Recentelijk sprak onze minister-president uit nadat er gejoeld werd in een voetbalstadium, dat het publiek zijn bek moest houden; dit naar aanleiding van de toename van de besmetting van het corona virus, want joelen en voetballen hoort kennelijk bij elkaar. Later zag ik ergens een cartoon met wereldbekende uitspraken van presidenten en belangrijke politiek leiders op een rij, zoals: Ich bin ein Berliner, [Kennedy], I have a dream [Martin Luther King], Yes we can [Obama] en volgens deze grapjas zou de allereerste keer de uitspraak van onze Nederlandse minister-president daar aan toegevoegd worden met: Gewoon je bek houden

Deze zomer toen mijn huis van binnen geschilderd werd en ik met de schilder koffie zat te drinken, kregen we het over zijn beroep, dat er zoveel was veranderd in de laatste decennia; dat de huidige verf niet meer zo sterk is omdat zo’n pak weg tien jaar geleden, de verven vele giftige stoffen bevatten die schadelijk voor de gezondheid zijn. Een tijd lang had hij als schilder van zijn baas mondkapjes moeten dragen om de gezondheidsschade te beperken. Hij vertelde ook, dat hij een soort kluisje meekreeg met strikte regels hoe hij zijn mondkapje moest behandelen. Zo mocht hij het mondkapje beslist niet in zijn zak stoppen en ook mocht hij het niet meer dan een dag gebruiken. Hij vertelde wat onderkoeld hoe precies al die regels nageleefd moesten worden. Ze werden gek van al die regels wat tot gevolg had, dat de verven rigoureus werden veranderd en zeer geavanceerde mondkapjes alleen nog voor autolakspuiterijen werden gebruikt.
Ik moest aan dit gesprek denken nu de mondkapjes plicht aanstaande is. Het lijkt iets op te lossen wat eigenlijk om andere maatregelen vraagt… Persoonlijk heb ik met een radix waar lucht dominant is, moeite met mondkapjes en ben daar eens over na gaan denken waarom dat zo is.
In mijn zoektocht ontdekte ik dat mondkapjes associatie oproept met China waar iedereen ook vóór de uitbraak met een mondkapje liep. Het is ook het land dat voor kort decreteerde dat je maar één kind mocht hebben omdat het land te vol werd. En voor mij is China dan ook letterlijk het land van monddood zijn, geworden. Maar goed dat is mijn associatie.
Ironisch genoeg is nu dat juist in China het corona virus is uitgebroken! Zo wat mijmerend over mijn persoonlijke tegenzin, dacht ik ook aan wat onze minister-president hem ontschoot: gewoon je bek houden, waar China in principe model voor staat. Opeens zag ik daar een soort symboliek in; mede omdat nog niet zo lang geleden een felle discussie werd gevoerd in de tweede kamer over gezicht bedekkende kleding van de moslima’s waar toen gek genoeg velen tegen waren.

Nu is het niet zo, dat ik de minister-president wil veroordelen, sterker nog, ik vind dat hij het in tijden van (vermeende) crisis, het goed doet. Ik geef het je maar te doen, al die verschillende meningen die je in één beleid moet omzetten. Maar goed, hij heeft volgens mij al eens eerder met dit bijltje gehakt in een recent vorig leven; zie mijn boek: Het collectief geheugen deel 2.
Wat me nu zo intrigeert is: waarom we ons zo massaal in paniek laten brengen. Ik wil het niet bagatelliseren maar hebben we ooit zó massaal getest op een virus?
Wie had het ook al weer over intellictente groepsimmuniteit en zijn we daar nu niet net mee bezig?
Weten we überhaupt wel hoe virussen rondwaarden en de meeste mensen helemaal niet ziek worden van zo’n virus terwijl anderen dat wel worden?
Weten we voldoende van de achtergronden van mensen die aan dit virus zijn overleden?
Denken we wel voldoende na over de lucht die we inademen die vol zit met dierlijke virussen die door onze intense veefokkerij in de lucht zijn gekomen?
Kortom, vragen genoeg waar in de media weinig tot geen aandacht voor is.

Zoals ik vele malen al geschreven heb, heeft deze hele crisis te maken met de Saturnus, Pluto conjunctie in het teken steenbok van begin dit jaar, waar nu we dan officieel in de tweede golf zitten, Mars retrograde in vierkant over heen trekt de komende tijd.
De Zon doet daar aan mee totdat hij het teken weegschaal verlaat op 23 oktober. Deze planeten vormen samen een T-vierkant. Het teken kreeft, dat veel met het gevoel te maken heeft, ontbreekt en werkt dus onbewust. Dat wil zeggen dat we vooral vanuit dwangmatige (T-vierkant) motieven reageren. Regels [Saturnus conjunct Pluto in steenbok]; geblokkeerde daadkracht [Mars retrograde in zijn eigen teken ram]; willen een compromis sluiten [Zon in weegschaal]. Dit patroon voert nu de hoofdtoon, terwijl een gezond stuk intuïtief gevoel [kreeft] ontbreekt. Het is dan ook in- triest dat we onze eigen expert viroloog en infectioloog Jaap van Dissel niet meer geloven en een viroloog Fauci aanhalen om de mondkapjes plicht door te drukken [Nieuwsuur 25 sept.jl.]. Het ironische van het geval is ook nu weer, dat zijn land, de VS, de meeste besmettingen en respectievelijke doden heeft. Zie statistieken.


De uitspraak: Gewoon je bek houden, is min of meer symbolisch geworden voor wat er nu collectief gezien hier in Nederland speelt. Een uitglijer zoals de minister-president later zei, maar wel een symbool dat sommige mensen inderdaad beter hun bek kunnen houden. De vuistregel daarbij zou kunnen zijn: hoe overtuigender men in zijn stelling is, hoe minder we werkelijk van iets afweten. Steenbok wil nu eenmaal autoriteit en Pluto vergroot alles op sublieme manier uit om ons zo te confronteren met onze pijnpunten die Saturnus ons voorhoudt.

7 thoughts on “Gewoon je bek houden”

  1. Heel slecht voorbeeld voor de jeugd. Valt me nog mee dat ie niet zei dat je je kankerbek moet houden. Staat dat ook in de sterren, Wilma? Je schrijft altijd van die verhelderende stukken. Vele groeten van Miriam.

  2. Ik vroeg me af of je het de moeite waard vindt om ook eens naar Famke Louise te kijken in dit verband. Zij “houdt haar bek” niet, krijgt van alles over zich heen, maar veroorzaakt toch dat ze iets gaat doen samen met een deskundige om bewustzijn bij m.n. jongeren te ontwikkelen. Ze heeft een miljoen volgers.

  3. Mondkapje is hetzelfde als een Jodenster dragen ! We gaan het vervolg in de geschiedenis bekijken.

  4. Mondkapjes zijn in de eerste plaats een soort schijnzekerheid, zoals ik schreef. Maar er speelt nog iets anders: door steeds gemaskerde mensen te zien lopen, word je onbewuste constant getriggerd op onraad en waakzaamheid en wordt er het stresshormoon Cortisol afgescheiden. Wetenschappelijk is bewezen dat een constante toevoer van het stresshormoon Cortisol allerlei latent aanwezige zwakheden in het fysiek activeert. Dus Laura, ik ben het om een wat andere reden met je eens; de stigmatisering van mondkapjes maakt onzeker en bang.

  5. Mondkapjes maakt je MONDDOOD !!! Je moet je bek houden en anders niet, dat is hetzelfde als joden sterren dragen i.p.v. mondkap. Maar geeft niet , het volgende totale lockdown, steden opslot , mensen chippen, allemaal monddood, maakt toch niet meer uit, mensen geloven uiteindelijk enkel in ziektes en God is dood , volg jullie zieke ongelovige hart maar, ik zei vandaag tegen mijn man, ik pleeg zelfmoord want ik ga niet meer leven in een maatschappij waar iedereen uitgemoord wordt die anders denkt, ik ga in alle liefde , maar ik zal nooit geen robot worden, nu niet, nooit niet ! Wij strijden al eeuwen lang tegen de duivel, de duivel heeft meer volgelingen hier op aarde dan Vadertje God en zo is het, de mens is gewoon verloren en anders is het niet !Voor mij is doodgaan gemakkelijker dan leven, is duivels, walgelijk hoe de mens zijn weg vervolgd !!! Jullie volgen de duivel, angst en Bill Gates ? prima, het ga jullie goed, hoop ik dan, maar heb een heel naar gevoel over de weg van de mens. Love Vadertje God en zijn weg, want daar hebben wij niks over te zeggen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *