Op Maandag 2 december a.s. gaat Jupiter in het teken steenbok lopen. Het teken steenbok waarin op 12 januari 2020 ook de grote conjunctie tussen Saturnus en Pluto zal plaatsvinden. Op diezelfde dag maakt ook Mercurius een conjunctie met deze twee en een dag later de Zon. Op 5 april 2020 gaat Jupiter dan weer een conjunctie maken met Pluto. Kortom het teken steenbok zal de komende tijd de sfeer gaan bepalen in de maatschappij.

Het interessante is dat Jupiter alles vergroot en positief bekijkt en Pluto alles weer fileert en op een geheel andere manier uitvergroot, vaak in de negatieve zin. Waar het laatste jaar Jupiter zijn energie positief kwijt kon omdat het in zijn eigen teken boogschutter stond, komt nu een eind. Een voorbeeld van de positieve uitwerking voor Nederland is dit onder meer, het uitkomen van het boek: De meeste mensen deugen, waar Rutger Bregman op wetenschappelijke wijze aantoont dat de mens van nature goed is terwijl we geheel onbewust van het tegendeel uitgaan. NB. Gisteren werd bekend gemaakt dat het 100.000 exemplaar verkocht is!
Dat de meeste mensen deugen, is een heel verrassende conclusie in een tijd dat we door media bekogeld worden met allerlei negatieve berichtgevingen. Dit fenomeen is eigenlijk niet zo verwonderlijk want de media valt astrologisch gezien onder Mercurius en Mercurius is de natuurlijke tegenvoeter van Jupiter. Mercurius is dan vaak ook onbewust uit op sensatie om een groter lezerspubliek te bereiken. Het astrologisch beeld bij Jupiter en Mercurius is: wijsheid en inzicht (Jupiter) wordt in begrijpelijke taal (Mercurius) omgezet. Dit is een hele klus en in mijn opinie is dat met dit boek van Bregman goed gelukt.

De overgang van het teken boogschutter naar steenbok, is een heel grote indringende overgang, zeker voor Jupiter, aangezien boogschutter zijn pijl heeft gericht op de toekomst, vraagt het teken steenbokteken om terug te kijken in het verleden van wat te enthousiast tot stand is gekomen. Deze invloed is al goed waar te nemen omdat de natuurlijke heerser van steenbok, Saturnus, al geruimer tijd in steenbok staat en steeds dichter bij Pluto in de buurt komt. En aangezien Pluto tot op het bot gaat, komen er nu vele zaken aan het licht die in het verleden niet hebben gedeugd. Een willekeurige greep uit de zaken die nu actueel zijn en hiermee te maken hebben: de zeventig burgerslachtoffers die onze militairen in de nacht van 2 op 3 juni 2015  gemaakt hebben en die door een bureaucratisch mistgordijn op te trekken, onder de pet zijn gehouden. Of, zoals vanmorgen in de krant werd vermeld dat van midden tachtiger jaren in de vorige eeuw tot 2006 vrijwel zeker vele honderden verdachten ten onrechte door een hond als dader werden aangewezen. Experts spreken van een ‘frauduleuze politiecultuur’. [Bron Volkskrant 27 november 2019].
Kortom de bureaucratie van systemen (steenbok) wordt tegen het licht gehouden. Omdat bijna elk werkgebied in de maatschappij bepaald wordt door bureaucratische systemen en regels, zal 2020 een diepe impact hebben op de toekomst van de komende decennia. Juist omdat Jupiter alles graag groter maakt zullen nu de mistanden ook uitvergroot worden om uiteindelijk meer harmonie en sociaal gevoel te genereren (waterman is het toekomstige teken waar Jupiter, Saturnus en Pluto zich naar toe bewegen).
Je moet je voorstellen dat ondanks dat Jupiter strikt gezien niet meedoet aan de Saturnus/Pluto conjunctie, toch de hele sfeer van bureaucratie zal uitvergroten. In de klassieke astrologie staat Jupiter in steenbok dan ook in zijn val. Dit wil zeggen, dat Jupiter na zijn enthousiasme van groei en visie (boogschutter) aan introspectie moet gaan doen. Vaak heeft dit tot gevolg dat de van nature optimale positieve insteek van Jupiter in zijn tegendeel verandert. Het mooie van deze nieuwe energie is, dat we realistischer worden en onze idealen meer aan de werkelijkheid zullen gaan toetsen, op het gevaar af dat we weer bureaucratische regels gaan opstellen.
Alle dierenriemtekens zijn in principe objectieve zuivere energieën. Dat planeten met dit objectieve gegeven soms niet overweg kunnen (zoals in val of vernietiging staan) heeft te maken met de neiging van de mens om een eenzijdig blik te ontwikkelen Of, om met de nobelwinnaar Daniel Kahneman te spreken: Systeem 1 dat snel en vluchtig is en Systeem 2 dat grondig en traag is, maken dat we vaak een eenzijdige kijk gaan ontwikkelen. Kortom het komende jaar is het tijd om onze traagheid van de drukkende regels die de maatschappij ons oplegt, eens grondig te onderzoeken. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *