Collectieve angst voor de dood

2 reacties

Sinds de grote conjunctie van vorig jaar januari [2020] tussen Saturnus en Pluto in de 23ste graad van steenbok is er een geheel andere algemene stemming van angst ontstaan. De oorzaak daarvan is dat Saturnus onder meer de planeet is van de angst en Pluto dit extreem uitvergroot. De één reageert er bewust op en de ander onbewust. Of het wordt met angst geconfronteerd; afhankelijk van hoe het onbewuste van iemand werkt zal de uitwerking zijn.

In mijn Essay: Reïncarnatie nader bekeken, schrijf ik dat de mensheid voor een belangrijke wending in het bewustzijn staat. Rudolf Steiner zei in een voordracht van 5 maart 1912, dat reïncarnatie in de nabije toekomst nog algemener aanvaard zal worden gelijk het Copernicaanse mensbeeld. Zoals ik aantoon in mijn Essay en ook in het boek van Michiel Hegener: Leven op herhaling, is het al lang wetenschappelijk aangetoond dat reïncarnatie een feit is, maar dat met name instituties als kerken en allerlei andere stromingen in de maatschappij die van vaste standpunten (dogma’s) uitgaan, deze conclusie een gevaarlijke ontwikkeling vinden. Immers in hoogste instantie is er bij reïncarnatie geen autoriteit meer maar zit de autoriteit in ons zelf; we zijn op weg naar bewustwording wat in de Bijbel ook wel God genoemd wordt. Spinoza [1632-1677] heeft in zijn tijd aan deze vorm van individueel bewustzijn al de eerste aanzet gegeven. Dat een leven eindig is, is naast dat er verlies voor de nabestaanden, eigenlijk een zegen; want er komt met de wijsheid die we opdeden in ons leven weer een nieuwe mogelijkheid om dit in een ander lichaam vorm te geven. Dat de meesten van ons vorige levens spontaan niet kunnen herinneren is een kwestie van tijd en zal in de toekomst door de evolutionaire verandering van onze hersenen, gaan veranderen. Bij kinderen die in de 21ste eeuw zijn geboren is dit al vaak al merkbaar. Carol Bowman schrijft aan het eind van de vorige eeuw het boek: Wie is mijn kind (lange tijd een bestseller in de VS). In het boek vertelt de schrijfster van spontane herinneringen die kinderen onder de zeven jaar hebben aan vorige levens. Ik wijs ouders van jonge kinderen dan ook altijd op dit fenomeen omdat, zo is gebleken, dat tot zeven jaar er nog een natuurlijke verbondenheid is met vorige levens. Ik herinner me van mijn eigen kinderen ook treffende uitspraken daarover.

Ik vermoed dat de coronapandemie, – naast dat deze pandemie volgens mij veroorzaakt is door de wereldwijde slechte behandeling van de dierenwereld -, ons leert dat we niet kost wat het kost aan ons huidige leven vast moeten klampen. Doordat we een maakbare wereld hebben gecreëerd door middel van medicijnen, vaccins en allerlei ander gemak dat ons leven vergemakkelijkt, wat naast dat het een goede ontwikkeling is, ook het gevaar in zich draagt om ziekte alleen maar als beperking te zien en niet als een groeimogelijkheid. Immers we willen alleen maar ons prachtige leven voortzetten en zijn maar weinig verbonden met een heel eigen persoonlijke levensopdracht. Onbewust is er een behoefte ontstaan, of noem het luiheid, om dit luxe leven eindeloos te willen continueren terwijl de mensen met depressieve gevoelens elk jaar verder groeit.
Wanneer je iets vast wilt houden, ontstaat automatisch de angst voor verlies van wat we tot nu toe met elkaar opgebouwd hebben. We zijn bang dit leven kwijt te raken en gaan voorbij aan het feit dat als je de essentie van je leven helder voor ogen hebt je deze niet meer kwijt raakt, ook niet met de dood. Daarnaast is er ook is een groepering in onze samenleving die niet wachten kan om te sterven en een euthanasie verklaring hebben liggen, de zogenaamde Voltooid leven verklaring. Zij verlangen vaak onbewust naar een nieuwe kans om uitdrukking te geven aan wat voor hen belangrijk is. Ook hier zit maakbaarheid en angst onder.

In mijn boek: Ziekte een weg naar bewustwording maar ook in het Essay: Ziekte, genezing en immuniteit, schrijf ik dat de extreme toename van de ziekte kanker in de laatste vijftig jaar, te maken heeft met de ontdekking van Pluto aan de hemel, (1930). Er is sindsdien een bewustwordingsproces op gang is gekomen om meer gericht te kunnen willen; iets wat voor 1930 veel meer autonoom/onbewuster gebeurde. Een kanker gezwel is als het ware het willen reïncarneren in het eigen lichaam; immers een gezwel is een afzonderlijke losgezongen nieuw lichaam dat een eigen leven gaat leiden. Je ziet dan ook vaak, zo leerde mijn werk me, dat mensen met de ziekte kanker, bijzonder wilskrachtige mensen zijn. Wat je zelf eens zou kunnen doen als astrologie geïnteresseerde, kijken waar Pluto staat in je horoscoop en welke aspecten deze maakt met andere planeten. Wanneer je dit goed doorgrond kun je vaak bij je diepste levenswil komen en kan de angst voor de dood verdwijnen.

Terug naar de uitbraak van de coronapandemie; de promotor van angst. Het ruim een jaar in beperking leven (een Saturnus aangelegenheid) wat we wereldwijd hebben gedaan, heeft ons veel geleerd; bijvoorbeeld dat het allemaal op vele vlakken wel iets minder kan. Sinds de conjunctie tussen Jupiter met Saturnus in de eerste graad van waterman, op de dag van zonnewende (21 december 2020), is er ook een andere nieuwe kracht geactiveerd. Dit aspect is hoopvol en heeft te maken met dat de eigen levensfilosofie juist tot ontwikkeling kan komen door beperking, waardoor de eigen levenswil helderder in beeld komt en angsten verdwijnen!

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

Bedrag2 reacties. Reactie plaatsen

  • Wat mooi wat je zegt over de Jupiter/Saturnus conjunctie van 20 december j.l., Wilma, in de laatste regels van je artikel. Zo voel ik het ook: dat er na een jaar van beperkingen, angst, en verwarring nu weer ruimte komt voor nieuwe mogelijkheden, de verbinding met je eigen levenskracht, levenswil en bestemming.
    Misschien word ik daarbij ook wel geïnspireerd door de natuur, die momenteel aan alle kanten uitbarst in kleuren, geuren en lentegroen. Zo ongelooflijk mooi, en dat zit ook in ons!

  • Wel of geen pandemie, mijn leven verandert er niet door omdat Saturnus een prominente rol in mijn horoscoop speelt en ik tevens te maken heb met een spierziekte waardoor ik veel thuis ben. Dat heeft er inderdaad toe bijgedragen dat ik tot het inzicht ben gekomen waarom ik dit leven leef en waar ik aan moet werken. Liever gezegd wat ik recht moet zetten. Dat besefte ik nog meer toen ik m’n familiegeschiedenis bestudeerde en wat mijn eigen rol daar in was(in een vorig leven in mijn eigen familie).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu