Mercurius retrograde in waterman

4 reacties

Op 30 januari 2021 om 16.51 ging Mercurius in de 27ste graad van waterman retrograde lopen om op 21 februari om 1.53; weer recht te gaan lopen (beiden Nederlandse tijd). Mijn observatie van de laatste decennia is, dat de retrograde periode van Mercurius altijd wat heftig, onverwacht en verhelderend uitwerkt. Dit komt mijns inziens omdat we onder enorme tijdsdruk (tijdversnelling) leven. Eerder gemaakte fouten, die meestal onder druk tot stand zijn gekomen gedurende de tijd dat Mercurius recht liep, komen bij een retrograde gang aan het licht. Maar ook zaken die onderbelicht zijn gebleven.

Zo bij de start van deze Mercuriusgang werd opeens geconstateerd dat men fouten had gemaakt over het aantal gevaccineerde mensen. Zo bleek dat veel meer mensen gevaccineerd waren dan opgegeven werd, later dacht men dat alles dubbel geteld was; kortom algehele verwarring! Het vaccin waar de Russen het eerste mee kwamen en denigerend werd behandeld, blijkt nu (aldus de Lancet) een van de best werkende vaccins te zijn. 91,6 procent werkzaam. [Bron: Nos. 3-2-2021]Ook de protesten die vorige week tegen de coronamaatregelen nogal gewelddadig waren en die het afgelopen weekend heel wat vreedzamer waren, was een verandering van energie. Daar en tegen zijn de protesten tegen Poetin in Rusland, duidelijker en feller dan ooit te voren. Vele arrestaties vonden plaats.

Dat de uitwerking van een retrograde Mercurius zo verschillend uitwerkt, heeft te maken met de collectieve geschiedenis van een land en zijn regering en ook in welk teken dit gebeurt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Polderende mentaliteit van Nederland, is dat een enorm verschil met Rusland waar je je mening nauwelijk mag uiten. Wanneer nu Mercurius in waterman loopt en introvert werkt, want daar nodigt een retrograde gang van Mercurius toe uit, dan kan het zijn dat de Nederlander gewoon moet dimmen omdat hij tot vervelends toe al overal een mening over mag hebben, terwijl de Russen opeens beseffen dat via opstand revolutie waar ze vanuit hun geschiedenis ervaring mee hebben, wellicht de oplossing kan zijn voor het probleem wat ze nu hebben. Dit allemaal in het kader van het dierenriemteken waterman dat het groter sociale doel dient. Het is een groot verschil in welk dierenriemteken Mercurius retrograde loopt; in een luchtteken zal Mercurius meer mentaal uitwerken terwijl in een waterteken meer emotioneel.

Mercurius is ook de planeet van de genezing, zoals ik in mijn Essay: Ziekte, genezing en immuniteit , uitleg, maar minder goed werkt bij een retrograde gang. Inschattingsfouten over het coronabeleid kunnen makkelijk ontstaan vooral omdat Mercurius in zijn retrograde gang een vierkant met Mars en ook met de Zwarte Maan gaat maken. Mars is nogal dwingend. Zie voor verdere details mijn Essay. Het zou zomaar kunnen dat het besluit om de basisschoolkinderen weer naar school te laten gaan, een wat minder goed idee is. En zo kunnen er meer besluiten genomen worden die fouten in zich dragen. Ook zou het kunnen zijn, dat het vaccin niet de beloofde immuniteit geeft van wat men er van verwacht; niet in de laatste plaats omdat er inmiddels vele mutaties zijn ontstaan. Een voorbeeld daarvan in het verleden is, de jaarlijkse griepprik die in veel gevallen achter de feiten aanloopt en onvoldoende beschermt. Kortom Mercurius is heel grillig en het is moeilijk om te voorspellen waar de fouten toeslaan. Immers als we ze gezien hadden, hadden we van te voren kunnen bijsturen…!  

Het is altijd goed voor je astrologische waarneming om te kijken welke vergissingen er optreden tijdens een retrograde gang van Mercurius, daarvan kun je, – zo is mijn ervaring -,  veel leren.
Kijk eens waar de retrograde gang van Mercurius door je eigen horoscoop loopt en welke aspecten die maakt met planeten in je horoscoop. In mijn onlinecursus laat ik mensen een jaar lang onderzoek doen naar de retrograde gang van Mercurius door hun eigen horoscoop. Kortom daar kun je veel van leren!   

De kern van deze retrograde Mercurius in waterman is: durf introvert te zijn en denk na over je sociale contacten en de druk die uit de maatschappij wordt opgelegd, zijn deze zinvol voor jou?
Op 21 december 2020 toen Jupiter een conjunctie maakte met Saturnus in het eerste graad van waterman, is daar de eerste grote langdurige aanzet voor gegeven: Less is more is het thema! Dit ondanks dat veel collegae dit aspect buitenproportioneel hebben bewierookt. Bedenk, Saturnus wil sowieso introspectie en Jupiter wijsheid in het licht van het watermantijdperk waar we nu in leven. Met andere woorden kwaliteit van de contacten die we hebben, zijn nu aan onderzoek onderworpen en zullen wat dat betreft, nooit meer terug keren naar het oude normaal! We zijn wat dat betreft nog maar aan een nieuw begin van vele heel nieuwe mogelijkheden die we nu nog niet kennen!

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

Bedrag4 reacties. Reactie plaatsen

 • Barbara Zunneberg-Lammers
  3 februari 2021 09:41

  Beste Wilma,
  Wat geniet ik, als 82-jarige bijna aan mijn stoel “gekluisterd”, van je inzichten en je prachtige foto’s ! Gelukkig heb ik een prachtige groene tuin tot bijna in mijn huis en ben van nature met mijn Vissen- ascendant tot introspectie geneigd. Iedere tijd heeft zijn eigen groeimomenten, gelukkig ! bedankt !

 • Wilma ter Mull
  3 februari 2021 09:57

  Dank je wel Barbara voor je lieve reactie!

 • Isabel Brugman
  3 februari 2021 12:40

  Dank voor je mooie inzichten.
  Wat mij is opgevallen is dat vorig jaar Mercurius in de watertekens Retrogade ging. We zijn toen qua communicatie sterk op ons gevoel aangesproken. Dit jaar staan de Retrogade gangen van Mercurius steeds in een luchtteken. We zullen veel kansen krijgen om na te denken over het virus. Dit niet alleen over de medische kant maar ook over de maatschappelijke gevolgen.

 • Wilma ter Mull
  3 februari 2021 15:46

  Dank je wel Isabel voor je reactie. Alle retro Mercurius zijn dit jaar [2021] in een luchtteken, dus dat zal heel wat bewustzijn opleveren in het sociale!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu