessants omdat het bij de zevende om de ontmoeting met de medemens gaat (weegschaal); de achtste over de eventuele geheime agenda (schorpioen) en de twaalfde gaat over dat wat verborgen moet blijven (vissen).

De zevende harmonie wordt gemaakt met Jupiter en Pluto energie welk als combinatie een streven naar macht uitdrukt; twee mensen houden zich van dit proces wat afzijdig en brengen ongemerkt een wat andere energie binnen dit zijn:

Sara die Uranus/Jupiter inbrengt; omdat Uranus onder meer de planeet van het sociale proces is, maar soms ook een vroegtijdig vertrek inluidt, zou een aanwijzing kunnen zijn. Jamie die doet het net iets anders, hij brengt Uranus/Pluto in. Dit kan erop wijzen dat beiden een verstorende werking op het samenwerkingsverband hebben.

De achtste harmonie die staat voor de geheime agenda wordt gevormd door Venus en Mercurius. Venus gaat voor harmonie en rust en Mercurius is in dit geval de eventuele bedrieger. Er is maar één iemand die alleen Mercurius inbrengt en dat is Rick Paul, dit maakt hem eventueel verdacht (net zoals ik de vorige keer dacht). Merel houdt zich wat afzijdig en wisselt Venus voor Saturnus in; dit kan wijzen op het feit dat ze er misschien binnenkort uitvliegt?! Sarah ruilt Venus voor Mars in, wat ook uitgelegd kan worden als een actief bedrieglijke inzet; immers Mercurius blijft?!

De twaalfde harmonie wordt bezet door Mercurius en Venus maar dit keer op een andere wijze dan bij de achtste; daar valt op dat Rick Paul Venus voor Mars inlevert dus hieraan zou je kunnen afleiden dat hij actief vervaging inbrengt.

De tiende harmonie, die de harmonie van het manifesteren is, zou de winnaar aan kunnen wijzen. Deze wordt gevormd met Mars en Uranus, heel toepasselijk dus. Alle kracht (Mars) wordt ingezet om de groep (Uranus) te bespelen. Met andere woorden wie manifesteert zich in de groep of anders uitgedrukt: wie gaat er winnen? Merel, Rick en Robert brengen alle drie deze energie van Mars/Uranus binnen. Uranus afzonderlijk wordt ingebracht door Sara en Sinan wat hen eventueel tot potentiële Mollen zou kunnen maken. Twee mensen staan wat buiten de groep: Nielson brengt Jupiter/Uranus en Jamie Maansknoop/Uranus; dit zou ook kunnen wijzen respectievelijk winnaar van het spel de Mol.

We zullen zien naar aanleiding van wie de volgende keer de groep verlaat of het klopt en wat er dan voor een constellatie er opnieuw ontstaat.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.