De strijd van allen tegen allen

8 reacties

Dit was de conclusie over de eindtijd die de wereldberoemde filosoof Thomas Hobbes [1588- 1679] voor zich zag. Hij voorzag een toekomst waarin de mensheid strijdend ten onderging en waar alle mensen vijanden van elkaar zouden worden. Niet direct een vrolijk toekomst beeld. Ook Rudolf Steiner [1861-1925] refereerde hieraan en zag dat deze utopie van de mens aanstaande was voor de volgende eeuw; de eenentwintigste eeuw, waar wij nu in leven. Stel dat hier een kern van waarheid in zit; wat is daar dan de oorzaak van, en wat voor een toekomstbeeld hebben we dan?

Wat wel symbolisch is dat vorig jaar op zonnewende 21 december [2020] er een grote conjunctie was tussen Jupiter en Saturnus in de eerste graad van waterman. Ik schreef er in mijn vorige nieuwsbrief over. Niet toevallig leven we sinds kort in het tijdperk waterman en ik denk dat deze conjunctie een soort ‘doopritueel’ is voor dit tijdperk. De boodschap is volgens mij dat we socialer moeten worden en afscheid moeten nemen van alle dogma’s (lees het verlaten van het steenbok gedachten dat voor waterman ligt) en een geheel eigen levensfilosofie (Jupiter) gaan ontwikkelen. Wij denken vaak dat sociaal zijn, vele oppervlakkige contacten hebben is: WhatsApp, Facebook like’s en vooral veel vrienden; maar iets wordt over het hoofd gezien, en dat kan ook niet anders want de conjunctie staat in het eerste graad van waterman. Je ziet in de samenleving het verschijnsel van verstrooiing, – zo noem ik de behoefte aan oppervlakkige sociale contacten voor het gemak maar even -, deze zie je in Nederland heel duidelijk terugkomen in ons huidige gedrag. Zo hebben we op dit moment op de dag van de verkiezingen, nog nooit zoveel partijen gehad waar je op kunt stemmen, maar liefst 37 partijen! Een ieder prevelt een boodschap die om de hete brei heen draait en soms verdacht veel op elkaar lijken, namelijk de beheersbaarheid van wat ons overkomt. NB. De Volkskrant kopte in een laatste visie op het einddebat van 16 maart: Slotdebat laat zien dat de verschillen tussen veel partijen klein zijn, dus waarom die vele partijen? Als je het van afstand wat bekijkt, is het naast dat het vermakelijk is, ook een beetje zielig. Een ander voorbeeld is het gedoe over het Astra Zeneca vaccin waar ieder zijn zegje over wil zeggen maar waar we gewoon niets echt over weten, omdat de ervaring geleerd heeft dat een vaccin minstens tien jaar getest moet worden op allerlei soorten mensen om een betrouwbaar vaccin te ontwikkelen. [aldus virologen van voor de uitbraak]. Maar goed ik wil niet cynisch zijn maar kijken hoe dit verschijnsel zo heeft kunnen ontstaan,

Een verschijnsel wat men vergeet als men het over het watermantijdperk heeft is, dat als het bewustzijn voor nieuw sociaal gevoel moet worden ontwikkeld automatisch het polaire teken, – in dit geval leeuw-, in het onbewuste van de mensheid ligt. En als een dierenriemteken in het onbewuste ligt werkt het meestal inferieur; aldus Jung. Het teken leeuw is het teken van de ‘dikke ik’ in de negatieve zin van het woord (inferieur) om maar met onze demissionaire minister-president te spreken (zelf waterman Zon). Op dit moment zitten vele ‘dikke ikken’ aan de knoppen wat weer tot gevolg heeft dat de ene fout naar de andere wordt gemaakt zonder dat een vorm van zelfreflectie plaatsvindt.

Wat is nu de hogere boodschap van deze actuele tijd, waar niet toevallig, de corona pandemie centraal staat? De bedoeling van dit virus is gewoon dat we even moeten dimmen met al onze oppervlakkige contacten. Ja, mensen gaan dood aan dit virus en dat is heel erg verdrietig voor hun nabestaanden en het is vreselijk als je aan ademnood sterft, maar een ding is zeker: we gaan allemaal dood op een moment dat ons leven voltooid is. Elke dood heeft een zingeving en daar willen we nog steeds niet aan; wij denken dat ons eigen ingrijpen dit kan voorkomen maar dat is hoogmoed. Rudolf Steiner zei eens in een van zijn voordrachten: alles wat een mens overkomt, hoort in hoogste instantie bij hem, ook de dood. Er is een volksuitdrukking die ik als kind vaak hoorde in ons dorp en die luidde: niemand gaat dood voor zijn tijd is. Als kind dacht ik dan veel na over wanneer het dan je tijd zou zijn. Ik haalde dan alle mensen die recentelijk waren overleden voor de geest en kwam er niet uit maar moest uiteindelijk constateren dat ik maar bitter weinig van die ander wist wat ik dan weer jammer vond.
Kern van het verhaal is; dat we ondanks dat we een grote sociale massa willen zijn (waterman) ook een ontluikend ego (leeuw) hebben en een beetje moeten dimmen om onze ego op te leggen aan anderen.

Succes met het stemmen!  

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig en anoniem via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

Bedrag8 reacties. Reactie plaatsen

 • Wat mooi geschreven Wilma ! xxx

 • Ik sluit mij hierbij aan Wilma. Goed verhaal!

 • Een andere kijk op onze sociale contacten, dankjewel Wilma, altijd weer nieuw en helder verwoord.

 • Geke Drost
  20 maart 2021 08:33

  Dank voor je mooie info
  Fijne dag en een lieve groet Geke

 • Mark Rutte mag dan wel een Waterman-Zon hebben maar hij wil toch weer ouwerwets op de Steenboktoer door Nederland weer een van ‘s werelds best presterende landen te maken. Zie: https://www.nu.nl/286317/video/rutte-nederland-weer-een-van-s-werelds-best-presterende-landen-maken.html . Ik denk niet dat ie al tot het inzicht is gekomen dat de tijden veranderen. Maar Marks wil is wet.

 • Wilma ter Mull
  20 maart 2021 18:29

  Ja dat klopt Josefien dat alles gaat zoals hij het wil, en hij komt er idd mee weg. Dit is een voortvloeisel uit zijn vorig leven. De oplossing ligt in een andere manier naar alles te kijken, meer vanuit perspectief van het persoonlijk en het collectief bewustzijn. Wij Nederlanders doen dit nog te weinig. Er is een oud spreekwoord dat zegt: elk land krijgt de regering die het verdiend.

 • Beste Wilma,
  Daar heb ik nu echt een poos over moeten nadenken over het laatste nieuwsbericht en ik ben bang dat ik de hier gangbare mening niet kan delen, dat ieder land de regering krijgt die het verdient….ja, dat is duidelijk, helaas, maar de uitdrukking die in vroegere tijden werd gebruikt wanneer er iemand, te vroeg in de ogen van de omgeving, stierf :”” Niemand gaat dood voor het zijn tijd is”, was troostend bedoeld en werd ook gezegd vanuit een geloof dat het Gods wil was en daar had de mens zich bij neer te leggen. Nu hoor ik hetzelfde maar vanuit een ander uitgangspunt, is het niet een beetje arrogant en ook wel hard om dit zo te stellen? Het is definitief lijkt het wel, doe wat je wilt, het maakt niet uit? Mooier is :” Voor alles een tijd is”, een tijd om geboren te worden en een tijd om te gaan, een tijd om tot bezinning te komen en een tijd om in actie te komen en ga maar verder……. dan betekent dit toch dat wanneer mensen dit niet beseffen, ze geen tijd nemen om pas op de plaats te maken en doordenderen en denken dat ze alles naar de hand kunnen zetten waarmee ze schade toebrengen aan anderen waardoor de aarde wordt uitgebuit, milieu en mensen en dat dit tot gevolg heeft dat andere mensen daardoor geschaad worden en misschien zelfs sterven? Dan gaan die mensen toch niet op hun tijd? Die gaan te vroeg. Ik ervaar het als beangstigend wanneer mensen zo zeker weten dat alles vastligt. In de jaren 70 volgde ik een cursus homeopathie, in mijn woonplaats woonde een enigszins vreemde maar zeer bekende homeopathisch arts. Deze man was bekend met de , ik citeer:” De verwoestende gevolgen van kinderverlamming, gele koorts en typhus, zijn dusdanig ernstig dat de nadelen van vaccinatie niet opwegen tegen de nadelen”. Bij de andere ziektes, die later werden toegevoegd, werden twijfels geplaatst. Waar bevinden we ons nu met dit nieuwe virus? In het weekend is het 42 jarige nichtje van de buurvrouw overleden aan corona, 3 kinderen. Was het haar tijd? Wat is wijsheid? Kijk naar landen zonder “maatregelen”. Gelukkig zie ik jongvolwassenen die een bewustwording hebben, die groter is dan die van de generatie die hen heeft opgevoed, ook bij de nog jongere mensen. Ik hoop dat het geen uitzonderingspositie is, ik ben er niet pessimistisch over. Ik lees oude biografieën en constateer dat er niet veel nieuws onder de zon is, maar” onze” tijd is sneller en de wereld veel kleiner waardoor ook de slechte zaken in een razendsnel tempo gaan. Het tij keren vergt veel veranderingen, helaas gaan die niet uit de politieke hoek komen maar er is een onderstroom die wel degelijk inziet dat het anders kan en moet.

  Vriendelijke groeten: Marianne

 • Wilma ter Mull
  23 maart 2021 13:59

  Tja Marianne daar heb je het weer waar altijd de spraakverwarring optreedt.. Hetgeen dat je overkomt hoort bij je en is géén kwestie van schuld maar iets wat het bewustzijn sterk maakt. Daarnaast kunnen los daarvan allerlei medicijnen ontwikkeld worden die ons helpen om beter te woden; laat daar niets over mis te verstaan zijn. Het jammere is dat de moderne mens alleen maar gefocust is op dit huidige leven, en niets meer in perspectief kan zien. Er is geen midden om maar zo te zeggen.
  Eind deze week komt een Essay van me uit over dit onderwerp: ‘Reïncarnatie nader bekeken’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu