Maandagavond om zeven uur sprak de minister-president het land toe en legde uit dat het Coronavirus ons land en de rest van de wereld in zijn greep houdt en dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn die lange tijd gehandhaafd zullen moeten worden. Hij vertelde ook dat hij in overleg met deskundigen had besloten voor de strategie van de groepsimmuniteit te volgen. Ik moest toen ongemerkt weer denken aan een gedicht dat mijn vader heeft geschreven vlak voor zijn plotselinge dood na de aardbevingsramp in Kobe op 17 januari 1995.

Rutte had het niet symbolischer uit kunnen spreken, zelf waterman Zon in het beginnende watermantijdperk: groepsimmuniteit! Het woord groepsimmuniteit wordt mooi uitgebeeld in het dierenriemteken steenbok, waar de Saturnus Pluto conjunctie plaatsvond en waar nu achtereenvolgens Mars en Jupiter een conjunctie mee maken. [zie hiervoor mijn vorige nieuwsbrief]. De steenbok staat op een relatief kleine plaats van een hoge berg en kan daar bijna zijn vier hoeven niet kwijt maar overziet wel van grote hoogte de massa onder hem. Door zijn afstand overziet hij wat er beneden hem gebeurt.
 Volgens mij had Rutte een van de diepere essentie en zingeving van dit virus te pakken, toen hij het had over groepsimmuniteit. Door dit virus worden we geconfronteerd met het feit dat we juist door onze intensieve oppervlakkige sociale contacten, zo gevoelig zijn geworden voor allerhande overdrachten, waaronder niet alleen voor virussen maar ook voor hypes. Het probleem ligt niet alleen in het virus zelf, maar ook in sociaalgedrag dat dit tot gevolg heeft. Een van de schaduwzijden daarvan zien we de laatste dagen met het probleem hamsteren. Opeens is hamsteren asociaal geworden terwijl AH in zijn spotjes juist het hamsteren altijd heeft aangeprezen; niet rekeninghoudend wat echt sociaalgedrag nu eigenlijk is.
Een ander symbolische betekenis vond ik in de eerste drie letters van het virus Corona ‘cor’ ook het stresshormoon Cortisol dat we aanmaken als we angstig zijn, begint met Cor.
Ik blijf me dan ook verbazen waarom er zoveel paniek ontstaan is om dit virus; bewezen is namelijk dat het Corona virus stukken minder gevaarlijk is dan b.v. de Spaanse griep en Ebola [Volkskrant Zaterdag wetenschappelijke rubriek].  Ik vermoed dat de angst die opgeroepen wordt bij de bevolking, meer ziekteverwekkend is dan het virus zelf.
Angst heeft altijd te maken met het afwezig zijn van vertrouwen en zingeving. Iedere keer wanneer er een nieuwe dode wordt vermeld, – op dit moment is de gemiddelde leeftijd van de overleden mensen negenenzeventig jaar en hadden allen een ziektegeschiedenis -, zo werd meegedeeld. Om goede verbanden te kunnen leggen zou je veel meer van de achtergronden moeten weten. Ik weet nu dat ik uitspraken doe, die lijken op het bagatelliseren van het probleem, maar dit is het allesbehalve! Het virus kan enorm dodelijk zijn, vooral als we niet de zingeving er van gaan decoderen. Er zijn dus vele verschillende interessante gezichtspunten die meer visie op het virus kunnen vergroten. Hieronder zal ik ze puntsgewijze aangeven:

 • Het is een bezinningspunt op hoe wij met het dierenrijk omgaan; dit drukt zich uit dat dit virus via de gestreste vleermuis naar zoogdieren o.a. varkens maar ook honden en katten zijn gemuteerd. Niet in de laatste plaats omdat de Chinese vleesmarkten enorm smerig zijn. Met andere woorden: we moeten eens nadenken over hoe wij de dierenwereld behandelen.
 • Wat is echt sociaal gedrag? Hamsteren in ieder geval niet! Is het niet zo dat door de sociale media we steeds oppervlakkiger gaan communiceren waardoor contacten steeds minder écht wat toevoegt aan een relatie? We worden door oppervlakkigheid afgeleid van wat we werkelijk zelf willen; de veelheid der dingen overspoelt ons. Door de fysieke afstand die we nu moeten nemen van elkaar ontstaat er een bezinningsmoment op afstand en dichtbij zijn. We kunnen nu leren dat afstand toch niet automatisch hoeft te betekenen dat er eenzaamheid is en omgekeerd.
 • Een ander niet onbelangrijk punt is: hoe bewust ga je met je eigen gezondheid om. Gisteren vermeldde de Volkskrant van een kappersgezin hier in Brabant dat de zoon van zestien jaar op de IC lag; het broertje van hem vertelde dat zijn broer een goede gezondheid had, maar voegde er direct achteraan dat hij naar zijn mening wel veel te veel snackte. Leuke associatie voor een jong mens wat tot denken aanzet. Gezondheid gaat namelijk niet om één enkel moment maar om een leefstijl.
 • Dan hebben we waar we vroeger ons geloof in God hadden, nu een rotsvast geloof in statistieken en voorspelbaarheid er van en houden weinig tot geen rekening met variabelen. Variabelen zijn o.a. omstandigheden waarin een bevolking zich bevindt. Zo kan Italië en China meer variabelen met elkaar delen dan b.v. de waddeneilanden waar tot nu toe nog geen besmettingen zijn vastgesteld.
 • En dan is er nog iets waar weinig mensen echt mee om kunnen gaan, en dat is dingen genuanceerd bekijken. Met andere woorden: je holt door in je (tunnel)visie en staat niet open voor andere gezichtspunten als je een bezwaar ziet tegen rigoureuze maatregelen, dan word je automatisch ingedeeld in een vóór of tégen kamp. Een midden standpunt dat nuance aan wil brengen, is vaak zoek.

Tot slot wil ik u het gedicht van mijn vader niet onthouden, ondanks dat ik de inhoud zwaar en erg christelijk gekleurd vind, maar ondanks dat was hij een echte visionair!

Afstand Nemen

Klimmen op een hoge toren,
Afstand nemen dat is goed
Klein en nietig worden mensen,
Honger dicht bij overvloed.

Alles wriemelt daar beneden,
Rond gelijk een mierennest.
Al dat nietige en kleine,
Heeft de aarde berooid, verpest.

Uitgehold en kaalgevreten,
Zo een wesp, een sprinkhaan doet,
Mensenwerk maakt dat de aarde,
Nu uit vele wonden bloedt.

Carnaval en mallemolen,
Werken als een boemerang.
Het rumoer van deze wereld,
Maakt onzeker, angstig, bang

Aardbevingen, watersnoden,
Ach ik hoor het haast niet meer.
Alles is niet te verwerken,
Dus ik leg het naast me neer

Hoe vaak moet de aarde beven,
Tot ik wakker worden zal?
Onze wereld is een stofje,
Nietig in het groot heelal.

En dat kathedraal beneden,
Dat zolang een Godshuis was.
Is nu expositieruimte,
Zo ik in een dagblad las.

Mijmerend sta ik op de toren,
Deze vinger wijst omhoog.
Uit een desolate toestand,
Ziende met een ander oog.

Kobe, centrum van een beving,
Mensenleed, dat spreekt ons aan.
Maar temidden der verwoesting,
Bleef het beeld van Christus staan.

“t Is de troost der laatste dagen,
Met de kruisvlag hoop in top.
Neemt d’Arke der verlossing.
Allen die in nood zijn op.

Boven alle leed der tijden,
Bleef het kruis van Christus staan.
Na de dood Zijn overwinning,
Als verlosten binnengaan.

G.J. ter Mull 1917-1995

 • Na de enorme ravage van de aardbeving bleef als enige een groot beeld van Jezus staan. De bevolking zag dit als een soort teken.

13 thoughts on “Afstand nemen dat is goed”

 1. Dag Wilma ik ben telkens weer blij verrast met jou visie op de actualiteit .
  Dit gedicht van jouw Vader ,Mooi en waar
  Lieve groet

 2. Heel herkenbaar Wilma!
  De gang van Mercurius, die weer even in Waterman stond, is in deze ook heel interessant.

 3. Wat vind ik dat een mooi gedicht, Wilma. Ik krijg er kippenvel van. ( ook zo’n gezegde, hoe bizar).

 4. Voor diepere betekenis kijk ik altijd op je blog. Dank voor inzichten, rob

 5. En we moeten thuis blijven: Noordelijke maansknoop in Kreeft. Krijgen we een ander advies als de maansknoop naar Tweelingen gaat?

 6. Afstand houden en zoveel mogelijk binnen blijven. Dan moet ik aan de Noordelijke Maansknoop in Kreeft denken. 5 mei gaat de knoop naar Tweelingen. Zullen we dan een ander advies krijgen? Alles zal kleinschaliger worden. Niet het wereldse van de Boogschutter maar communicatie met buren en naaste vrienden wordt belangrijker. Hoe zie jij dat, Wilma?

 7. Ja Miriam, dat is een mooie conclusie van de maansknoop in kreeft! Ik heb er even over nagedacht en denk dat wanneer de maansknoop in tweelingen gaat lopen, we ons vooral moeten bezinnen op relaties en verbindingen die we in ons leven maken(Mercurius). Dat zou niet automatisch in hoeven houden dat ons zogenaamde ‘huisarrest’ teneinde is.Überhaupt denk ik dat dit virus het innerlijk leven met zijn contacten van de mensheid verandert.

 8. Ben ik dan ook te zwaar christelijk gekleurd, Wilma, de woorden van je vader hebben mij zwaar geraakt, pakken mij in het hart tot een brok in mijn keel , wat een MOOIE woorden, geweldig gewoon !!! Een Engel op AARDE was hij! Koester deze woorden in je hart, dit zijn woorden die je nooit meer vergeet, en waarom, omdat de woorden WAARHEID zijn en anders niet ! Zijn Waardevoller dan een nalatenschap van een miljoen euro!!!

 9. Dank je wel Laura! Mijn vader was ook een bijzonder mens, hij ontdekte al in de zestiger jaren het boek van Rachel Carson Silent Spring waar nadrukkelijk werd gewaarschuwd voor dat we de aarde uitbuiten. Hij was wat je noemt een visionair!

 10. Dat klopt lieve Wilma, jouw lieve vader was ook een visionair met veel visie en pijn wat de aarde te wachten staat ! Hij voelde de pijn ook echt in zijn lichaam, iedere cel was daar van voltrokken, ik krijg weer tranen in mijn ogen en een dikke prop in mijn keel . Maar weet je lieve schat, jij bent ook een visionair , een pleiadische boodschapper, net als HIJ, je dierbare vader, Hij was en is je grote voorbeeld en wat maakt het uit dan mensen je raar vinden of anders zien !? Het is wel WAARHEID wat men spreekt!!!
  Mensen vinden mij ook vaak gek of raar, maar goed, ik heb lang mijn mond gehouden omdat ik bang ben voor reacties maar nu denk ik, okay, ik ben nu eenmaal anders, maar spreek gewoon altijd de WAARHEID of ZWIJG !!!
  Ik ga bij bolcom dat boek opzoeken van je vader, ik ken het niet, maar wil het nu wel lezen, na de corona komt er een schilderij naar je toe met het portret van je vader erin, tja is niet anders. Deze lieve schat is altijd bij jou, houd onvoorwaardelijk van je maar hij wil enkel liefde en waarheid brengen naar al die mensen die de wijsheid of inzichten niet hebben, verlamd zijn van angst enz enz. Hij komt over als een liefhebbende en soms strenge dominee, haha, maar hij bedoelt het zo goed, maar de angst om de aarde net als bij mij is het grootst! Maar zijn contact met Vadertje God was echt en zijn Boodschappen waren inderdaad Hemels, maar door de angsten van de mensen , willen zij hem vaak niet horen. DOOD, uhhh mensen vervallen gelijk in angst, DOOD ??? De dood is enkel een verhuizing , anders niet, ik voel geen angst en mensen als jouw vader STERKEN mij, 100 mensen tegen mij en zo voelde het altijd, maar door de woorden van jouw Vader ben ik weer opgekrabbeld en denk haha, Kindje toch zou hij zeggen en anders niet, zoek naar die vonk van waarheid in je Hart ! Kan je de astrologie niet combineren met Jouw Innerlijke Waarheid ??? Ik vind jouw karmische astrologie geweldig, maar jij hebt ook een pleiadische boodschap als jouw vader, kan je die niet combineren, astrologie is veilig met veel waarheid, maar lang niet alle waarheid terwijl jij wel alle waarheid in je mooie HART hebt !!!
  Dag lieve mooie dierbare Wilma, LOVE YOU !!!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *