Vorige week vond er een doorbraak in het onderzoek naar de daders van de MH17 plaats. Vier hoofdverdachten worden genoemd die weliswaar niet aan de knoppen hebben gezeten maar wel de hoofdopdrachtgevers zouden zijn geweest. Op 9 maart 2020 wordt in de beveiligde gevangenis bij Schiphol de eerste zitting gehouden. Men vreest dat het een zogenaamd spookproces zal worden omdat de verdachten hoogstwaarschijnlijk niet komen opdagen omdat de Russische regering stelselmatig ontkent iets te maken te hebben met de aanslag.

In mijn boek Het collectief geheugen; De evolutie van het collectief onbewuste ga ik dieper op de ramp in vooral omdat er hoofdzakelijk Nederlandse slachtoffers zijn gevallen; dit is geen toeval maar verwijst naar een onbewuste collectieve binding tussen Nederland en Rusland; echter doordat deze binding onbewust blijft, blijft het steeds maar aan de deur kloppen. Voor details zie mijn boek.

MH 17 ramp
Aanstaande Proces

Wat nu zo bijzonder is dat het Jit de rechtspraak gepland heeft exact op het moment dat de ascendant van de start van het proces 9 maart 2020 om 10.00, gelijk valt de descendant van de ramp. In de horoscoop van de ramp valt 12 graden boogschutter op de ascendant; de veroorzaker. De slachtoffers vallen in het zevende huis op 12de graad tweelingen. Bij de start van het proces staat de ascendant op 11 graden Het teken tweelingen is hierbij symbolisch omdat het duaal is, dat wil zeggen dat er twee kanten aan dit proces zitten: Rusland maar ook Oekraïne die beide schuldig zijn. Ondanks dat de Russen met een buk-raket de MH17 naar beneden hebben gehaald is Oekraïne even schuldig aan dit vreselijke drama. Een onderbelicht feit is, dat in mei 2014 al het dringende advies werd gegeven aan Oekraïne haar luchtruim te sluiten omdat het oorlogsgebied was. Oekraïne deed dit niet omdat het veel geld zou gaan kosten en heeft zodoende mensenlevens ernstig in gevaar gebracht. [zie ook dagblad Trouw] Het wrange is dat de eindconclusie waarschijnlijk zal zijn, dat Russische uitvoerders die MH 17 naar beneden haalden, het vliegtuig aanzagen voor een vijandig Oekraïens vliegtuig.

Wanneer de focus te veel op de schuld op Rusland blijft liggen, bestaat de kans dat de schade groter zal zijn dan tot nu toe. Rusland zal namelijk nooit erkennen schuldig te zijn om de eenvoudige reden dat ze de laatste eeuw de paria van de wereld zijn geweest en zich onbegrepen voelen. Bijzonder vind ik, dat wat ik las in het boek van Hubert Smeets: Poetins wraak, Het gaat daarin onder meer over de trots van Rusland en het verschil dat zij voelen ten opzichte van Europa. Hij schrijft: Het idee is niet nieuw [dat ze zich bijzonder voelen]: De negentiende-eeuwse schrijver Fjodor Dostojevski [1821-1881] had het er reeds over. Russen zijn de ware Europeanen. Waarom? Omdat Europeanen zijn gefixeerd op consumptie. Russen daarentegen zijn georiënteerd op de echte menselijke waardigheid en zijn bereid zichzelf daarvoor op te offeren. Dat was de theorie van de romancier. Anderhalve eeuw later manifesteert die Russische ‘opoffergezindheid’ zich in een verdraaid praktische politiek. [blz. 197].Een politiek die vooral gericht is op het niet willen communiceren over schuld met de in hun ogen mindere. Ook schrijft Smeets dat er veel overeenkomsten zijn tussen de VS en Rusland, beide grootmachten die eigenlijk niet willen communiceren, met minder grote mogendheden, zeker nu Trump aan de macht is. Het is het probleem van de grootmachten waar het eigenlijk alleen maar gaat om de macht. De kracht van het proces dat in maart 2020 zal plaatsvinden met zijn ascendant in tweelingen zou moeten zijn, de twee schuldigen te berechten Oekraïne en Rusland en niet de focus alleen te leggen op Rusland, dat brengt uiteindelijk helemaal niets; sterker nog dat kan grote schade opleveren. Het activeert het: verdeel-en-heersprincipe Een oud spreekwoord zegt: waar twee kijven hebben twee schuld. Te veel ligt nu de focus op één schuldige partij ondanks dat het proces verpakt wordt in zogenaamde objectiviteit. In dat opzicht heb ik diep respect voor zoals Johan Witteveen [Zeist, 12 juni 1921 – Wassenaar, 23 april 2019] met het gemis van zijn zoon, schoondochter en kleinkind, omging na de ramp. Omroep MAX maakte daar ooit een documentaire: recht van spreken over, hoe hij aankeek tegen het hele gebeuren. Niet voor niets is het Zonneteken van Witteveen tweelingen!
Hoe het proces ook zal gaan verlopen, het wrange is dat niemand zijn geliefde er mee terugkrijgt en dat alleen maar oude wonden worden opgereten, juist daarom is het belangrijk om in dit proces twee hoofdgetuigen aan te wijzen Oekraïne en Rusland en niet op zoek te gaan naar mensen die als marionetten op de knoppen hebben gedrukt.

Hier boven toon ik nog de combinatie horoscoop van de aanslag en het proces. Daar springt uit de conjunctie van de Zon conjunct Neptunus van het proces, conjunct Cheiron van de ramp, in het teken vissen oppositie de Maan in maagd van het proces. [Proces blauw, de ramp rood], Deze Maan

Gecombineerde radixen met conjuncties en opposities.

maakt weer een onderbroken oppositie met Neptunus van de ramp. En juist deze onderbroken lijn is zo interessant omdat het aangeeft dat de gevoelsvolle kwaliteiten die tot dit proces hebben geleid, het slachtofferschap niet bewust bereiken. Zo zitten er meerdere diepere boodschappen in deze vergelijkende horoscopen. Wordt ter zijne tijd vervolgd.

4 thoughts on “De schuldvraag van de ramp met de MH17”

 1. Lieve Wilma,

  Wat een goed artikel! Zo’n brede blik maakt het gemakkelijker naar het geheel te kijken.
  Trouwens, over het zich opofferen voor de menselijke waardigheid: als Russen het hebben over hun Bevrijdingsdag, heet dat de dag van de Overwinning (wat je er ook van mag denken). En zij praten niet over oorlogsslachtoffers, maar over oorlogshelden. Een Russische kennis van mij, een lerares, vroeg eens aan een van haar leerlingen in Nederland, of hij in geval van oorlog zou gaan vechten en zich opofferen voor het vaderland, waarop hij haar aankeek of ze van een andere planeet kwam. In Rusland wordt hier nog anders over gedacht.

 2. Dank je Christa voor je reactie! Soms word ik zo moe van die vooringenomen negatieve houding ten opzichte van Rusland. Het wordt tijd dat we met meer objectiviteit naar de Russische volksziel gaan kijken en naar de geschiedenis ervan. Het is allemaal zoveel meer dan er oppervlakkig gezien van gemaakt wordt; tevens is het opmerkelijk dat de grootste wereldliteratuur uitgerekend uit Rusland komt! Mijn bezoek recentelijk aan Sint Petersburg heeft me dit weer heel duidelijk gemaakt.

 3. De media en politici willen niet de waarheid vertellen over MH17 tragedie in Oekraïne.De ramp van MH17 in de doofpot wordt gestopt.De westerse politieke mediamachine er alles aan doet om Rusland en Poetin te casten voor de rol van internationale paria’s: De Oekraïne, de VS, de EU en de NAVO sturen continue en systematisch grove leugens over bewijsmateriaal over de tragedie met MH17 .Ze maken botweg misbruik van de tragedie. Doel is expansionisme van de NAVO en voeden van anti-Rusland sentimenten.De berichten die wereldwijd worden getoond, afkomstig zijn van Amerikaanse bronnen en de regering in Kiev, die continue worden herhaald door CNN, BBC, FOX-NewsCorp, ABC, CBS en NBC…

  Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Het was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om.Maar,waarom Oekraïne het luchtruim niet heeft gesloten boven het oosten van het land, waar regeringstroepen en rebellen slag leverden?De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde eerder dat Oekraïne het luchtruim boven het strijdgebied had moeten sluiten. Dat had kunnen voorkomen dat het passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne werd neergehaald.De Oekraïense Air Traffic Control (ATC in Kiev) om onbekende redenen vliegtuig MH17 van de oorspronkelijke vliegroute (L980) liet afwijken.Toen MH17 in het Oekraïense luchtruim kwam werd het 200 kilometers noordelijker gestuurd, direct boven het oorlogsgebied…

  De normale route was ongeveer 200 mijl ten zuiden van de fatale moord zone op 17 juli 2014.En schuld van het neerhalen van MH17 ligt niet bij Rusland. Het vliegtuig MH17 zou neergehaald zijn door Oekraïense straaljagers/ SU-25.Er zijn sterke aanwijzigingen dat er straaljagers bij MH17 heeft gevlogen, daarom de Oekraïne de beelden niet wil leveren.De Spaanse verkeersleider Carlos,die vijf jaar voor de luchtverkeersleiding in Kiev werkte,twitterde vlak na het neerstorten van de MH17 twee straaljagers te hebben waargenomen naast het toestel. En mensen op de grond beweren ook ,dat straaljagers te hebben gezien, vlak na het neerstorten van MH17…

