Maandagavond 15 april 2019 om 19.00 sloeg een verwoestende brand uit in de kathedraal van Notre Dame, midden in de lijdensweek die de Christenen deze week beleven en vieren. De wereld was geschokt omdat deze kathedraal één van de mooiste en belangrijkste monumenten is van Parijs en wellicht van de wereld. Macron zei zijn toespraak voor de groene hesjes af, ging naar Parijs en hield een geëmotioneerde toespraak die refereerde aan het lot en de geschiedenis van Frankrijk.

Vermoedelijk is de brand ontstaan door bouwwerkzaamheden aan de Notre Dame. Onder toon ik de horoscoop van het uitbreken van de brand. Men gaat uit van een tijdstip rond 19.00 maar dit is dus niet precies geklokt. In dit geval niet zo erg, omdat de ascendant in het teken weegschaal staat dat niet zo snel verandert. NB. Dinsdagavond hoorde ik dat ook de tijd van 18.30 genoemd werd; ook dan staat de ascendant in weegschaal. Ik heb de vroegste tijd aangehouden

De ascendant is in een gebeurtenishoroscoop altijd het hoofdonderwerp, hier dus de Notre Dame. Het zevende huis eventueel de aanstichter van de situatie; dit is Mars. Venus heerst over weegschaal en staat in vissen in het zesde huis conjunct Mercurius Neptunus en Cheiron. Venus in vissen staat daar in verhoging; het zesde huis vraagt om nadere analyse van het betreffende gegeven en de conjunctie waar Venus in betrokken is, geven nadere informatie over welke gebieden het betreft. Mercurius die in zijn vernietigende teken staat, heeft te maken met de burger; Neptunus gaat over het christendom waar het mee verwant is. Cheiron is de niet geheelde wond in de ziel. In deze situatie dus de niet geheelde wond in het collectief onbewuste van de kerk en daar zijn er vele van; een er van is het seksueel misbruik. De vierdubbele conjunctie maakt een halfsextiel met een conjunctie tussen Zon en Uranus in het zevende huis. Een halfsextiel wijst op een dialoog die moet worden aangegaan over wat erin het collectief onbewuste leeft. Maar de vierdubbele conjunctie maakt ook een vierkant met Jupiter. Jupiter is de planeet van religie en filosofie in het algemeen. De vierdubbele conjunctie maakt verder een sextiel met Saturnus conjunct de zuidelijke maansknoop en Pluto. Dit wijst erop dat het instituut kerk (Venus met zijn driedubbele conjunctie)  verbonden is met het verleden (zuidelijke maansknoop en Saturnus) en zich stevig aan de tradities vasthoudt (sextiel is een vormaspect). Pluto echter vraagt te breken met deze oude niet meer werkende tradities, en in te zetten op de getransformeerde nieuwe opdracht die meer te maken heeft met gevoel en minder met autoriteit (oppositie-as maansknoop in kreeft/steenbok).

Mars is de archetypische planeet van de brand, de vijand van de Notre Dame. Mars is ongeaspecteerd en staat in het teken tweelingen, in het negende huis. Dit zou erop kunnen wijzen dat de brand nergens mee verbonden is alleen maar aanduidt dat er dualiteit (tweelingen) aanwezig is over de religie en levensfilosofie. Omdat de kathedraal vooral een icoon is  van de christelijke traditie en de brand midden in de lijdensweek plaatsvindt, zou het kunnen zijn dat de hogere zin van deze brand is, dat de oude traditie in de christelijke kerken, met name de Rooms Katholieke kerk, want zij zijn de motor achter deze mooie kathedraal geweest, zich eens zouden moeten bezinnen op hun leer die niet meer van deze tijd is. Cultureel erfgoed vertelt een verhaal over hoe de traditie was maar het houdt niet in dat we ons met het dogma moeten vereenzelvigen. En dat is volgens mij wat op dit moment actueel is. Dit zou zich uit kunnen drukken in Jupiter die een inconjunct maakt met de maansknoop in het tiende huis. Omdat Pluto (transformatie) een nauwe conjunctie met Saturnus  (dogma) maakt en verwijst naar oude tradities (zuidelijke maansknoop) zou het wellicht nuttig kunnen zijn dat iedereen in het algemeen zich eens gaat verdiepen in hoe we niet alleen in de religie, maar ook in politiek sociaal opzicht, verzand zijn geraakt in dogma’s. Ik zou er zo een paar kunnen noemen: iedereen moet ingeënt worden voor alle denkbare dodelijke ziekten, want je kunt maar nooit weten…, je kunt zomaar dood gaan. Of: alles moet gecontroleerd worden anders gebeuren dit soort vreselijke dingen als het afbranden van de Notre Dame. Kortom: zingeving en vertrouwen is op dit moment ver te zoeken in een tijd dat de conjunctie tussen Saturnus en Pluto in steenbok staat, en daar ligt nu net de uitdaging voor deze nieuwe tijd!

