De crisis in het CDA

3 reacties

Vandaag maandag 21 juni 2021 werd bekend gemaakt dat na Pieter Omzigt nu ook Dries van Agt het CDA verlaat. Weliswaar niet om dezelfde reden. Bij Omzigt gaat het om het feit dat een heel persoonlijke brief die hij aan het CDA schreef binnen een week op straat lag; hij voelde zich toen genoodzaakt op te stappen. Bij Van Agt is het omdat hij de onbarmhartigheid van het CDA jegens het Palestijnse volk niet langer kan verdragen. En dan nog de zaak Sywert van Lienden; al met al zit het CDA diep in de crisis.

Onder toon ik de horoscoop van de oprichting van de CDA partij. [Bron Joyce Hoen]. NB er is ook een horoscoop aanwezig van 15.00 op dezelfde dag, maar dan in Den Haag. Ik vermoed dat die van 15.00 het moment is van aankondiging bij de regering in Den Haag en die van 11.00 van het besluit van de partijen die samen wilden gaan KVP ARP en CHU. Hoe dan ook, je kunt er het één en ander aan aflezen.

CDA 11 oktober 1980 11.00 ‘s-Hertogenbosch

Wat opvallend is, is dat er veel planeten in het teken schorpioen staan. En op dit moment loopt de transit Uranus, de planeet van het groter collectieve belangen, in het teken stier en maakt een oppositie met de Maan en Mercurius van de oprichting. Met deze transit wordt als het ware gevraagd aan de partij of ze wel voldoende naar de collectieve beginselen waar de partij voor staat, hebben gekeken. Primair gaan het CDA uit van christelijke principes. Met name Van Agt verwijt de partij onchristelijk gedrag ten opzichte van het Palestijnse volk. In principe is dit wel verklaarbaar want de Zionisten zijn het volk waar de Christus zijn wortels heeft liggen, maar hem tevens nooit hebben erkend. Uit de stroming die de Christus wel erkenden, is het christendom voortgekomen. Dit dualistische dilemma speelt onbewust nog steeds een grote rol in het collectief geheugen van het christendom.
Ook de transit Saturnus gaat de komende tijd een oppositie maken met de maansknoop in de ontstaanshoroscoop van het CDA; dit wijst er eveneens op dat het CDA vrij onbewust (zuidelijk maansknoop) met het leiderschap zijn omgegaan. Dan maakt de Transit Neptunus welk een belangrijk archetype is voor het christelijke geloof een oppositie met de Jupiter van de oprichtingshoroscoop. Ook nadert de transit Uranus binnen niet al te lange tijd een conjunctie met Cheiron, – de niet geheelde wond -, van de partij.

Al met al ziet het er niet goed uit voor de partij en het zou kunnen zijn dat ze al dit geweld dat via transits op hen afkomt, niet overleven. Wat namelijk opvalt is, dat deze partij vier van de tien planeten in het twaalfde huis heeft staan. Voor een politieke partij is dat niet gunstig als er veel planeten in het twaalfde huis staan; het nodigt namelijk sterk uit tot achterkamertjes politiek. Een goed gevuld elfde huis doet het beter in een politieke partij. En gelukkig voor de partij, staat daar de Zon conjunct Zwarte Maan en Pluto.
Nu staat de Zon in weegschaal en in het elfde huis juist daar niet zo ideaal. De Zon staat daar in zijn vallende teken en in zijn vernietigende huis (watermanhuis). Twijfel overvalt de partij dan ook vaak en dan zit er ook nog een weigerend principe op (Zwarte Maan) om dit ruiterlijk toe te geven. En alsof dat allemaal niet genoeg is, legt Pluto één en ander onder het vergrootglas van de maatschappij. Het vraagt als het ware: wat heb je gewild voor de grote sociale gemeenschap?
Dat het CDA bij uitstek regeerders zijn is duidelijk terug te vinden in de Jupiter/Saturnus conjunctie die in het tiende leidershuis staat en deze een sextiel maakt met Mars die ondanks dat deze in twaalf staat een conjunctie maakt met Mars (in zijn eigen teken). NB. het is de partij die vrijwel altijd aanschuift bij andere partijen en meeregeert.
Ook is bijzonder om te zien dat Venus ongeaspecteerd en heerser van het zesde en elfde huis, is. Een ongeaspecteerde planeet verraad veelal een groot (nog niet ontdekt) talent dat zich uit in een alles of niets patroon. Maar ja, Venus staat in maagd wel in zijn vallende teken, wat wil zeggen dat deze energie niet goed uit de verf komt. Hier ligt mijns inziens de grote opgaaf voor de partij. Ironisch genoeg is Venus ook een archetype van geld; iets wat Van Lienden recentelijk weer heeft laten zien door gezondheid (maagd) tot winst te maken. NB Van Lienden is een maagd Zon.
Venus is ook de planeet van de landbouw en bekend is dat er vele boeren in de partij zitten. Ook in deze sector moeten grote veranderingen gaan plaatsvinden willen we de aarde leefbaar houden. Helaas heeft de partij de neiging om de boeren te sparen zodat we niet veel opschieten met de CO2 uitstoot problematiek. Tot nu toe is het CDA ook in de voorgestelde maatregelen hierover halfslachtig geweest en heeft te weinig een echte visie getoond.

Al met al staat de partij voor grote uitdagingen die te maken hebben met de praktische uitvoering van wat echt christelijk is! Hun ontstaanshoroscoop zou hen daarbij kunnen helpen.

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig en anoniem via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

Bedrag3 reacties. Reactie plaatsen

 • Geke Drost
  23 juni 2021 12:40

  Super bedankt voor je duidelijke uiteenzetting! Ik vind het superknap dat je het zo kunt verwoorden.. Ga zo door.. liefs Geke

 • Lieke van Hees
  23 juni 2021 15:13

  Ik las het boek van Pieter Omtzigt, dat is naar mijn idee iemand die de C van het CDA praktiseerde!
  Ik zeg regelmatig dat het CDA zijn C niet (meer) waard is………………

 • Wilma ter Mull
  23 juni 2021 16:41

  Ja dat is erg jammer Lieke, wellicht leren ze er wat van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu