Begin juni 2019 maakte de TU Eindhoven bekend dat ze de komende tijd alleen nog maar vrouwen aannemen voor topfuncties. Er komen de komende tijd maar liefst honderdvijftig banen vrij waar dit toegepast kan worden. De hoop is dat die voornamelijk naar vrouwen gaan. Pas als er na zes maanden nog geen geschikte kandidaat voor de baan is gevonden, wordt verder ook onder mannelijke kandidaten geworven. Aldus het Eindhovens Dagblad. Deze week werd in de benoeming voor het voorzitterschap van de EU-commissie Frans Timmermans gepasseerd door Ursula Von der Leyen (minister van Defensie) die nu voorzitter gaat worden. Ook is Christine Lagarde voorgedragen voor het voorzitterschap van de ECB (Volkskrant).

Kortom er is een wat geforceerd klimaat ontstaan om vrouwen aan de top te krijgen. Is dit nu eigenlijk wenselijk? En hoe komt het dat hier zo de focus op ligt? Om een antwoord op de eerste vraag te geven: zeker is het wenselijk om het vrouwelijke principe in de hoogste leidinggevende regionen te integreren, maar belangrijker is dat in de hoogste toppen van de regionen van leidinggevenden, meer vrouwelijk gedacht gaat worden. Eeuwen lang is onze maatschappij sterk mannelijk bepaald geweest en nu nog steeds. Mijn ervaring is, ook in lange tradities in families, dat je bepaalde patronen niet zo snel op een achternamiddag, verandert. De maatschappij zit gewoon nog te veel patriarchaal in elkaar (Top-down) en dat ondervang je niet door alleen maar een vrouw aan het hoofd te zetten. Sterker nog binnen de korts mogelijke tijd zijn deze vrouwen uitgegleden op het pad van de mannelijke hiërarchie; niet omdat ze niet van goede wil zijn, maar juist omdat één van de eigenschappen van het vrouwelijke, bescheidenheid en introversie is.

De andere vraag: waarom nu die focus op dat vrouwelijke element dat meer aandacht moet krijgen in bestuurlijke functies? Dit heeft alles te maken met de naderende conjunctie tussen Saturnus en Pluto in het teken steenbok. Steenbok is onder meer het archetype van leiderschap. Saturnus is in wezen een planeet die sterk verbonden is met vrouwelijke energie; dit wordt bij traditionele astrologen niet zo ervaren, zij zien het als een mannelijke energie maar de API-methode [Zurich] ziet zelfs Saturnus als het moederarchetype. Pluto is de planeet van onder meer macht. Nu deze twee planeten samen gaan vallen in het teken van leiderschap, is het logisch dat er een tendens in de maatschappij heerst dat vrouwen machtsposities moeten gaan bekleden. Neptunus in zijn eigen teken vissen (vrouwelijk teken) staat op wat afstand in verbinding (sextiel) met deze conjunctie tussen Saturnus en Pluto. NB. Ten tijde van de benoeming staat daar ook nog de zuidelijke maansknoop die al snel kan leiden tot iets over het hoofd zien. Deze sextiel met Neptunus wijst erop dat leiderschap met de nodige empathie zal ingevuld worden maar houdt niet automatisch in dat het met een andere visie ingezet kan worden. Neptunus is namelijk de hogere octaaf van het gevoel. Om dit echt het in de vorm te krijgen, daarvoor heb je Uranus nodig; Uranus is namelijk de planeet van het nieuwe denken. Uranus staat op dit moment in de eerste graden van stier, ook een vrouwelijk teken, maar maakt geen verbinding met de grote conjunctie. Dit duurt nog wel een tijdje voordat dat zover is. Saturnus zal dat het eerste gaan doen van de twee maar dan niet in het teken steenbok maar in het teken waterman wat dan een vierkant oplevert. Een vierkant wil zeggen dat er enorm veel energie in gestoken moet worden om het gestelde doel te bereiken. Bovendien is waterman een mannelijk teken wat zoveel inhoudt dat het vrouwelijke element van Saturnus in steenbok dan geruild is voor een meer mannelijke insteek. Of anders uitgedrukt: de collectieve mensheid, -Uranus in stier,- (stier is een vrouwelijke teken) heeft behoefte aan het vrouwelijke element maar het vrouwelijke element (Saturnus) is zelf erg mannelijk geworden. Kortom het is een lange weg om het vrouwelijke archetype in de maatschappij een goede plaats te geven.

Ik denk dat de top van leidinggevende instituten in de maatschappij veel meer zich bezig zouden moeten gaan houden met wat het vrouwelijke element in een instituut nu eigenlijk echt is. De invulling die er nu aan wordt gegeven is bedacht en nodigt alleen maar uit om mannelijke vrouwen die op macht uit zijn, te honoreren. Niet dat ik wil zeggen dat de vrouwen die ik hier boven aanhaalde dat zijn maar ze hebben wel een soort blinde vlek. In de Duitse pers staat Ursula Von Leyen wel bekend als één van de slechtst functionerende minister van het Duitse kabinet. Op zichzelf hoeft dit ook weer niets te zeggen want defensie is eigenlijk niet zo vrouwelijk. Opmerkelijk is dat ze zelf maar liefst zeven kinderen heeft. Dit doet vermoeden dat ze zich veel met het vrouwelijke element heeft uiteengezet. Al met al een boeiende ontwikkeling die nu gaande is in onze maatschappij. Hoe dan ook, er is een proces in werking gezet dat meer bewustzijn voor het mannelijke en vrouwelijke element in de samenleving vraagt en dat is alleen maar toe te juichen. Nu nog de verfijndere invulling er van!

NIEUW: vanaf 1 juli 2019 is het mogelijk afzonderlijke modules te volgen van mijn driejarige online cursus. Alle modulen zijn nu zo geschreven dat je ze afzonderlijk kunt volgen. Klik hier voor verdere informatie.

NIEUW: Een korte online zomercursus over de Embryonale invloed op de ontwikkeling van de mens. Klik hier voor meer informatie. Klik hier

4 thoughts on “Vrouwen aan de Top”

 1. Hi Wilma,Ik lees graag je mails en wil nog iets toevoegen aan de grote verandering van meer vrouwelijke energie aan de top. Ik vermoed dat het vrouwen voetbal ook 1 van de eerste signalen kan zijn al ben ik geen voetbal fan. Niet vanwege het voetbal maar wellicht dat vrouwen vrouwen blijven en wel een top prestatie leveren. Dus wie weet staan er nog meer grote veranderingen in een bepaalde maatschappelijke werk situatie.
  Ik zou graag je cursus online volgen maar helaas grijpt denk ik saturnus en uranus in mijn levens situatie en ben ik onzeker of ik hier kan blijven of weer moet verkassen. Ik kijk er niet naar uit maar eerlijk gezegd weet ik het ook niet op dit moment. Alle goeds en succes met je online cursus.
  Lieve groet Mary

 2. Hallo Mary, o, dat is een goede! Daar had ik niet aangedacht, aan het vrouwenvoetbal! Zeker is dit ook een gebied waar het vrouwelijke in het mannelijke zich manifesteert.
  Dank voor je toevoeging en een lieve groet terug, Wilma

 3. Het is bij het voetbal alleen zo jammer dat daar al weer gesproken wordt over “hogere beloningen”, grote transfers enzovoort. Zo zal het vrouwenvoetbal vermannelijken denk ik.
  Er werd deze week op de radio gedacht over een beter tenue, door een modeontwerper. Een wat vrouwelijkere lijn ipv die grote broeken. Dat juich ik zelf toe. Geef het een eigen identiteit. Ook door kleding.
  Bijzonder om Saturnus als vrouwelijk te zien. Dat wist ik niet.

 4. Bedankt voor je reactie. Eigenlijk wel logisch Marja dat Saturnus vrouwelijk is. Saturnus staat in het teken steenbok in zijn eigen teken en steenbok is een vrouwelijk teken. En Uranus is de heerser van waterman. Saturnus nam de taak van Uranus over tot het moment dat de buitenplanetenwerden ontdekt werden. Nu in het nieuwe bewustzijnstijdperk is ingezet is, is het logisch om het zo te zien. Ik vond het destijds toen ik dat bij de Hubers las, een echte eye-opener!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *