Ieder jaar worden er weer nieuwe records gebroken met kijkers naar The Passion. Zo ontdekte ik recentelijk dat in ons dorp ook een Passion wordt gehouden. Eerlijk gezegd heb ik me er niet zo in verdiept maar in de krant las ik dat op steeds meer plaatsen in ons land dit wordt georganiseerd. Op zichzelf verwonderlijk in een tijd van ontkerkelijking. Recentelijk maakten we ook een soortgelijke archetype na de Elfstedenzwemtocht, kranten, zoals NRC en de Volkskrant vergeleken de zwemtocht van Maarten van der Weijden met zijn passieweg.

Het lijkt een contradictie ontkerkelijking en de hype voor het lijdensverhaal van Jezus Christus die overigens wel op een heel eigen manier wordt ingevuld. Toch zit hier wel een logica achter, als je je bedenkt dat we een heel nieuw bewustzijn aan het ontwikkelen zijn. Het lijdensverhaal van Jezus Christus is een verhaal van diep persoonlijke eenzaam lijden en daar herkennen mensen zich juist zo in, niet in het minst doordat het egocentrisme in de maatschappij toeneemt.

Het nieuwe bewustzijn wordt ook wel aangeduid met het watermantijdperk, waterman is de visionair die in toekomst sociaal wil worden. Om sociaal te worden moet je eerst jezelf kennen anders kun je je niet inleven in een ander. En omdat het watermantijdperk nog maar net, of volgens sommigen nog net niet is begonnen is, komt eerst het onbewuste oppositioneel kant van het teken leeuw naar boven. Als een onbewust teken naar boven komt, dan komt het vrijwel altijd eerst de schaduwkant naar boven.  In het geval van waterman is dat leeuw. Het schaduw leeuw kenmerkt zich door zijn grote ego en daar zien we er op dit moment veel van. Als een groot ego moet lijden dan zal dit breed uitgemeten worden. Ik denk dat hier de fascinatie voor de Passion vandaan komt. Onbewust herkent ieder dit verhaal in eigen leed dat geleden wordt. En begrijp me goed, daar is niets mis mee! Dit is mijns inziens de eerste stap om het leed van anderen bewust te maken.

Maar er is meer, zoals ik in mijn vorige nieuwsbrief over Secularisatie schreef. Op een bepaalde manier zullen we de verborgen boodschap uit het lijdensverhaal ook nog moeten halen en dat is dat Jezus opstaat uit de doden. Dit is een belangrijke boodschap nu we als collectieve mensheid doodsbang voor de dood zijn. We enten ons suf om alle denkbare vreselijke ziekten die we wellicht kunnen krijgen te  voorkomen en te bestrijden. Ongeneeslijke ziekten worden tot het uiterste gerekt terwijl de kwaliteit van leven al lang zijn grenzen heeft bereikt en dat allemaal omdat we als de dood zijn voor de dood.

Het passieverhaal wil er alleen maar op wijzen dat na dit leven nog een nieuw leven is waarin we wat te moeilijk was in het afgelopen leven, een heel nieuwe kans krijgt met een vernieuwde andere kijk, met voordeel dat we dit met jeugdige nieuwe energie kunnen aanvaarden.

Fijne Paastijd!

5 thoughts on “The Passion en de ontkerkelijking”

 1. Goedemorgen Wilma, dank voor deze en vele, eerdere heldere uiteenzettingen waarmee ik mij zeer verbonden voel.
  Een mooie paasbeleving en hartelijke groet
  Maria

 2. Wat een prachtige en mooie duiding van de dat wat zich allemaal voordoet.
  Dank voor je heldere uitleg .

 3. Velen levens werd ik vermoord, maar ieder leven kom ik terug, dus ik verhuis enkel van lichaam naar een ander leven/ lichaam!
  Niemand kan mij vermoorden , ik ben een kind van Vadertje God en mij kan niks overkomen, PUNT !
  Meester Jezus is mijn GROTE voorbeeld en Meester/Leraar, anders niet.
  Mijn dierbare Broeder/Voorbeeld, anders niet!
  Mijn Geest, Denken,Voelen, alles is gericht op Hen.
  Vadertje God in de hemel, draag mij en verlaat mij niet, want U bent mijn ware ouder en ik heb U lief .
  Aarde, Natuur en het Dierenrijk, tja de 3 eenheid hier op aarde ?
  De mens met hun grote ego vernietigen wel een hele hoop hier op aard.
  Vernietigen de natuur, de dieren en voeren maar oorlog.
  De mens is toch wel heel angstig dat zij alles maar vernietigd.
  Arme dieren en natuur, tja natuur moet wijken voor huizen en wegenbouw, wilde dieren moeten maar vernietigd worden uit angst.
  Al het goud word geroofd uit de aardse bodem, tja dat zit er niet voor niks.
  Al die aardse/kosmische lijnen worden vernield, goud geroofd enz enz.
  De aardbol draait, heel langzaam , maar de graden veranderen, dus ook de klimaat, de temperatuur.
  Zoals de oprichter van green peace zegt, de klimaatsverandering is de grootste oplichting ooit !!! En dat is het ook !!!
  Verder, de mens is ver verwijder van God en meester Jezus.
  Van God los noemen zij dat.
  God en Meester Jezus bestaan niet hoor ik het meest, tja verdrietig maar waar.
  Mensen geloven in Helloween , de duivel en drakula , maar weet je, ik geloof in sinterklaas en de kerstman, slaap lekker allemaal !!! xxx

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.