De NRC gaf op 26 december een artikel uit met de tien meest irritante woorden die in 2019 in het bedrijfsleven gebezigd werden. [geschreven door Japke-d. Bouwma]. Door een algemene stemming onder hoofdzakelijk mensen in het bedrijfsleven, wordt de rangorde voor deze lijst bepaald. Op de eerste plaats van de meest irritante woorden stond het woord Deep dive-sessies (met verkeerde spaties aldus de Bouwma). Het suggereert zoveel als grondig onderzoek doen, oftewel een groepering mensen wil met elkaar de figuurlijke de diepte in gaan; maar welke diepte?

Dit meest irritante woord, geeft een inkijkje in de aanstaande conjunctie tussen Saturnus conjunct Pluto die op 12 januari 2020 vol is en al zeker een jaar voelbaar is in de maatschappij.
Pluto heeft een omlooptijd van 248 jaar. Een belangrijk kenmerk van Pluto is: diepgravend tot de bodem onderzoek te plegen wat veelal nogal pijnlijk is. Of, zoals Karen Hamaker het benoemde: ‘het haalt de onderste steen boven’. Pluto vertegenwoordigt volgens mij bij het irritantste woord symbolisch; Deep en Dive. Saturnus gaat archetypisch gezien vooral over beperking en zeker omdat Saturnus bij deze conjunctie in zijn eigen teken staat.
Doordat een duik voornamelijk in het water plaatsvindt; in een ander substantie moet het namelijk wel figuurlijk worden; wanneer je het namelijk toch letterlijk zou nemen, dan wordt het duiken beschadigend. Duik maar eens van een berg af als je niet gezekerd bent aan een vast punt, dan val je te pletter…  Alleen in water kun je snel de diepte ingaan. En aangezien de huidige samenleving voor een groot deel uit regels bestaat, is denk ik deze combinatie geïntroduceerd. Onbewust wordt de betreffende uitgenodigd om los te laten en dat is nu net weer moeilijk bij regelgeving.
Het woord Sessies betekent letterlijk: ‘een bijeenkomst’, en dit woord verwijst naar het net ontluikende watermantijdperk waarbij van ons wordt gevraagd wordt om écht sociaal te worden wat nu nog moeilijke opgaaf is maar onze leertijd is ruim 2000 jaar… Het irritantste woord heeft dus eigenlijk een sterk onbewuste kosmische boodschap.

Maar waarom is dit nu juist ‘deep dive sessie’ het meest irritante woord? Volgens mij komt dat, zoals gezegd, door de figuurlijke duik die alleen maar in het water genomen kan worden en niet in het vaak hinderlijke bureaucratisch bestuur die vooral vertegenwoordigd wordt door het aardeteken steenbok.
Water, is al oneindig lang het archetype voor het gevoel. [denk b.v. aan het gezegde: hij voelt zich als een vis in het water wanneer iemand zich gelukkig voelt]. Gevoel en bureaucratie [Saturnus in steenbok met in het onbewuste kreeft, het eerste waterteken] gaat niet zo goed samen. De kracht van Saturnus is namelijk dat je je aan de gestelde regels houdt en het gevoel leent zich daar niet zo voor, dus roept dit onbewust irritatie op.
Pluto staat in zijn eigen teken in het dierenriemteken schorpioen, het tweede waterteken in de dierenriem. En nu Pluto in conjunctie staat met Saturnus in zijn eigen aardeteken, haalt het de onderste steen boven om al die regels ook gevoelsmatig te willen doorgronden. Een grote klus met veel uitdagingen. Het steenbok dierenriemteken is in wezen de solitair en heeft moeite om dit in groter sociaal verband neer te zetten wat de opkomende invloed van watermantijdperk is. Het opmerkelijke is dat Saturnus in waterman ook in zijn (tweede) eigen teken staat, maar zijn starheid in deze tweede fase de regels heeft overwonnen; dit is dus nog toekomstmuziek! Vandaar volgens mij de eerste plaats op de lijst van irritantste woorden

Wie meer over irritante woorden wil lezen, elk woord op zichzelf stemt tot nadenken: klik hier

Dank voor uw aandacht voor mijn nieuwsbrieven. Ik wens iedereen een gezond 2020 en een voorspoedig 2020

1 thought on “Het irritantste woord van 2019”

  1. Dag Wilma,

    Hopelijk komt er meer ruimte om op rechtvaardige wijze en diepgaand te gaan onderzoeken wat de aarde, ik noem haar Moeder Aarde, nodig heeft. Dat kán ook door simpelweg zelf die verandering te zijn…..

    Dank voor je waardevolle nieuwsbrieven en ook jou wens ik een voorspoedig 2020 en gezellige jaarwisseling met je dierbaren.

    Hartengroet, Joke

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *