Noord Brabant, Drenthe en sommige plaatsen van Gelderland zijn de provincies die zandgronden hebben. Afgelopen week heeft de wind, hagel en onweer nogal huisgehouden in ons land. Toen ik vorige week op de fiets naar Eindhoven ging, zag ik tot mijn schrik tientallen omgewaaide eeuwenoude bomen. Eindhoven heeft veel mooie bomenpartijen omdat het pas in late instantie stadrechten heeft gekregen. Eindhoven bestond voornamelijk uit allerlei kleine boeren dorpjes die later geannexeerd zijn. Dit maakt dat naast dat Eindhoven de lichtstad bij uitstek is door Philips, zij ook een groene landelijke buiten rand heeft

Eigenlijk had ik niet veel van de storm meegekregen, maar wat schrok ik toen ik de puinhoop zag. Op de weg die naar de kern van Eindhoven leidt, staan vele honderdjarige bomen die zomaar als luciferhoutjes waren afgeknapt of geheel ontworteld op de grond lagen. Als een boom geveld wordt, voel ik dat  op één of ander rare manier diep in mijn lijf. Ik weet niet waarom maar ook als mensen een mooie oude boom kappen voel ik een soort oer-woede in me opkomen. Wanneer je het boek van Peter Wohlleben: Het verborgen leven van bomen leest, dan is dit gevoel wellicht beter te begrijpen, juist omdat hij vertelt in zijn boek dat bomen met elkaar communiceren en in wezen heel sociaal zijn. 

Ik vroeg me af hoe dit zo gekomen is en mijn dochter kwam met een zeer praktische verklaring, namelijk: dat doordat het grondwater nu nog steeds na de zomer van 2018 veel te laag is en we hier voornamelijk zandgrond hebben, het water dat valt zich niet vastzet en heel snel naar diepere regionen wordt afgevoerd. Dit is zo kenmerkend voor zandgrond en veel minder voor kleigrond. Met andere woorden; de boom is niet genoeg  in de aarde verankerd. In spirituele kringen zou je zeggen de boom is niet voldoende geaard. Doordat nu de wind krachtiger is en de bomen op zijn volst in de bladeren zitten, kon dit dus zo massaal gebeuren. In het nieuws maakte men bekend dat Brabant bijna achthonderd bomen is kwijtgeraakt. Dit bedenkende bracht me dit op de elementen en de symboliek die hierom heen zit. Wat vooral in mijn gedachte opdrong is, dat vooral het geaard zijn een groot probleem is van deze tijd.  Dit drukt zich dus letterlijk uit in de aarde zelf van dit moment. Het lucht element waar de bomen met hun blad en takken symbool van zijn, is zo overheersend dat het als het ware niet in verhouding staat met de aarde waar het de vastigheid aan zou moeten ontlenen.

Synchroon aan dit inzicht hoorde ik op het nieuws dat er grote zorgen zijn om de ontwikkeling van jonge kinderen. Wat blijkt, dat vooral kinderen van hoogopgeleide ouders, niet meer buiten spelen en alleen maar bezig zijn met hun telefoon en IPad. Wat blijkt nu, dat deze kinderen een achterstand in hun ontwikkeling hebben opgelopen. Buitenspelen nodigt het kind uit om zich uiteen te zetten met zijn lichaam en ook met de elementen vooral met de aarde. Een keer vallen tijdens het spel, herinnert aan gezonde weerstanden die de aarde ons biedt. Al filosoferend dacht ik toen: vreemd toch dat twee zulke verschillende voorvallen: de ontwortelde boom en het alarmerende bericht over het niet meer buiten spelen van kleine kinderen, zo’n duidelijk beeld geeft wat er mis is in de samenleving. Je ziet de behoefte om niet te aarden ook om je heen gebeuren in tuinen van mensen; veel tuinen worden dichtgegooid met tegels of grint zodat het water niet meer ongehinderd door kan stromen naar de aarde. Er zijn nu zelfs al gemeentes die een tegelbelasting in willen gaan voeren. Kortom: we zijn het contact met de elementen ongemerkt aan het verliezen, het is tijd dat er een nieuw bewustzijn voor ontstaat!

NIEUW: Een korte online zomercursus over de Embryonale invloed op de ontwikkeling van de mens. Klik hier voor meer informatie

5 thoughts on “Zomerstorm in Brabant”

 1. Mooi artikel Wilma,
  De Zon staat momenteel in het intellectuele luchtteken Tweelingen stond en zowel de Maan als Mercurius stonden dat op 4 juni ook. ’s Avonds gingen beiden naar het waterteken kreeft. Op menig plek ontstond ook wateroverlast.
  Uranus staat langdurig in Stier en vraagt om meer bewustzijn voor de aarde? Venus stond dat vorige week ook en maakte begin die week een inconjunct met de Saturnus – Pluto conjunctie!
  Wat het jonge kind betreft, deze problemen zijn mij (als kleuterjuf) bekend en er wordt in onderwijsland veel over gesproken. De uitzending waar jij op doelt heb ik kennelijk gemist en iedere keer als dit probleem onder de aandacht komt is meegenomen. Wat ik schokkend vond was wat de lees lector gisterenavond 11 juni op nieuwsuur vertelde. Er is van de 14-jarigen 18% laaggeletterd, en hieronder zijn (ook) veel autochtone Nederlanders. Het percentage groeit gestaag, terwijl er steeds vroeger begonnen wordt met leesonderwijs! De lees lector pleit echter voor vroeg beginnen en wijt het probleem ondermeer aan de vrijheid van (slecht) onderwijs. Als voorbeeld van slecht onderwijs noemt hij expliciet het “bewegend” leren. Ik zou zeggen; laat de kleuters weer kleuteren, veel buiten spelen, wandelen en fietsen. Vertel ze mooie verhalen in een rijke taal i.p.v. een taallesje op het digibord. Dan creëer je een evenwichtige generatie voor de toekomst.

 2. Ja Isabel, helemaal mee eens. Ik hoorde het gisteren ook op nieuwsuur, heftig hoor! De verbinding die je legt met Uranus in een aardeteken, daar had ik nog niet aan gedacht en vindt dat een mooie aanvulling. Vooral omdat Uranus verbonden is met het visionaire denken van de toekomst. Bedankt voor je aanvulling!

 3. Er is juist groeiend bewustzijn: in grote steden worden steeds meer kleine tuintjes aangelegd om biodiversiteit en de afvoer van regenwater te bevorderen. Er zijn ook allerlei innovaties gaande (zoals de Waterstraat van de TU Delft) om regenwater op een goede manier te kunnen afvoeren.

 4. In mijn omgeving wonen vele ouderen in alleenstaande huizen en in de tuinen is er een overvloed aan bomen en bloemen. Zodra er iemand naar rusthuis gaat of overleden is, en er jongeren intrekken, komen er verbouwingen in huis en tuin. Kasseien of grint en zelfs beton rondom, ik word daar zo triest van, vogels, bijen, vlinders weg.
  Het kappen van bomen, elke keer weer, een pijn gevoeld bij het horen van de cirkelzaag.
  Bedankt voor de duidelijkheid in dit artikel. Het stemt tot nadenken over een generatie die niet wil of kan aarden.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *