Het collectief geheugen van Nederland

Geen reacties

Dit afgelopen weekend las ik het boek van Gerard Aalders: Het Zwartboek van de Oranjes. In mijn jeugd wilde ik graag geschiedenis gaan studeren; helaas is dat er niet van gekomen maar mijn visie op het collectief geheugen van groeperingen van klein naar groot: familie, streek/groepsverbondenheid, land, continent, uitgedrukt in astrologische verbanden, is wellicht de transformatie van deze wens.

Ik ontdekte eind vorige eeuw dat Saturnus in een geboortehoroscoop te maken heeft met het persoonlijk onbewuste, terwijl Uranus te maken heeft met het collectief onbewuste. Bij het collectief onbewuste kun je ook kijken naar horoscopen van bedrijven, landen en gebeurtenissen waarin de voorgeschiedenis ligt besloten, terwijl een groep natuurlijk nooit een persoonlijk onbewuste heeft. In een bedrijfshoroscoop of gebeurtenishoroscoop heeft Saturnus dan ook een wat andere betekenis en heeft te maken met weerstanden die verwacht kunnen worden.

Wanneer je het boek van Gerard Aalders leest dan bekruip je het gevoel van: hoe is het mogelijk dat de Oranjes nog steeds zo’n hoog aanzien hebben hier in Nederland; sterker nog, dat meer dan de helft van de Nederlanders monarchisten zijn. Vooropgesteld, ik ga hier niet in de rol van de moralist zitten maar wil kijken hoe dit zo heeft kunnen gebeuren want waar fouten gemaakt worden hebben meerdere partijen schuld en dus niet alleen de Oranjes zoals in het boek tot uitdrukking komt..
Om het boek van Aalders heel kort samen te vatten; zijn de Oranjes op geld belust en hebben ze weinig bijgedragen tot de ontwikkeling van Nederland; er zijn veel zaken die niet door de beugel kunnen, die op een onbegrijpelijke manier stelselmatig worden toegedekt. Eén en ander wordt historisch onderbouwd, en omdat ik in het bijzonder de drie boeken die ter ere van het tweehonderdjarige jubileum van het koninkrijk Nederland, heb bestudeerd, zag ik veel historische verbanden. Echter de ondertoon van het boek van Aalders is wat zuur. Wat ik mis in het boek is een soort verwondering over hoe dit zo heeft kunnen gebeuren; daar is niet het koningshuis alleen schuldig aan maar ook de Nederlander. Immers wij kiezen hiervoor dus heeft het ook veel met ons collectief onbewuste te maken! Maar goed het is geen psychologisch boek maar een historisch boek en die houden zich aan de feiten.

Wat je nu kunt doen is naar de horoscopen van onze koningen/koninginnen kijken om inzicht te krijgen hoe dit alles tot stand kwam. In de stand van Uranus met de aspecten, kun je veel van de collectieve drijfveren van de betreffende te weten komen. Onze eerste echte koning, – Koning Willem I -, had als bijnaam Koning koopman, hier ligt dus een aanknopingspunt dat in het boek aan de orde komt. Deze Koning Koopman gaf veel handelsroering in het land maar liet uiteindelijk aan het eind van zijn koningschap veel nationale schulden na. Koning Willem I had Uranus in het tiende huis staan en deze maakte een driehoek met Mercurius in twee, maar ook een vierkant met Jupiter in het zesde huis; het huis van de arbeid. Jupiter is onder meer de heerser van het achtste huis en Mercurius van het tweede huis. Het tweede huis gaat over het bezit van iemand persoonlijk, terwijl het achtste huis gaat over het geld van anderen. Je ziet dus aan deze stand dat de rijkdom die hij door handel (Mercurius) verkreeg vooral voor  hemzelf was en waarschijnlijk over de rug van anderen (achtste huis) verkregen werd. [gegevens: geboren 24 augustus 1772 om 4.45 in Den Haag]

Een van de moeilijke verschijnselen van het collectief onbewuste is, dat het nogal ongrijpbaar is omdat een gebeurtenis die zich in een groepering voltrekt, op een later tijdstip in de tijd in een getransformeerde variant zich opnieuw presenteert. Juist omdat het nooit helemaal hetzelfde is, en niet één enkel persoon verantwoordelijk is voor de handelswijze van de groep, wordt de variant moeilijk herkend en dien ten gevolge is het moeilijk iemand verantwoordelijk voor daden te stellen.

Kijken we nu naar de horoscoop van onze Koning Willem Alexander geboren 27 april 1967 om 19.57 in Utrecht, dan zie je het volgende:

Koning Willem Alexander

Bij onze koning zie je dat hij Uranus conjunct Pluto staat in het elfde huis, vierkant de Maan in het tweede huis van het bezit. Ook maakt Uranus een vierkant met Venus in het achtste huis. Ik denk dat gedurende zijn koningschap het thema ‘eigen bezit’ en het ‘bezit van anderen’ op allerlei manier aan de orde zal komen zodat hij voor de grote uitdaging staat om in Nederland een nieuw bewustzijn te ontwikkelen voor het mijn en dijn van zowel de staat als van hemzelf. Het zou wel eens het herhalende thema van koning Willem I kunnen worden.

Wat het ons als land leert, is: wat hebben we over voor vluchtelingen en minder sociaalkrachtige? Recentelijk hebben we weer eens een variant gehad in de kindertoeslagaffaire. Ook Sywert van Lienden met zijn mondkapjesdeal (CDA) doet vermoeden dat het collectief geheugen doordrenkt is met winstgedachten. Van Lienden zijn Uranus staat overigens in een inconjunct met Jupiter die weer conjunct de zuidelijke maansknoop staat [huizenstand is niet bekend omdat er geen geboortetijd bekend is: 18 september 1990].
Hoogstwaarschijnlijk zullen er onder het koningschap van onze koning, nog vele financiële incidenten volgen van dit soort financiële misdragingen van mensen die macht bezitten (Uranus conjunct Pluto). In het bijzonder zal dit zich manifesteren wanneer het leeftijdspunt in de horoscoop van Willem Alexander een conjunctie gaat maken met de Uranus/Pluto conjunctie; dit is in de jaren 2026 tot 2029; [wordt vervolgd]

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

BedragGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu