In 1858 schreef de Russische schrijver Ivan Gontsjarov het boek Oblomov; in die tijd een bestseller en tegenwoordig wordt er nog regelmatig aan de hoofdfiguur, die dus Oblomov heet, gerefereerd. Oblomov is een belichaming van een oer lui initiatief loos mens. Het merkwaardige is echter dat hij bij nader inzien eigenlijk niet zo lui is, want hij heeft de meest idealistische ideeën voor zijn landgoed in Siberië voor ogen en werkt die in zijn gedachten liggend in zijn bed, minutieus uit. Zelf woont hij op het moment dat het boek begint, niet op zijn landgoed maar in een klein onderkomen. Terwijl hij deze plannen allemaal in zijn bed ligt te overpeinzend, krijgt hij van zijn huisbaas te horen dat hij zijn woning moet verlaten, wat voor hem een onoverkomelijk obstakel is.

Oblomov heeft een knecht Zachar, deze knecht is net zo lui als zijn baas. De omgeving waar ze in leven is stoffig en smerig. Zachar ligt als zijn baas in bed van alles ligt te bedenken, op de tegelhaard te slapen. Oblomov is ook geobsedeerd door eten. Vele vrienden komen langs bij Oblomov en doen allerlei leuke voorstellen om mee te gaan naar voorstellingen en bijeenkomsten met ander vrienden, maar steeds weigert Oblomov omdat hij er tegenop ziet uit zijn bed te komen. Echter Oblomov zit met twee problemen, één belangrijke daarvan is dus dat zijn huisbaas aangekondigd heeft dat hij verhuizen moet in verband met een verbouwing die hij wil doen; de huisbaas heeft bovendien genoeg van al de rommel die in de woning ligt. Oblomov wil echter niet in beweging komen en moet aan verhuizen helemaal niet denken, hij geeft zijn huisknecht opdracht om allerlei smoezen en uitvluchten te geven aan de huisbeheerder. Dit verveelt de huisknecht en dan krijgen ze ruzie. Zachar vraagt geïrriteerd aan zijn baas waarom hij niet wil verhuizen, Anderen doen dat toch ook! En door deze uitspraak breekt er een ware ruzie uit tussen heer en knecht. Oblomov is des duivels en zegt: denk je dat ik die Ander ben, weet je wel wie ik ben? Hoe zou ik al die dingen doen die de gewone man doet? Zachar is helemaal overstuur en begint te huilen. Later op de dag wanneer Oblomov in zijn bed ligt te soezen komt Oblomov tot zijn schrik tot de ontdekking dat hij toch wel veel lijkt op die Ander. Dit is een kort stukje uit een boek dat ook in deze moderne tijd heel actueel is.

Dit verhaal gaat over wilszwakte en over ideeën die in ons hoofd zitten maar niet gerealiseerd worden. Al geruime tijd denk ik na over iedereen die op Facebook en andere sociale media hun zegje zeggen. Vaak vraag ik me af: zouden ze dit ook op papier gaan schrijven aan al die honderden volgers? Nee dus, dat is gewoon onmogelijk. Het is, – laat dit niet mis te verstaan zijn -, een zegen dat we dingen veel massaler kunnen delen maar de directe schaduwzijde daarvan, die niet te verwaarlozen is, is dat rijp en groen op sociale media wordt gegooid. Vorige week is er nog een journalist bedreigd, die steeds kritische stukken schrijft over allerhande bewegingen in de maatschappij. De ruiten van zijn woning werden ingegooid, met de mededeling/eis op zijn deur: om zijn accounts op sociale media te verwijderen. “Of wij komen terug” aldus de NOS. NB. Hij heeft maar liefst 32.000 volgers.

Wat gebeurt er nu als ideeën alleen maar denkbeelden blijven en deze niet met een daadgerichtheid verwezenlijkt worden? Wanneer de energie van een idee niet gericht ingezet wordt, dan gaat de buitenwereld vaak plaatsvervangend tot actie over. De omgeving waar het idee werd geboren, komt dan in beweging om onbewust vorm te geven aan het idee dat in de lucht hangt. Dit is de wet van de ongerichte wil. Een vorm daarvan is bijvoorbeeld populisme.
Om bij het verhaal te blijven: de huisbaas van Oblomov pikt de rotzooi niet meer omdat zijn prachtige ideeën niet overeenkomen met hoe hij zijn gehuurde woning onderhoudt en zegt Oblomov de huur op. Terwijl Oblomov dacht dat hij niet de Ander was, (lees afgescheiden is) en daarom niet hoefde te handelen. Dit is dus het voorland van waar ook de korte lontjes geboren worden.
Door de verregaande automatisering van onze maatschappij,- je roept maar wat en doet niets -, sluipt er ongemerkt in dat we denken dat al onze ideeën als vanzelfsprekend ingewilligd worden. De Ander die dit allemaal voor elkaar heeft gekregen wordt als het ware een abstractie.    

Oblomov is het archetype van de negatieve werking van de planeet Venus. De onbewuste kant van Venus, is Mars en Mars heeft onder meer te maken in zijn negatieve werking met agressie. In de Hubermethode plaats men de planeten Venus en Mars in het onbewuste, wat wil zeggen dat zij beide niet zo met het bewustzijn te benaderen zijn. Dit heeft als consequentie hoe abstracter beide planetenenergieën gaan werken, hoe meer ze de gerichte persoonlijke wil in de weg staan. Een belangrijk uitdaging zal in een tijd van steeds meer automatisering en verbreding van ons sociale netwerk zijn: wat neem ik me voor en wat breng ik daarvan in de praktijk? Nieuwe scheppende ideeën vallen volgens de Zwitserse psychiater C.J. Jung onder het element vuur. NB. Gewone ideeën onder het element lucht daarvan is de onbewuste kant water/gevoel. De onbewuste kant van vuur is aarde wat weer bij de gewaarwording en realisatie hoort. Of om het praktisch uit te drukken: wat heb je zichtbaar gemaakt van je (nieuwe) ideeën op aarde? Dit gebied van de elementen zou wel eens een geheel nieuw bewustzijnsveld kunnen worden voor de nieuwe moderne mens! Rudolf Steiner sprak dit heel kernachtig uit in een voordracht, met de woorden: Het gaat er niet om wat je gedacht hebt, maar om wat je gedaan hebt!  

Workshop op zaterdag  over familieverbanden
26 oktober en op 23 november 2019

In deze workshop wil ik samen met cursist op zoek gaan naar de astrologische hiërarchische plaats die elk gezinslid inneemt in het gezin. De plaats als: eerste, tweede, derde en eventueel daar op volgende kinderen, zijn respectievelijk in verband te brengen met de drie buitenplaneten: Pluto, Neptunus en Uranus. In mijn vier nieuwsbrieven die ik deze zomer plaatste heb ik een eerste uiteenzetting gegeven hoe hier naar gekeken kan worden Als voorbeeld heb ik gekozen de recentelijk overleden Prinses Christina; in verband met haar drie andere zussen, dit omdat van haar biografie relatief meer bekend is. Tevens zal er aandacht besteed worden aan de omvorming van de erfelijk aanleg in de biografie. In de Hubermethode drukt zich dit uit in een aparte horoscoop, de zogenaamde huizenhoroscoop. In deze workshop zal ik ook iets vertellen over de zogenaamde embryonale horoscoop.

Na de pauze is het mogelijk met elkaar uit te wisselen over de plaats die ieder in zijn eigen gezin inneemt en hoe de stand van de betreffende planeet in zijn of haar horoscoop staat.

De workshop wordt gehouden van 13.00 tot 16.00. De kosten zijn € 85,00
U kunt zich hier aanmelden met vermelding van workshop Familieverbanden en de voorkeur voor een datum.  

3 thoughts on “Het Oblomov verschijnsel”

  1. Beste Wilma, is het mogelijk om aan de workshop deel te nemen zonder enige voorkennis van Astrologie?
    Ik stuurde je een tijdje geleden, via het contact formulier van de website, nog een andere vraag ivm een mogelijk consult karmische astrologie . Zou je mij hierop kunnen antwoorden aub?
    Dankjewel,
    groetjes van Marieke

  2. Dag Wilma, wat een belangrijk artikel! Om dagelijks aan deze wijsheid herinnerd te worden, heb ik delen uitgeprint (in grote letters) en aan een muur gehangen.
    Dank voor dat wat we van je mogen ontvangen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.