Het Winterweer

11 reacties

Eindelijk hebben we dan een keer winter ondanks de opwarming van de aarde. Jaap Venker astroloog en ontwerper van de Astrowatch, is een goede voorspeller van het weer. Volgens zijn theorie is de planeet Mars vaak de veroorzaker van het weer. Dit zo overpeinzend en denkend aan mijn vader die in de eerste helft van de vorige eeuw decennialang dagelijks observaties en aantekeningen maakte over het weer, hield dit onderwerp me de laatste dagen bezig.

In het begin van januari schreef dagblad Trouw al dat er een windverandering plaatsvond in de stratosfeer plaatsvond die naar verwachting, streng winterweer zou veroorzaken.
Toen ik dit afgelopen weekend mijn paden in de tuin sneeuwvrij aan het maken was, riep dat veel mooie oude herinneringen op. Mijn overleden echtgenoot zag het altijd als een soort heilige sacrale handeling als de sneeuw die net gevallen was en nog maagdelijk onbetreden was, schoon te vegen. Hij zag het als een soort eer om het pad voor ons als gezin, te effenen. Maar ik dacht ook aan mijn vader als visionaire tuinder die al eind zestigerjaren van de vorige eeuw besloot biologisch dynamisch te gaan telen omdat hij Silent Spring (Dode lente) van Rachel Carson had gelezen. Hij deed maar liefst twintig jaar onderzoek naar het weer; vooral het winterweer had zijn aandacht. Als kind had ik een rotsvast vertrouwen in zijn weersvoorspellingen. Dat was best handig wanneer je als puber op stap wilde, uiteraard met de fiets, want dan vertelde hij je precies wanneer het zou gaan regenen of als er sneeuw, regen of onweer kwam. Vele observaties over het weer vertel ik tegenwoordig weer aan mijn kinderen die er altijd een beetje stil van worden omdat er zoveel wijsheid in zit.

Zo wandelden we zondag door het besneeuwde bos, toen mijn dochter vertelde dat het deze week heel hard zou gaan vriezen. Een oude uitspraak over strenge vorst van mijn vader kwam toen opeens vanuit het niets naar boven. Mijn vader zei altijd: ‘als het streng gaat vriezen is dat een ware zegen voor de mensen want dan worden al die vervelende bacteriën en virussen die griep en ziekte veroorzaken, gedood’. Vele kwakkelende winters achtereen veroorzaken op termijn veel ziekten en virussen, aldus zijn visie. Vanuit de logica van deze uitspraak moest ik opeens aan de actuele grote stoorzender coronavirus denken, en dat gaf me opeens een onverwacht hoopvol gevoel.

Terug naar de astrologie; Jaap Venker hij legt dus het verband tussen het weer en Mars. Je moet dan kijken in welk dierenriemteken Mars staat, het betreffende dierenriemteken heeft een diepgaande invloed op het weer; bijvoorbeeld als Mars in een luchtteken staat kun je orkanen verwachten, afhankelijk natuurlijk welke aspecten Mars in dat teken zal gaan maken met andere planeten; daarvan is Mercurius een tweede maatje om dingen vlot te trekken, maar ook de Maan heeft een grote invloed.
Op dit moment, – ik schreef er al over in mijn vorige nieuwsbrieven-, staat Mars in zijn (vernietigende) dierenriemteken stier. Mars is om het populair uit te drukken altijd de gangmaker, dat klopt wel want als mensen niet meer weten wat ze mee te delen hebben aan de ander, dan beginnen ze vaak over het weer. Het dierenriemteken stier is een aardeteken en gaat vooral, omdat het, het eerste aardeteken is, over hoe we als mens, rentmeester van de aarde kunnen zijn.
Mars heeft recentelijk een conjunctie gemaakt met Uranus maar ook met de Zwarte Maan. Mercurius gaat in zijn retrograde gang met al deze punten nog een keer een vierkant maken. Mercurius blijft zelfs even stationair lopen twee graden voorbij het vierkant met de Zwarte Maan, om daarna voor de laatste keer een vierkant met de Zwarte Maan te maken, maar dan recht lopend maar ook dus met Uranus.

In mijn Essay beschrijf ik onder meer dat de Zwarte Maan in iemands horoscoop iets vertelt over zijn immuniteit en dat Mercurius de genezer is. In de Hubermethoden heeft men het niet over gespannen aspecten als men het over een vierkant of een oppositie heeft, men noemt dit wilsaspecten; een wat genuanceerdere beschrijving, vind ik zelf. Immers als je iets wilt, is het altijd spannend of het ook gaat lukken; als je het alleen gespannen noemt, dan komt er weer zo’n calvinistische lading op te zitten…

Terug naar mijn vaders uitspraak, over de strenge vorst, bacteriën en virussen. Het zou best eens kunnen zijn, dat deze strenge vorstperiode de gevreesde derde golf veroorzaakt door de Britse variant van het coronavirus virus, waar het RIVM zo bang voor is, uitblijft. Mocht dit gebeuren, dan zal niet snel dit verband gelegd worden, omdat nu eenmaal onze leiders van nature niet holistisch kunnen kijken en denken.
Ik wens iedereen veel winterplezier.

Essays bestellen: Ziekte, genezing en immuniteit of Mark Rutte en de collectieve geschiedenis van Nederland; kosten € 10,00

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

Bedrag11 reacties. Reactie plaatsen

 • Leuk dat je aandacht schenkt aan Jacob Venker,ik heb jaren zijn weerwijzer gevolgd,spannend wordt het as donderdag met nieuwe maan,meestal bepaalt het weer op die dag het weer voor de komende 2 weken maar ja mercurius loopt retrograde en die wilt wel eens de boel verdraaien,we gaan het zien

 • Een dubieuze conclusie. Zo kan je alles astrologisch verklaren. Onze wereld wordt dan misschien wel steeds kleiner (door corona) maar Nederland is de hele wereld niet. Om een voorbeeld te noemen: in Albanië is geen sneeuw gevallen. Hoe verklaar je dat dan?

 • Wilma ter Mull
  10 februari 2021 11:28

  O, ja ik ben me terdege bewust van het dubieuze/ambivalente van mijn uitspraak. De verklaring voor Albanië is, dat de hele wereld, waar je ook bent, vergeven is van afvalstoffen die kwaadaardig zijn en schadelijk voor de volksgezondheid. Ook warmt iedereen zijn huis op tot een behaaglijk niveau en gaat vaak weinig naar buiten. Dus wat je zegt klopt helemaal. Waar het mij om gaat is, om een bewustzijnsweg te gaan en die mis ik nu juist in jouw reactie.

 • Goed dat je het weer in herinnering brengt Wilma ; de oude volkswijsheid dat strenge vorst bacteriën en virussen doodt.
  Dit is juist nu natuurlijk een heel hoopvolle boodschap.
  Het lag ergens diep verscholen in mijn herinnering omdat het fenomeen zich al zo lang niet meer voordeed.

 • De kop van dit artikel is “Winterweer” en je bent astroloog. Kwaadaardige afvalstoffen zijn schadelijk voor de volksgezondheid. Daar ben ik het geheel mee eens maar wat heeft dat met winterweer te maken?

 • Wilma ter Mull
  10 februari 2021 14:18

  Het Coronavirus is ontstaan door de gestreste vleermuis die door de (vervuilde) lucht vlogen (luchtelement) Het weer wordt voor een groot deel bepaald door de luchtstromingen en verplaatsingen. Ik wil absoluut niet beweren (en dat doe ik ook niet in mijn nieuwsbrief als je het goed leest) dat het winterweer de oplossing is voor het coronavirus omdat koude dodend is voor virussen en bacteriën, maar wellicht wel een tijdelijke verlichting geeft. Alles heeft met alles te maken en dat bedoel ik met holistisch denken.

 • Wilma ter Mull
  10 februari 2021 14:20

  Ja dat was het bij mij ook! Ik vond het leuk om het op te schrijven omdat het van zo diep kwam!

 • Dag Wilma,

  Jammer genoeg klopt het niet dat virussen door kou gedood zouden worden, zoals ik ook altijd heb aangenomen. Virussen gedijen juist goed bij koude, droge lucht, de verspreiding gaat dan sneller. Een virus leeft niet, wordt ook niet gedood maar heeft een gastheer nodig, de mens. Hoe corona zich gedraagt is nog niet zo duidelijk. Wel jammer, het voelt echt gezond, fijn wandelen en toch maar een beetje voorzichtig zijn
  Dag Marianne

 • Wilma ter Mull
  11 februari 2021 09:04

  We gaan zien wat het gaat worden! Juist omdat we maar heel weinig weten van het coronovirus met zijn hinderlijke mutaties, worden er allerlei aannames gedaan, maar niemand weet echt hoe het in elkaar zit, blijkt ook weer uit het recentelijk onderzoek van de WHO in China. Momenteel wordt er nog verder onderzoek gedaan. Mijn nieuwsbrief stond meer in het teken van oude Volkswijsheid, ook wel ‘tegeltjes wijsheid’ genoemd, waar momenteel Erik Scherder een programma NPO2 over heeft. Hij kijkt of er een wetenschappelijk bewijs in al die oude volkswijsheid zit. Dit was ook de bedoeling van deze nieuwsbrief; wordt observator van het nu! Het verwondert me echter dat iedereen zo stellig een mening heeft over dit onderwerp! Zou dit soms komen omdat we ver afgedreven zijn van onze eigen innerlijke wijsheid van de volkswijsheid die zich uit in het collectief onbewuste?!

 • Ik kan er wel iets mee dat deze koude atmossfeer ziektekiemen bevriest. Dat was ook door mn hoofd gegaan alvorens ik dit las. De atmossfeer is nu elektrisch geladen door alle Uranische energie, dat werkt op zich al bevrijdend. Weet je dat de gezondste lucht om in te ademen is, die na een onweersbui? Daar is nu geen sprake van maar t is wel nieuwe maan in Waterman, met nog 4 andere planeten in hetzelfde teken. Er wordt nu veel gezuiverd om ons heen maar ook in ons systeem.

 • Wilma ter Mull
  11 februari 2021 16:47

  Dank je voor je reactie. Ja vanavond [11.2.2021]iets over acht is het nieuwe Maan. Recentelijk las ik daar een bijzonder handzaam boek over de Maan cyclus: Leven met de Maan van Yasmin Boland. Nu heel goedkoop te koop als E-book bij bol.com Wellicht iets voor jou Carin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu