De meeste (slechte) eigenschappen en opmerkelijke verschijnselen van mensen zijn heden ten dage mooi statistisch in kaart gebracht. Zo weten we veel over allochtonen, kansarmen alcoholisme, drugsverslaafden, rokers, ziekte, erfelijkheid en oversterfte; allemaal verschijnselen die keurig in statistieken weergegeven worden. Kortom het CBS heeft er een dagtaak aan om alles wat we doen, maar ook wat we laten, in kaart te brengen. Ook hebben we allerlei rekenformules ontwikkeld; zo wordt er veel gewerkt met het R of reproductiegetal. Het reproductiegetal is een wiskundige formule dat al oud is.

Het concept van het reproductiegetal werd ontwikkeld in het werk van Alfred Lotka (1880-1949), Ronald Ross (1857-1932) en George MacDonald (1903-1967) en is belangrijk in de epidemiologie.  Waar komt onze hang naar cijfers en statistieken toch vandaan? Dit vroeg ik me de afgelopen week af. En wanneer ik me zoiets afvraag raadpleeg ik vaak het boek van Hajo Geurink Heerserschappen; Een vademecum voor Astrologische Overeenkomsten. [Uitgever Schors] Bij ‘statistieken’ vind ik de omschrijving: Mercurius en Pluto en het dierenriem teken maagd.
Ik vind dit wel toepasselijk het dierenriemteken maagd houdt van analyse; Mercurius legt overal verbindingen mee, ook al zijn het niet altijd de juiste conclusies, want Mercurius  kan ook snel vluchtig en onbetrouwbaar zijn.
Pluto wil macht en controle en dat zie je heel vaak als statistieken worden aangehaald; ze suggereren op dwingende wijze het echte overzicht te hebben. Het is dan ook niet toevallig dat de uitvinders van de productiegetallen alle drie leefden toen Pluto aan de hemel ontdekt werd [1930] en wij als mensheid in zijn geheel daar de eerste invloed van hebben ondervonden. Voor verdieping in dit onderwerp zie: Het Collectief geheugen: de evolutie van het collectief onbewuste. De ontdekking van Pluto maakte ons wakker voor de vrije wil met tevens zijn tegenvoeter het niet vrij zijn in je handelen. In mijn boek: Ziekte een weg naar bewustwording, schrijf ik hierover.

Wat nu kan gebeuren omdat Mercurius naast verbinding leggen ook snel en onnauwkeurig kan zijn, dat door de op controle en macht gerichte Pluto, gemakkelijk de regie overneemt en geraffineerde conclusies trekt. Recentelijk hoorde ik Hoogleraar theoretisch natuurkundige Robbert Dijkgraaf op BNR nieuwsradio uitleggen [16.10.2020] hoeveel cijfers er nodig zijn voordat je echte wetenschappelijke conclusies kunt trekken. Als je als wetenschapper uit het goede hout gesneden bent, dan past een zekere vorm van terughoudendheid en bescheidenheid je; wat overigens bij Dijkgraaf het geval is. Wel is het zo, dat er vaak snelle conclusies getrokken worden die niet kloppen omdat er altijd mensen zijn die er een soort verdienmodel in cijfers zien. Ik bedoel hier in het bijzonder de farmaceutische industrie mee.

In tijden dat de corona de besmettingen in getallen de pan uitreizen, zou het zomaar eens kunnen dat we ons blind staren op de getallen en niet voldoende oog hebben voor het muterende virus…
Doordat belangrijke planeten (Jupiter, Saturnus en Pluto) in het teken van steenbok staan, zijn we in die tijd onbewust gefascineerd op de zekerheden die statistieken ons kunnen geven (of niet geven). Het ingewikkelde van deze situaties is, omdat er nu een onderhuidse paniek heerst over dit virus, dat mensen zonder dat ze er erg in hebben, in een soort stressmodus terecht komen en het schadelijke hormoon Cortisol aanmaken; welk weer volgens andere wetenschappers ondermijnend is voor de algehele gezondheid van de mens.

De inschattingsfout ligt op dit moment sowieso op de loer, met een retrograde Mercurius aan de hemel. Besluiten en acties die recentelijk ingezet zijn, blijken vaak in een periode dat Mercurius retrograad loopt (lees introvert werkt) niet deugen, of, voor revisie in aanmerking te komen.
Als Mercurius retrograde loopt, bestaat er ook een grote kans dat bepaalde onderdelen van een nieuwe ontwikkeling niet helemaal goed te functioneren.
Een eventuele vergissing zou kunnen zijn, dat de PCR test die gebruikt wordt voor de coronatest, geen goede uitslag geeft. De Nobelwinnaar Katy Mullis [1944 – 2019] was de bedenker van de PCR-test. De PCR-test is een biochemische procedure waarmee het mogelijk werd om stukjes DNA razendsnel en in principe onbeperkt te vermenigvuldigen. Dit opende de weg naar vele toepassingen van de genetische technologie omdat het nu mogelijk was van minieme hoeveelheden DNA voldoende kopieën te maken om er tests op te doen of ze als reagens te gebruiken. [Bron Wikipedia].
Later ontdekte Mullis dat deze test niet geschikt is voor bepaalde ziekten omdat het ook oudere restanten van eerdere infecties blootlegt die niet meer actief zijn. Hierdoor zou je een vertekend beeld kunnen krijgen.

Het zou zomaar kunnen dat wanneer op 4 november Mercurius, en tien dagen later Mars, weer recht gaan lopen, de tweede golf van besmetting luwt of dat men wakker wordt aan het fenomeen dat Mullis ontdekte. De wetenschap denkt dan dat het virus is afgenomen door hun eigen doordachte beleid, omdat er geen ruimte is voor een andere meer holistische benadering. Als je een goede waarnemer bent dan zou je dit patroon van Mercurius ook kunnen waarnemen bij de eerste golf; toen de retrograde Mercurius klaar was met zijn vierkant tussen de Saturnus/Pluto conjunctie, nam de besmetting af. Zie hiervoor mijn vorige nieuwsbrieven

Voor meer achtergronden over dit onderwerp zie mijn Essay: Ziekte, genezing en immuniteit, astrologisch bekeken [€ 10,00]. Voor bestellen klik hier

5 thoughts on “De Macht van cijfers”

 1. Dankjewel Wilma voor deze heldere uitleg.
  Mij is opgevallen dat alle drie de retrogadegangen van Mercurius dit jaar lang in een waterteken stonden. In Vissen ging hij tussendoor even terug in Waterman. Toen begon onze Waterman president met het toespreken van zijn volk.
  Van de zomer stond hij maar liefst 2 maanden in het familieteken Kreeft en kwamen families van ver weer bij elkaar.
  Nu Mercurius Retrogade staat in Schorpioen gaat het er hard aan toe. Kijken wat hij doet als hij van 28 oktober t/m 10 november even in het wat vredelievender teken Weegschaal staat?
  Je essay heb ik ook gelezen en ik ben er erg van onder de indruk! Ik kan het iedereen die “een kijkje achter de schermen” wil nemen ten zeerste aanbevelen!

 2. Staan de sterren dan niet overal ter wereld hetzelfde? Mercurius liep toch ook retrograde in Taiwan, om maar een willekeurig land te noemen. Niet overal liepen de besmettingen tegelijkertijd terug.

 3. Ja daar heb je een belangrijk punt! Ieder land heeft een heel eigen geschiedenis waar dit grote gebeuren (corona pandemnie Saturnus/Pluto conjunctie) zich in voltrekt. Zo kun je op zoek gaan naar een landshoroscoop en die vergelijken met de actuele standen. http://www.astro.com heeft vele landhoroscopen in zijn collectie. Dit kan een veel inzicht geven hoe overal niet hetzelfde dingen verlopen. Nederland b.v. heeft een kreeft ascendant en een vissen Zon en is ontvankelijker voor virussen, ook omdat we een dichtbevolk land zijn. Kortom er is nog veel te onderzoeken.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *