Risico op dementie bij ouderen neemt af

Geen reacties

In de Volkskrant van donderdag 20 augustus 2020 staat het bericht dat de ziekte dementie afneemt. De dalende trend doet zich overigens alleen in het rijke westen voor: Europa en de VS, in de niet westerse en minder rijke naties neemt het risico op dementie nog altijd toe. Men denkt, zo meldt het artikel, dat dit zou komen door een veranderende levensstijl: opleidingsniveau; afname van roken; controle van bloeddruk; een gezond gewicht en een beter gehoor.

In mijn boek: Dementie de ziekte van het verleden [2017, nu ook verkrijgbaar als E-book] schreef ik al dat de ziekte op zijn hoogtepunt is en in de toekomst zal afnemen. Alleen denk ik dat dit wat anders ligt dan de wetenschappers nu als oorzaak zien. Niet dat deze factoren niet belangrijk zijn, alleen zijn ze niet doorslaggevend, blijkt uit mijn onderzoek van jaren. Ikzelf heb van nabij meegemaakt dat twee dierbaren familieleden die de vermeende oorzaken van dementie, niet hadden. Het waren mensen die niet rookten en voorlopers waren van gezond eten wat nu de algemene zienswijze is. Ook was hun opleidingsniveau vrij hoog. Nu zegt zo’n constatering bij twee mensen natuurlijk niet veel, maar omdat ik voor mijn opleiding in de psychiatrie een jaar lang stage moest lopen op de afdeling geriatrie waar iedereen een vorm van dementie had, heb ik toch een vrij goed inzicht kunnen krijgen in mensen die deze ziekte treft. Dan heb je ook nog het verschil tussen dementie en Alzheimer, kortom ondanks dat dit een hoopgevend bericht is, ben ik bang dat men weer veel te kortzichtig te werk gaat om deze genoemde verbanden als leidend te nemen.

In mijn boek kom ik tot de conclusie dat dementie voortkomt uit een niet geheelde wond in de ziel, dit drukt zich astrologisch uit in de stand van de centaur Cheiron en soms in mindere mate in de stand van Uranus. NB Uranus geeft namelijk een inzicht in het collectief onbewuste waar de betreffende, via familie of anderzijds groepering, mee mee verbonden is.
Ik haal in het boek als voorbeeld koningin Juliana aan; haar niet geheelde wond in de ziel is dat haar echtgenoot Prins Bernhard waar ze veel van hield, maar hij was een notoire vreemdganger en zo later bleek uit biografie over Juliana [Jolande Withuis] moeite had met het altijd maar moeten zwijgen over wat Bernhard haar aandeed. In haar dementieproces had ze vaak woedeaanvallen die op hem gericht waren, wat tot gevolg had dat hij haar in die tijd bijna niet meer bezocht. De pijn over iets dramatisch dat verdrongen is, is het klassieke dilemma van mensen die dementerend worden. Iets hindert hen maar er kan niet over gesproken worden. Überhaupt heeft de generatie die aan het begin van de vorige eeuw leefde, moeite met het uitspreken van gevoelens; zij hebben Pluto, die gaat over breken met oude niet meer werkende levenspatronen, in het dierenriemteken kreeft staan. Met andere woorden: ze kunnen hun problemen vrijwel niet benoemen. Juliana had haar Pluto in het teken tweelingen staan waar dit niet zo was. Zij voelde meer de dualiteit (tweelingen) van haar situatie en wilde daar een eind aan maken. Onder toon ik de geboortehoroscoop van Juliana met daarnaast onder de Huizenhoroscoop [Hubermethode Zürich].

Koningin Juliana 30 april 1909 6.47 Den Haag

De Huizenhoroscoopmethode is een zeer waardevolle manier om te kijken naar wat iemand met zijn aanleg doet in het leven. De radix of geboortehoroscoop geeft inzicht in de aanleg van iemand terwijl de huizenhoroscoop een inzicht geeft in hoe je biografisch met deze energie omgaat.
Je ziet in de radix (Links) dat Cheiron een oppositie maakt met de Maan en Jupiter; Jupiter is de heerser van het zevende huis, haar echtgenoot maar volgens astrologen zou Cheiron ook in zijn eigen teken staan in het teken boogschutter. Je ziet dat de lijn onderbroken is en vrij dun; dit houdt in dat de werking in aanvang niet zo heel sterk, wat onbewust is, en dat ze de pijn hierover moeilijk toe kan laten. Het dilemma van ontrouw was ze onbewust al tegengekomen bij haar ouders als kind, maar ze was een echt vaderskind dus liet ze dit niet zo toe in haar gedachten. Ook Prins Hendrik echtgenoot van Koning Wilhelmina was een vreemdganger en heeft in de Achterhoek enige buitenechtelijke kinderen achtergelaten. [Bron Jolande Withuis].
In de huizenhoroscoop zie je dat de lijnen sterker worden tussen Maan conjunct Jupiter oppositie Cheiron dikker worden, wat aangeeft dat ze zich meer bewust wordt van de pijn die ook haar moeder heeft meegemaakt; dit zie je doordat er in de huizenhoroscoop een driehoek wordt gevormd met Uranus. In het familiecollectief wordt als het ware deze pijn van generatie op generatie doorgegeven. Opmerkelijk is dat de Maan die in de Hubermethode wordt aangeduid met het innerlijke kind, in de huizenhoroscoop een driehoek gaat maken met Uranus. De duiding hiervan is, dat dit gedurende het leven van Juliana dit haar pas duidelijk wordt dat dit thema speelt, dat vanuit haar familie ze als kind sterk verbonden is met de collectieve familiestroom en dat de wond dus al in haar ziel was bij haar voorouders. Wat ziekmakend voor haar is, is dat ze dit alles heel alleen moest verwerken omdat er geen uitlaatklep is voor haar bezeerde ziel.

Belangrijk voor de toekomstige tijd is om ziekte veel meer te duiden vanuit de biografische achtergrond van de betrokkene. De laatste decennia is de wetenschap nogal doorgeschoten in het separaat behandelen van een enkel symptoom; het is alsof je een auto naar de garage brengt en wacht tot deze gerepareerd is; we krijgen zo onbewust de boodschap mee dat de wereld maakbaar is.

Wie zich persoonlijk wil verdiepen in de techniek van de huizenhoroscoop kan zich hier aanmelden De prijs is nu € 75,00 in plaats van € 95,00, inclusief persoonlijk materiaal. U kunt zich: Hier aanmelden

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig en anoniem via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

BedragGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu