Dit weekend werd ik attent gemaakt door De Correspondent op een boek dat op 19 februari 2019 is uitgekomen. Het heet De tweede, Lynn Berger schrijft daar over het krijgen van een tweede kind en de relaties tussen broers en zussen. Op dit moment is dit het onderwerp dat ik bespreek in de jaarcursus die ik geef over het familiemodel, dus een en ander interesseerde me zeer. In het verleden bogen Freud en Adler zich al over dit thema. In de zestiger jaren kwam van de kinderarts Karl König het veelzeggende boek uit: Waarom ben ik mijn broertje niet.

Een tekst in het boek van Berger trof mij in het bijzonder, over herinneringen die ieder mens heeft aan zijn jeugd: Iedere herinnering is uniek, eenmalig. Hetzelfde geldt denk ik voor herhaling, voor wat er gebeurt wanneer je dingen opnieuw beleeft. Elke herhaling is een nieuwe ervaring op zich: de verwachtingen die je hebt, en die soms wel en soms niet worden ingelost, zijn nieuw. De herkenning is nieuw. De herinneringen die door elkaar gaan lopen, die met elkaar versmelten of elkaar in stand houden: ze zijn allemaal nieuw.

Van jongs af aan wilde ik graag geschiedenis gaat studeren, helaas is het er niet van gekomen, maar door mijn zoektocht naar het Collectief onbewuste van groepen (ook families) heb ik toch op een bepaalde manier deze wens in vervulling laten gaan. Door de jaren heen kom ik steeds meer tot de conclusie hoe moeilijk het is om goede geschiedenis te schrijven en ook te duiden. Steeds zit je er met je kennis van nu tussen, en dit beïnvloedt je op subtiele wijze, zonder dat je je daar veelal bewust van wordt.

Interessant is dat eigenlijk nepnieuws de uitvergroting is van een heel eigen interpretaties maar dan met iets meer geraffineerd bewustzijn. Afgelopen zondag 24 februari besteedde Tegenlicht hier uitgebreid aandacht aan in verband met Poetin die een ster is in het promoten van Nepnieuws. Het opmerkelijke is dat er in Nepnieuws toch een soort halfbakken waarheid zit; het is de onbewust onvrede over een feit dat zich verpakt in nepnieuws. En nu Neptunus maar liefst twaalf jaar in zijn eigen teken vissen staat, hebben we de kans de diepere betekenis achter nepnieuws te ontdekken. Dit doe je overigens niet door er heel hard op af te geven maar er meer filosofisch naar kijken (een onderdeel van Jupiter die ook in vissen in zijn eigen teken staat). NB Grappig is dat zowel Neptunus als nepnieuws alle twee als eerste lettergreep ‘nep’ heeft!

Maar goed, nu kom ik op mijn punt: ik denk dat we veel minder alle informatie waar we de dag door mee geconfronteerd worden, voor zoete koek moeten slikken; het is vooral belangrijk de eigen intuïtie te ontwikkelen en daarop leren te vertrouwen. Herinneringen vallen per definitie onder Saturnus en nu Saturnus bezig is een sextiel met Neptunus te maken, is het de hoogste tijd om intuïtie en herinneringen met elkaar in gesprek te laten gaan. Dat zal overigens nog een hele klus zijn want nu Saturnus zijn conjunctie nadert met Pluto in het teken steenbok, zal dat niet eenvoudig zijn aangezien angst en behoefte aan controle de komende jaren nog een sterke invloed op ons zal hebben.

Voor de Mol liefhebbers. Inmiddels is er heel wat gebeurd in de groep, ook volgens het rapport van de groep. Nu de drie laatste kandidaten over zijn is het teken weegschaal niet meer dominant maar ingeruild voor het teken steenbok. Ook is er geen werkmodel meer aanwezig. Ieder gaat nu voor zichzelf, net zoals de eenzame steenbok op het puntje van de berg zijn weg is gegaan om daar als overwinnaar aan te komen.

Uit het verslag van de drie kandidaten die nu nog over zijn, komt vrij duidelijk één persoon naar voren die in aanmerking komt als Mol; dat zou Sarah zijn. Persoonlijk heb ik het vermoeden dat het Merel is. Ik ben benieuwd! Het blijft natuurlijk allemaal maar giswerk en spel. Als de analyse faalt is dat dan ook niet de schuld van het systeem maar van de beperkte informatie (geboorteplaats en tijd) die maken dat er te weinig input is geweest. Nogmaals, ik ben zelf zeer tevreden over het astrologische programma JigSaw en vond het wel een grappig experiment om eens te doen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.