In januari 2017 kwam mijn boek Dementie de ziekte van het verleden uit. Het is het boek dat ik in een halfjaar tijd heb geschreven en het meest verkochte boek is van al mijn boeken die ik ooit schreef. Nu ik na bijna drie jaar op het boek terugkijk, valt me op dat het al de invloed heeft van de conjunctie tussen Saturnus conjunct Pluto in steenbok, die pas 12 januari 2020 exact is. Deze aanstaande conjunctie heeft trouwens meer markante uitwerkingen in de maatschappij die ik in de volgende nieuwsbrieven op meerdere gebieden wil gaan belichten.

Ik weet niet of het u ook opgevallen is, maar op dit moment kan er bijna geen week voorbij gaan of het onderwerp dementie, duikt wel ergens in de media op. Je merkt dat mensen angstig zijn om deze ziekte te krijgen. In mijn boek schrijf ik ook over deze angst, maar in mijn jarenlange onderzoek naar deze ziekte ben ik eigenlijk niet zo somber over het verloop van deze ziekte in de toekomst. Ik denk dat deze ziekte sterk generatiegebonden is. Het is geen noodlotsleer en volgens mij hoeft het helemaal niet volksziekte nummer één te worden. Overigens denkt men dat ook van de ziekte kanker. Kortom angstgevoelens spelen op dit moment een belangrijke rol in de maatschappij en dat heeft alles te maken met de aanstaande conjunctie tussen Saturnus en Pluto in steenbok. Onder het dierenriemteken steenbok valt de oudere wijze vaak eenzame mens. Immers de steenbok staat boven op een spits van een berg en overziet alles om hem heen, zonder er zelf deel aan te nemen. Je moet sterk zijn wil je al die eenzaamheid aan kunnen. Een van de archetypes van de planeet Saturnus is dan ook de oudere mens, maar het is ook de planeet van het karma. Pluto legt daar als het ware een vergrootglas overheen en wil tot het bot gaan om dit duidelijk te maken.

Veertien jaar lang ben ik mantelzorger geweest van iemand die dement was. Overlappend van 2011 tot 2013 zelfs voor twee mensen tegelijk. In die tijd, maar ook daarvoor heb ik veel data verzameld van mensen die dementerend zijn en wat me onder meer opviel is dat de aanleg voor dementie terug te vinden is in iemands horoscoop. Zo ontdekte ik dat met name mensen met vasculaire dementie, vrijwel allemaal een psychische wond hebben opgelopen in hun biografie. Een klassiek voorbeeld is koningin Juliana, waar haar niet geheelde wond zat in het feit dat haar man een notoire vreemdganger was en ze niet kon scheiden van hem omdat dit in die tijd vrijwel onmogelijk was [zie de biografie over Juliana van Jolanda Withuis]. Een ander pijnpunt was dat ze graag de esoterische kant van het leven wilde onderzoeken en ze haar relatie met Greet Hofman moest verbreken. In mijn boek beschrijf ik onder meer haar ziekteproces.
Wat ik astrologisch ontdekte is dat de astroïde Cheiron in iemands horoscoop veel informatie geeft over de diep niet geheelde wond in de ziel. Vaak zie je gespannen aspecten met andere planeten maar ook de huizenstand en de huizenhoroscoop kan inzicht geven in de niet geheelde. NB de huizenhoroscoop [Hubermethode] in vergelijking met de geboortehoroscoop, geeft een inzicht hoe iemand zijn aanleg omzet in zijn heel eigen levensverhaal. Wie meer over deze methode wil weten kan eventueel de module over dit onderwerp aanschaffen. Voor meer informatie klik hier.
Door nu de niet geheelde wond, die bij vrijwel iedereen primair niet direct aan de oppervlakte komt en daardoor opgeslagen ligt in het onbewuste, op te sporen met behulp van de horoscoop, hoeft de ziekte niet een noodlot scenario te worden. Dit is natuurlijk best een arbitraire uitspraak. Het lastige is namelijk als je vroegtijdig kijkt naar het pijnpunt in de biografie en daarmee aan het werk gaat, je de ziekte niet krijgt maar niet kunt bewijzen dat het daar door komt. Kortom het is lastig om dit goed te kunnen aantonen. In mijn boek geef ik trouwens een voorbeeld van iemand van nu inmiddels negentig jaar, die in een zwaar getraumatiseerd gezin groot gebracht werd en als enige niet dement werd. Opvallend daarbij is dat hij een heel andere aanpak had om zijn verleden te verwerken met zijn familie. Waar zijn zussen passief en verdringend te werk gingen, dook hij al decennia geleden, in de geschiedenis van zijn familie en herstelde bepaalde contacten die door trauma’s waren verbroken of verstoord. Kortom je kunt er zelf aan werken, de horoscoop kan je daarbij een grote dienst bewijzen doordat je kunt zien waar je de pijn kunt zoeken Zo had Juliana Jupiter retrograde in het vierde huis oppositie Cheiron in het tiende huis. De Maan maakte weer een conjunctie met Jupiter, en laat Jupiter nu net de heerser van het zevende huis (haar echtgenoot) zijn! Hier onder toon ik haar geboortehoroscoop en daaronder de huizenhoroscoop. Kijk eens hoe bepaalde aspecten veranderen.

Geboortehoroscoop Koningin Juliana
Huizenhoroscoop van Koningin Juliana

De planeet Uranus geeft inzicht in het familiecollectief waar eventueel ook pijn is opgelopen. Wat je nu duidelijk ziet is, dat Uranus (familiecollectief) eigenlijk geen echte problemen oplevert voor Juliana. In haar geboortehoroscoop maakt Uranus een driehoek met Mercurius (de heerser van de ascendant). Juliana voelde zich wel verbonden met het voorgeslacht en haar taak als koningin die ze meekreeg. In de huizenhoroscoop zie je dat deze driehoek verandert in een driehoek met de Maan conjunct Jupiter R. oppositie Cheiron. In aanvang leek dit huwelijk met Bernhard positief te liggen in het familiecollectief, (Wilhelmina was dol op hem) maar bij dieper onderzoek blijkt dit zogenaamde ‘ideale huwelijk’ indirect haar pijnpunt te raken. En daar ligt nu net het probleem, haar partner (Jupiter) levert haar veel pijn op die ze moeilijk kan uiten en delen. De goede waarnemer ziet dat de oppositie aan de kant van Cheiron een stippellijn aangeeft. Bij een stippellijn verwijst dit altijd naar dat de energie aan het eind van de stippellijn onbewust blijft en moeilijk geïntegreed kan worden in het bewustzijn. In dit geval dus Cheiron de niet geheelde wond.

Nu we langdurig onder invloed staan van de Saturnus Pluto conjunctie, is het belangrijk om eens stil te staan bij verdrongen pijnpunten in je leven. Immers Saturnus is archetypisch ook verbonden met pijn en stagnatie maar dan meer op karmisch gebied. Toegegeven dit is niet altijd een prettige bezigheid, maar het is volgens mij wel een belangrijk middel om gezond te blijven.

Dementie de ziekte van het verleden  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *