Vrijdag 27 maart 2020 is Liesbeth List in haar slaap overleden. Ze werd achtenzeventig jaar en leed de laatste jaren van haar leven aan de gevolgen van de ziekte Dementie. Jeroen Pauw had met haar een interview dat volgens afspraak direct na haar dood zou worden uitgezonden. De documentaire heet: Het laatste woord en werd door meer dan miljoen mensen bekeken.

Het leven van Liesbeth heeft in het teken gestaan van veel leed en pijn. Opvallend is de bijna onmenselijke moed van haar om vooruit te kijken en door te gaan. De eerste jaren van haar leven bracht ze door in een Japans interneringskamp. Haar moeder werd als prostituee door de  Japanners misbruikt, door dit niet verwerkte trauma kreeg haar moeder last van depressies en pleegde ze zelfmoord na de bevrijding, op 31 januari 1946.  Haar vader emigreerde vervolgens met zijn enig kind naar Nederland. Ze had een wrede stiefmoeder die haar sloeg en vernederde en werd uiteindelijk uit huis geplaatst. Ze kwam terecht in een weeshuis, maar toen ontdekt werd dat ze nog een vader had, moest ze vertrekken en kwam vervolgens terecht bij betaalde pleegouders in Alkmaar. Toen haar stiefmoeder in 1948 op een vakantie op Vlieland vernam dat een bewoonster graag een kind wilde adopteren, werd ze daar achtergelaten. Haar pleegouders runden een hotel en later werd haar pleegvader er vuurtorenwachter. Ze nam de achternaam aan van haar pleegouders en ook haar voornaam werd aangepast.
In dit gezin heeft zij naar eigen zeggen een gelukkige tijd gehad. Haar biologische vader emigreerde eind jaren veertig met zijn tweede vrouw naar Zuid-Afrika.
Dit wat haar vroegste jeugd betreft. Door de liefde van haar pleegouders, kon ze tot een harmonische ontwikkeling komen. Ze hield van zingen ondanks dat ze nooit muziek heeft kunnen lezen van het blad. Ze trouwde twee maal; de eerste keer met Cees Nooteboom die haar ook mishandelde, iets dat ze maar steeds liet gebeuren, ondanks dat vrienden om haar heen adviseerden om van hem te scheiden. Na een yogacursus die ze deed kon ze opeens besluiten bij Nooteboom weg te gaan en trouwde nog een keer en kreeg een dochter met hem. Haar grote muze was Ramses Shaffy. [Bron interview Jeroen Pauw; NPO1 vrijdag 27 maart 2020 en Wikipedia].

Wat vooral in het interview opvalt is dat bij Liesbeth er een sterke overlevingsdrang aanwezig is en dat ze eigenlijk niet terug wil kijken naar de pijn die haar is aangedaan. Op zichzelf een bewonderingswaardige eigenschap. De rode draad door het buitengewoon goed afgenomen interview door Jeroen Pauw is duidelijk: doorgaan en optimistisch blijven is het levensmotto van Liesbeth geweest. Ik moest ongemerkt denken aan een artikel dat Liz Greene een keer schreef over de zogenaamde boogschutter depressie. De boogschutter die vooral vooruit wil blijven kijken en niet stil wil blijven staan bij pijn; de ware optimist, of, anders uitgedrukt, er is een Duits gezegde: De echte optimist redeneert aldus: ‘Ik moet wel op een bed van rozen liggen want ik voel de doornen in mijn vlees.
In mijn boek: Dementie de ziekte van het verleden heb ik het over de ziekte die te maken heeft met de niet geheelde wond in de ziel die meestal voortkomt uit de collectieve familiegeschiedenis. Dit lijkt bij Liesbeth List ook weer zo te zijn. Onder toon ik de horoscoop van haar:

Liesbeth List 12 december 1941 4.26 Bandung Java

Wanneer je naar de horoscoop van Liesbeth kijkt, dan zie je dat Uranus, de planeet van het collectief onbewuste conjunct staat met Saturnus de planeet van het persoonlijk karma.
In de Hubermethode in het familiemodel wordt Saturnus in een horoscoop ook verbonden met de moeder; de Zon met de vader en de Maan is het kind. De Maan staat conjunct de maansknopen en is betrokken in een T-vierkant met Jupiter en de Zon, hieraan zie je dat haar kindertijd sterk bepaald is door karmisch omstandigheden en dat je hier de adoptie aan mag toeschrijven. Het mooie van de Hubermethode is dat de huizenhoroscoop aangeeft hoe iemand omgaat met zijn aanleg die hij/zij omzet in een al of niet nieuwe vorm. Je krijgt bij Liesbeth het volgende beeld:

Huizenhoroscoop volgens de methode van de Hubers

Wat aan deze horoscoop opvalt is dat er nogal wat verandert ten opzichte van de geboortehoroscoop. Je ziet dat Saturnus conjunct Uranus nu een vierkant gaat maken met Cheiron. Cheiron is de niet geheelde wond in de ziel die dus alles te maken heeft met haar verloren moeder en wellicht de Dementie heeft veroorzaakt. Een diepere analyse over dit onderwerp mijn boek ]. NB. Binnenkort ook verkrijgbaar als E-book.
Kortom Liesbeth List heeft op een indrukwekkende manier geprobeerd iets goeds van haar leven te maken! Een diepe buiging voor haar!  

Korte actuele Astrologische visie op het Corona virus

Op zaterdag 4 april [2020] om 3.15 A.M gaat Mercurius een conjunctie maken met Neptunus. Dit zal wellicht de top van de uitbraak van de besmetting inluiden. Op Zaterdag11 april 6.48 plaatselijke tijd gaat Mercurius in ram lopen en verlaat hij het teken waarin hij de minste helende werking heeft (vissen). Het lijkt er dan op dat dan de besmetting zijn hoogtepunt heeft bereikt. Wel is het zo dat Mercurius dan weer wat later een vierkant gaat maken met Pluto en Jupiter wat een spanningsaspect is, maar in ieder geval zal het helende effect van Mercurius in ram dan ook zijn werking gaan doen.

1 thought on “Liesbeth List 1941-2020”

  1. Liesbeth List hertrouwde in 1985 met Robert Braaksma en uit deze relatie kreeg ze in 1983 een dochter. Bron: Wikipedia.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *