Maandag 18 maart om 10.45  werd op het 24 Oktoberplein in Utrecht een aanslag gepleegd in een tram. De schutter Gökmen T. 37 jaar, heeft een crimineel verleden waar hij recentelijk nog voor heeft moeten voorkomen onder meer voor verkrachting maar liep nog vrij rond in verband met het lopende onderzoek. Echter, omstanders hebben hem na de aanslag horen roepen: Alla Akbar. Volgens bronnen in Kanaleneiland waar hij woont, wordt gezegd dat de familie van T. een salafistische sekte aanhangt. Het zou gaan om de zogeheten Kalifaatstaat, die in de jaren 90 is opgericht in Duitsland, en nu verboden is. Kortom er is grote verwarring over het motief van de dader.

De verwarring raakt Nederland diep in het hart, niet in het minst doordat het gebeurde twee dagen voor de provinciale verkiezingen. In de horoscoop van het moment van de aanslag is dat goed te zien. Onder toon ik de tekening:

Wat opvalt is dat de ascendant in de eerste graad van kreeft staat. Volgens de klassieke astrologie is de eerste graad in een hoofdteken (kreeft is een hoofdteken) een kritieke graad. Wanneer echter de aanslag drie minuten eerder plaatsvond, – en dit is goed denkbaar -, dan staat de ascendant in de laatste graad van tweelingen waar de retrograde Mercurius de heerser van is. In een gebeurtenishoroscoop is de ascendant altijd de veroorzaker van de gebeurtenis, dus de dader. In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik dat deze Mercurius retrograde gang waar we nu in zitten, in de laatste graad van het dierenriemteken vissen begonnen is, één van de moeilijkste retrograde gangen is. Cruciaal voor de duiding van deze horoscoop is op welk moment de schutter is gaan schieten. Ikzelf denk dat de ascendant in het teken tweelingen staat om de reden dat je bij zo’n heftige gebeurtenis je niet direct op de klok kijkt maar pas later. Er zijn twee scenario’s. Ik zal ze beide schetsen:

Wanneer de ascendant tweelingen staat, dan is Mercurius R de drijfveer van de dader, en gaat het om een terroristische aanslag. De Mercurius R staat in vissen, het teken dat veel met geloof en religie te maken heeft. Mercurius staat daar in zijn vernietigende teken en is niet in staat te communiceren over wat hem drijft. Ook maakt Mercurius een driedubbele conjunctie met de Zon, Neptunus en Cheiron. Mercurius is bovendien betrokken in een yodfiguur met als apexplaneet de Maan. Mercurius maakt een sextiel met Saturnus conjunct Pluto. Een yodfiguur verwijst altijd naar een patstelling die maar moeilijk doorbroken kan worden maar die in wezen grote mogelijkheden in zich draagt. NB dat moet dan wel van een persoon zijn; in een gebeurtenishoroscoop is de uitwerking van een yodfiguur vrijwel altijd negatief.

Wanneer nu de ascendant kreeft is dan is de Maan de vertegenwoordiger van de dader. De Maan staat in leeuw en verwijst naar een groot ego met onrealistische gevoelens; dit wordt nog versterkt doordat de Maan ook nog een oppositie maakt met Venus. De maan staat in het derde huis vlakbij het IC welk de diepste gevoelens van de dader weergeeft. Ook hier gaat het om het teken leeuw waar de Zon over heerst. Het IC  is bovendien in een geboortehoroscoop de familie van afkomst.

Wat is nu de conclusie? Hoe je het ook bekijkt, iedere keer kom je uit op zijn te grote ego die mythische vormen aangenomen heeft en die gevoed wordt door zijn islamitische afkomst. De API-methode [Zürich] heeft een bepaalde visie ontwikkeld over familieverbanden, ze noemen het, het familiemodel. Men gaat ervan uit dat de Zon staat voor de vader; Saturnus staat voor de moeder en de Maan staat voor het kind. Het contact tussen deze drie (hoofd)planeten met andere planeten laat zien hoe de interactie verloopt tussen ouders en kind. Opvallend is dat in deze gebeurtenishoroscoop die een afspiegeling is van de dader, het yodfiguur juist tussen deze drie planeten wordt gevormd, en hoe dan ook om de Maan draait, het te grote ego dat aandacht wil. De verbindende factor in het yodfiguur is Mercurius R omdat de Zon net iets te ver weg staat om er een yodfiguur mee te maken. De vader van de dader is dan ook al jaren uit beeld en woont weer in Turkije. [Bron AD]

Ook de ongeaspecteerde Uranus is veelzeggend in het geheel. In mijn visie is Uranus de planeet van het collectief onbewuste; het collectief onbewuste is te vergelijken met de geschiedenis die een bepaalde groep/familie geschreven heeft. Door het ongeaspecteerd zijn van Uranus, is deze energie bij de dader gaan vagebonderen waardoor hij onder de radar is gebleven. NB. Drie weken geleden zat hij nog vast [Bron: NOS]. Oftewel de overheid heeft de ernst van zijn situatie niet ingezien waardoor hij zijn gang kon gaan.

Kortom dit drama kent alleen maar verliezers. Het onnoemelijke leed dat de slachtoffers is aangedaan, maar ook een falende justitie die de maat der dingen niet inschat omdat er alleen maar in uitersten gedacht kan worden. Dientengevolge krijgen gevaarlijk rechts extremistisch partijen een podium. De opgaaf voor de burger is om niet in de valkuil van de extremen terecht te komen. Dit lijkt wellicht gemakkelijk, maar ons dagelijks leven zit vol met stellingnamen die onbewust tot polariseren uitnodigen. De uitdaging zit hem erin, vooral dicht bij jezelf te blijven en je niet gek te laten maken door stellingname!

3 thoughts on “Aanslag maandag 18 maart 2019”

  1. Wilma, het gelijkmoedige midden is de oefening.zelf gisteren sterk ervaren.
    Maike

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.