Marcon beloofde de Notre Dame te herbouwen en sloot maandagnacht af met de woorden: ‘dit is ons lot’. Wat hij hiermee bedoelde laat zich raden, maar wellicht voelde hij onbewust aan dat de kerk met zijn meer dan twee duizend jaar oude geschiedenis moet leren van zijn geschiedenis en niet alleen passief de traditie en wetgeving moet volgen, dan pas kan de Notre Dame in zijn oude vernieuwde glorie terugkeren.

Verwant artikel : Secularisatie en ontkerkelijking

Ik wens iedereen een inspiratievol Pasen toe.

NIEUW:  onlinecursus familieverbanden

Na jaren studie hoe familieverbanden werken, heb ik een onlinecursus ontwikkeld om de onbewuste drijfveren die in een familie leven, te ontrafelen. Afgelopen jaar heb ik een cursus over dit onderwerp gegeven en naar aanleiding daarvan leek het me een goed idee om de cursist persoonlijk online te begeleiden met vragen over zijn familie. De meeste inzichten worden verkregen door de familie van afkomst te onderzoeken, maar eventueel mag het ook de familie zijn die jezelf gevormd hebt. Deze cursist kan inzicht geven in de diep onbewuste drijfveren van een familie Voor meer informatie Klik hier

4 thoughts on “Brand in de Notre Dame”

  1. Ik verwachtte hierover al een goed en gedegen be-argumenteerde reactie -vanuit jou visie- gezien . . . , uiteraard van jouw kant.
    Je artikelen zetten in ieder geval altijd aan tot denken – hoe sceptisch ik er zelf ook tegenover sta (en wil staan. . . ) Misschien is dat ook wel het algemene doel . . . . en terecht ! Ik blijf ze in ieder geval lezen !

  2. Bedankt voor je reactie. Ik begrijp je punt, want naast dat ik de minder prettige onbewuste boodschap in kaart wil brengen, is deze afschuwelijke brand ook een groot cultureel drama! Dit soort duidingen zijn nooit leuk. Ik heb er dan ook een nachtje over geslapen of ik het plaatsen zou en heb gemeend het toch te willen plaatsen.

  3. Er is weer iets geks aan de hand, want het schijnt dat het NIEUWS van de brand al gemeld werd op sociale media om 17.23 uur ! Dit is toch wederom een vreemde zaak want op het journaal werd een tijd genoemd van 18.50 uur maar toen zagen we de hoge vlammen al uit het dak komen…..zo `n groot gebouw, dacht ik toen nog : stellll dat het expres aangestoken is, dan zou je dat volgens mij op meerdere plaatsen moeten doen….ik weet dat vuur ontzettend snel om zich heen kan grijpen….maar toch… Wilma wat gebeurd er met de horoscoop indien je de tijd bijsteld naar pak m beet ongeveer 17,15 ??? Wat zou je er dan van zeggen ?
    groetjes marijke

  4. Dank je voor je reactie. Als het 17.15 zou zijn dan krijg je een heel ander verhaal dan is de ascendant maagd. De vierdubbele conjunctie komt dan op de descendant te liggen en zou inhouden dat er wel terdege een brandstichter zou zijn!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.