Vorige week vond er een doorbraak in het onderzoek naar de daders van de MH17 plaats. Vier hoofdverdachten worden genoemd die weliswaar niet aan de knoppen hebben gezeten maar wel de hoofdopdrachtgevers zouden zijn geweest. Op 9 maart 2020 wordt in de beveiligde gevangenis bij Schiphol de eerste zitting gehouden. Men vreest dat het een zogenaamd spookproces zal worden omdat de verdachten hoogstwaarschijnlijk niet komen opdagen omdat de Russische regering stelselmatig ontkent iets te maken te hebben met de aanslag.

In mijn boek Het collectief geheugen; De evolutie van het collectief onbewuste ga ik dieper op de ramp in vooral omdat er hoofdzakelijk Nederlandse slachtoffers zijn gevallen; dit is geen toeval maar verwijst naar een onbewuste collectieve binding tussen Nederland en Rusland; echter doordat deze binding onbewust blijft, blijft het steeds maar aan de deur kloppen. Voor details zie mijn boek.

MH 17 ramp
Aanstaande Proces

Wat nu zo bijzonder is dat het Jit de rechtspraak gepland heeft exact op het moment dat de ascendant van de start van het proces 9 maart 2020 om 10.00, gelijk valt de descendant van de ramp. In de horoscoop van de ramp valt 12 graden boogschutter op de ascendant; de veroorzaker. De slachtoffers vallen in het zevende huis op 12de graad tweelingen. Bij de start van het proces staat de ascendant op 11 graden Het teken tweelingen is hierbij symbolisch omdat het duaal is, dat wil zeggen dat er twee kanten aan dit proces zitten: Rusland maar ook Oekraïne die beide schuldig zijn. Ondanks dat de Russen met een buk-raket de MH17 naar beneden hebben gehaald is Oekraïne even schuldig aan dit vreselijke drama. Een onderbelicht feit is, dat in mei 2014 al het dringende advies werd gegeven aan Oekraïne haar luchtruim te sluiten omdat het oorlogsgebied was. Oekraïne deed dit niet omdat het veel geld zou gaan kosten en heeft zodoende mensenlevens ernstig in gevaar gebracht. [zie ook dagblad Trouw] Het wrange is dat de eindconclusie waarschijnlijk zal zijn, dat Russische uitvoerders die MH 17 naar beneden haalden, het vliegtuig aanzagen voor een vijandig Oekraïens vliegtuig.

Wanneer de focus te veel op de schuld op Rusland blijft liggen, bestaat de kans dat de schade groter zal zijn dan tot nu toe. Rusland zal namelijk nooit erkennen schuldig te zijn om de eenvoudige reden dat ze de laatste eeuw de paria van de wereld zijn geweest en zich onbegrepen voelen. Bijzonder vind ik, dat wat ik las in het boek van Hubert Smeets: Poetins wraak, Het gaat daarin onder meer over de trots van Rusland en het verschil dat zij voelen ten opzichte van Europa. Hij schrijft: Het idee is niet nieuw [dat ze zich bijzonder voelen]: De negentiende-eeuwse schrijver Fjodor Dostojevski [1821-1881] had het er reeds over. Russen zijn de ware Europeanen. Waarom? Omdat Europeanen zijn gefixeerd op consumptie. Russen daarentegen zijn georiënteerd op de echte menselijke waardigheid en zijn bereid zichzelf daarvoor op te offeren. Dat was de theorie van de romancier. Anderhalve eeuw later manifesteert die Russische ‘opoffergezindheid’ zich in een verdraaid praktische politiek. [blz. 197].Een politiek die vooral gericht is op het niet willen communiceren over schuld met de in hun ogen mindere. Ook schrijft Smeets dat er veel overeenkomsten zijn tussen de VS en Rusland, beide grootmachten die eigenlijk niet willen communiceren, met minder grote mogendheden, zeker nu Trump aan de macht is. Het is het probleem van de grootmachten waar het eigenlijk alleen maar gaat om de macht. De kracht van het proces dat in maart 2020 zal plaatsvinden met zijn ascendant in tweelingen zou moeten zijn, de twee schuldigen te berechten Oekraïne en Rusland en niet de focus alleen te leggen op Rusland, dat brengt uiteindelijk helemaal niets; sterker nog dat kan grote schade opleveren. Het activeert het: verdeel-en-heersprincipe Een oud spreekwoord zegt: waar twee kijven hebben twee schuld. Te veel ligt nu de focus op één schuldige partij ondanks dat het proces verpakt wordt in zogenaamde objectiviteit. In dat opzicht heb ik diep respect voor zoals Johan Witteveen [Zeist, 12 juni 1921 – Wassenaar, 23 april 2019] met het gemis van zijn zoon, schoondochter en kleinkind, omging na de ramp. Omroep MAX maakte daar ooit een documentaire: recht van spreken over, hoe hij aankeek tegen het hele gebeuren. Niet voor niets is het Zonneteken van Witteveen tweelingen!
Hoe het proces ook zal gaan verlopen, het wrange is dat niemand zijn geliefde er mee terugkrijgt en dat alleen maar oude wonden worden opgereten, juist daarom is het belangrijk om in dit proces twee hoofdgetuigen aan te wijzen Oekraïne en Rusland en niet op zoek te gaan naar mensen die als marionetten op de knoppen hebben gedrukt.

Hier boven toon ik nog de combinatie horoscoop van de aanslag en het proces. Daar springt uit de conjunctie van de Zon conjunct Neptunus van het proces, conjunct Cheiron van de ramp, in het teken vissen oppositie de Maan in maagd van het proces. [Proces blauw, de ramp rood], Deze Maan

Gecombineerde radixen met conjuncties en opposities.

maakt weer een onderbroken oppositie met Neptunus van de ramp. En juist deze onderbroken lijn is zo interessant omdat het aangeeft dat de gevoelsvolle kwaliteiten die tot dit proces hebben geleid, het slachtofferschap niet bewust bereiken. Zo zitten er meerdere diepere boodschappen in deze vergelijkende horoscopen. Wordt ter zijne tijd vervolgd.

2 thoughts on “De schuldvraag van de ramp met de MH17”

  1. Lieve Wilma,

    Wat een goed artikel! Zo’n brede blik maakt het gemakkelijker naar het geheel te kijken.
    Trouwens, over het zich opofferen voor de menselijke waardigheid: als Russen het hebben over hun Bevrijdingsdag, heet dat de dag van de Overwinning (wat je er ook van mag denken). En zij praten niet over oorlogsslachtoffers, maar over oorlogshelden. Een Russische kennis van mij, een lerares, vroeg eens aan een van haar leerlingen in Nederland, of hij in geval van oorlog zou gaan vechten en zich opofferen voor het vaderland, waarop hij haar aankeek of ze van een andere planeet kwam. In Rusland wordt hier nog anders over gedacht.

  2. Dank je Christa voor je reactie! Soms word ik zo moe van die vooringenomen negatieve houding ten opzichte van Rusland. Het wordt tijd dat we met meer objectiviteit naar de Russische volksziel gaan kijken en naar de geschiedenis ervan. Het is allemaal zoveel meer dan er oppervlakkig gezien van gemaakt wordt; tevens is het opmerkelijk dat de grootste wereldliteratuur uitgerekend uit Rusland komt! Mijn bezoek recentelijk aan Sint Petersburg heeft me dit weer heel duidelijk gemaakt.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.