Zondagavond 16 juni [2019] had Nieuwsuur een interview met professor Rose-Marie Dröes die een nieuw behandelmethode ontwikkelde voor mensen met dementie waardoor minder angst, apathie, depressie en agitatie optreedt. Dat zijn de effecten wanneer mensen met dementie in vrijwilligerswerk doen. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC. Ook heeft het een positief effect op de algehele stemming van mensen met dementie én voelen mantelzorgers zich minder emotioneel belast. Het vrijwilligerswerk wordt georganiseerd vanuit ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Die ontmoetingscentra zijn zó succesvol dat er vanuit het buitenland veel interesse is voor deze Nederlandse aanpak: ze zijn nu ook opgezet in Italië, Polen en Engeland.

In 2017 schreef ik het boek: Dementie de ziekte van het verleden, het is een boek waar ik mijn observaties deel die ik heb opgedaan nadat ik veertien jaar lang mantelzorger ben geweest. En niet in de laatste plaats, omdat ik in mijn opleiding voor psychiatrisch verpleegkundige, heel veel dementerende mensen heb begeleid. In mijn boek wordt geen aandacht besteed aan astrologie omdat het voor een meer algemener publiek geschreven is. Wel heb ik door de loop van de tijd een heel duidelijk beeld gekregen hoe je vanuit de horoscoop gevoeligheden voor dementie kunt opsporen. Wanneer je in vroege instantie zo’n gevoeligheid constateert, dan kun je vanuit dat beeld ook wat profylactisch doen. Het hoeft geen noodlotsleer te worden dat dementie massaal toeslaat. Ik onderschrijf de methode van het UMC helemaal, echter mijn boek is meer gericht op de angst weg te nemen dat dementie volksziekte nummer één zal gaan worden. Want angst is een slechte raadmeester.

Er is een groot verschil tussen vasculaire dementie en de ziekte Alzheimer. Een van de uiterlijke verschillen is dat iemand met Alzheimer al snel de personen die dierbaar zijn niet meer herkent; dit is meestal niet het geval bij de zogenaamde vasculaire dementie. Maar er zijn nog meer verschillen. Er zijn meerdere soorten dementie, zie daarvoor mijn boek. Helaas worden de verschillende vormen van dementie nogal eens op een grote hoop gegooid maar iedere vorm van dementie heeft volgens mij een heel eigen begeleiding nodig. En bekeken vanuit mijn visie staat ieder geval van dementie op zichzelf en zou er meer gekeken moeten worden waar deze ontkoppeling van het geheugen is gestart in het verleden.

Mijn moeder en haar jongere zus zijn beide overleden aan de gevolgen van dementie en hebben jaren in een verpleeghuis gezeten. De jongere broer die inmiddels negentig is rijdt nog elke zomer met zijn camper rond, tot voor kort nog naar Oostenrijk! Hij vertoont geen enkele vorm van dementie. Je vraagt je af hoe komt dat, ze hebben toch dezelfde genen? Ik denk dat hier het UMC een punt heeft, want mijn oom is tot op de dag van vandaag sociaal bewogen gebleven en denkt veel na over zijn bewogen leven en jeugd, want dat was het…! De zussen hadden sterk de neiging om slachtoffer van de omstandigheden te worden; wat wel verklaarbaar is bekeken vanuit de emancipatie van de vrouw die toen amper op gang was gekomen. Mijn moeder, zus en broer werden al op jonge leeftijd uit huis geplaatst en kwamen onder toezicht van jeugdzorg te staan. Dat was gruwelijk, juist in die tijd, omdat het de crisisjaren waren waar mensen puur voor het geld pleegkinderen in huis namen. Recentelijk is er een rapport van onderzoek naar de jeugdzorg van 1945 tot 2019 uitgebracht, wat schokkend is, maar ik denk dat de jaren daarvoor nog veel schokkender zijn geweest. Kortom reden te meer om een niet geheelde wond in je ziel op te lopen.

Wat ik astrologisch ontdekte is dat de planeet Uranus en de astroïde Cheiron belangrijke informatie verschaffen over de gevoeligheid voor deze ziekte. Uranus is voor mij na jaren lang onderzoek te hebben gedaan, de planeet die inzicht geeft in (familie)collectief waar iemand uit komt. Aspecten met andere planeten geven aan hoe hier mee gewerkt wordt. Rode aspecten (vierkant en oppositie) geven inzicht hoe hier in het wilsleven mee omgegaan wordt. Blauwe aspecten (sextiel en driehoek) geven inzicht hoe hier in het gevoelsleven mee omgegaan wordt. Groene aspecten (halfsextiel en inconjunct) geven inzicht over hoe hierover nagedacht wordt. En de oranje aspecten (conjunctie) gaat over de bewustwording van het collectief.

De astroïde Cheiron geeft aan hoe de mens omgaat met zijn opgelopen pijn. Het is daarnaast nog belangrijk om te weten waar deze planeten in een huis [Koch] geplaatst is. Ieder afzonderlijk huis is namelijk opgebouwd uit een actief, denkend en vormend principe. Tevens kun je zien of de energie introvert of extravert [Profielhoroscoop] werkt en je kunt opsporen wanneer de wond is opgelopen maar ook wanneer het collectief bewustzijn een sterke invloed op iemand uitoefent. Al deze methodes worden uitgebreid in mijn onlinecursus besproken.

De titel van mijn boek over dementie heeft dan ook een dubbelzinnige betekenis: Dementie de ziekte van het verleden, en wijst erop dat de ziekte afkomstig is uit de voorgeschiedenis van de betreffende, maar duidt er ook op dat ik denk, dat Dementie helemaal niet volksziekte nummer één hoeft te worden.

Nieuw: In mijn nieuwsbrieven benader ik de astrologie vaak anders dan de traditionele astrologie; ik werk veel met de Hubermethode die in zestiger jaren van de vorige eeuw in Zürich is ontwikkeld; deze methode heeft tevens een verwantschap met de antroposofie. Vanuit een behoefte die ik denk die ontstaan is in deze drukke tijd, heb ik besloten om mijn driejarige onlinecursus karmische astrologie nu óók aan te bieden in afzonderlijke modules. Ook ga ik in de toekomst uitgebreidere onderzoeken over ziekten en maatschappelijke problemen aanbieden; deze zullen ondersteund worden met praktische biografische voorbeelden. Voor informatie klik hier

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.