  ,,Het is vreemd dat drie radarsystemen in Oekraïne voor onderhoud waren uitgeschakeld tijdens de ramp met vlucht MH17.” Dat heeft radardeskundige Piet van Genderen van de TU Delft gezegd in de Tweede Kamer.De Maleisiërs, verbolgen over het gebrek aan informatie en ook verbaasd over het uitblijven van de black box, gaan dan maar zelf de zwarte doos achterhalen. Foutje, ze overhandigen deze aan de Britten, die vervolgens niets loslaten over wat er op die banden staat – ze geven wel een verklaring ,maar we mogen het niet zelf horen.De nabestaanden de Oekraïense president Petro Porosjenko schriftelijk verzocht radar- en satellietbeelden te verstrekken,maar ze kregen nooit het antwoord…

  Ten tijden van het neerhalen van de MH17 was er ook een oefening bezig waar aan het halve westen aanwezig was.Dit inclusief de AWACS vliegtuigen. die vlogen rond in oost Europa waar de oefening was. Dus het lijkt mij niet zo moeilijk, deze AWACS zullen zeer zeker op hun radar genoeg waar genomen hebben om de daders aan te kunnen wijzen.Aangekondigd was dat de VS informatie zouden vrijgeven over de toedracht van de ramp. Maar de diensten hebben geen „technische bewijs” vrijgegeven dat het vliegtuig is getroffen door een zogeheten SA-11-raket, zoals is gezegd,of dat de raket is afgevuurd door pro-Russische separatisten.En beelden van satellieten zijn ingezien door twee leden van de Onderzoeksraad, maar worden niet openbaar, omdat ze staatsgeheim zouden zijn.Weer een doofpot klaar. Zou het me niet verbazen dat de MH17 in opdracht van de USA/Obama is uitgevoerd.De elites willen Oekraïne bij de EU en NAVO hebben en dus is het land een politiek strijdtoneel geworden.De hele Clinton clan heeft daar gretig gegraaid met bloedbevlekte graaihandjes.De Oekraïense krant ‘Vesti’ heeft nu een lijst samengesteld van de 100 meest invloedrijke figuren in Oekraïne.En wiens naam komt weer bovendrijven? Die van George Soros, de man die twee ton stopte in het ‘ja’-kamp van het Oekraïne-referendum.Deze miljardair, beïnvloedt al bijna 20 jaar de Oekraïense politiek.Oekraïne is nu een zootje, met nazi’s in het parlement, zoals iedereen weet…

  De gepensioneerde Duitse legerofficier/raketexpert Bernd Biedermann is ervan overtuigd, dat het vliegtuig van Malaysia Airways, de Boeing 77, vlucht MH17, is neergehaald met een mitrailleur van een jachtbommenwerper. Een staaljager dus! En laten we niet vergeten, dat het hoofd van de OVSE-waarnemers, de Canadee Michael Bociurkiw -zonder veel diplomatieke woorden- keihard invulling aan zijn visie van de oorzaak van de catastrofe heeft gegeven. Namelijk, dat jachtvliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht de MH17 moeten hebben beschoten met mitrailleurvuur.“We hebben 2 of 3 stuks van de vliegtuigromp gezien, die werkelijk doorboord zijn. Het heeft werkelijk de kenmerken van machinegeweer-kogels. Heel erg sterk machinegeweervuur.En hebben we iets gevonden dat leek op schade door een raket? Nee, we hebben daarvan geen enkel teken gezien,”zei Michael Bociurkiw,die was één van de eersten die de rampplek bezocht, terwijl de wrakstukken nog brandend in de akkers lagen. Dus,de BUK-rakettheorie lijkt hiermee definitief overboord…

  Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs?Alle partijen in het Oekraïne-conflict wapens hebben, die uit Rusland of de voormalige Sovjet-Unie komen. Dat vlucht MH17 met een Russisch wapen is neergehaald, betekent nog niet dat de Russen er achter zitten.Toen MH17 werd geraakt waren er op de grond in de buurt van Donetsk diverse BUK systemen van het Oekraïense leger beschikbaar. Om de geopolitieke context van dit verschrikkelijke incident te begrijpen, moeten we zoeken naar het motief, de middelen en welke partijen het meest zullen profiteren.Wie was de lachende? Juist ja,de Obama/de VS regering .En in wiens belang was het verstoren van de goede Europese handelsbetrekingen met Rusland?Er is de VS veel aan gelegen om de Europese economie kleiner te houden dan de eigen economie en tegelijkertijd zijn invloedssfeer uit te breiden. Dat gaat ze al decennialang prima af.Alle indicatoren wijzen op een gecoördineerde, maar mislukte valse vlag operatie…

 4. Beste Max, bedankt voor je uitgebreide zienswijze. Wat volgens mij steeds de essentie van al deze ellende is, is dat landen niet hun luchtruim sluiten wanneer er spanningen zijn. Tot nu toe gaan de financiële belangen voor op de veiligheid. Eigenlijk zou je al deze dramatische gebeuren terug kunnen brengen naar de essentie: wie zijn luchtruim niet sluit na oorlogspanningen is de hoofdverantwoordelijke. Het is ook bizar dat nu juist bij deze laatste crash Oekraïne weer uitgebreid is betrokken!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *