Mercurius en genezing deel 4

2 reacties

In de negentiger jaren van de vorige eeuw las ik een bijzonder boek van Simeon Pressel: Bewegung ist Heilung, in dit boek wordt een pleidooi gehouden voor beweging die in dienst staat van genezing van ziekten, zoals de titel eigenlijk al aangeeft. Mijn echtgenoot die arts was, verwees heel vaak naar dit boek. Ik bedacht me bij deze titel dan altijd wat mijn visionaire waterman-moeder altijd zei als wij als meisjes menstruatiepijnen hadden, ze zei: ‘ga lekker fietsen of hard lopen dan is het zo over!’ en  kregen geen pijnstiller…. En, wonder boven wonder was dat meestal zo, de pijn ging weg.

Vorige week op 3 november [2021] liet Nederlandse hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zich uit over het feit dat hij niet begreep waarom sportscholen werden verplicht om een Qr-code te gebruiken; volgens hem zou dit een ondermijning voor de gezondheid zijn omdat mensen minder zouden gaan bewegen. Letterlijk zegt hij: “Sporten is om meerdere redenen essentieel, onder meer om het afweersysteem zo sterk mogelijk te maken. Maar hier hoor je niets over, heel merkwaardig.” [Bron: Telegraaf]

In de mythologie was Mercurius, de planeet van handel, communicatie, beweging en ook van de genezing. Mercurius ook wel Hermes genoemd wordt veelal afgebeeld met een Caduceus staf waaromheen zich twee slangen kronkelen dit is het teken van de rijpe Mercurius, die zijn verworven kennis aanwendt om te genezen. Het Esculaapteken dat veel artsen vaak als sticker op hun voorruit van hun autoruit hebben staan is afgeleid van deze Mercuriusstaf.
In mijn Essay: Ziekte, genezing en immuniteit, schrijf ik dat Mercurius genezing brengt door de wijsheid van Jupiter toe te passen, of anders uitgedrukt, omdat beweging inzicht geeft in je eigen onbewuste, want Mercurius en Jupiter zijn elkaars polairen; als de een dominant is, ligt de andere in het onbewuste opgeslagen en werkt in stilte. In het boek van Pressel worden vele voorbeelden gegeven hoe vooral autonome spieren in verband staan met de hersenen. De kern van het verhaal is dat je bij elke kwaal die je krijgt eigenlijk zou moeten mediteren waar de oorsprong ligt. Christiane Beerlandt [1955-2015] heeft in 1993 Een Encyclopedie van de Psychosomatiek; De Sleutel tot Zelf-Bevrijding geschreven waarin ze vrijwel alle ziekten beschrijft met de diepliggende psychosomatiek. Recentelijk is er zelfs weer een artikel verschenen over Corona waar ze destijds kennelijk ook het een en ander over geschreven heeft.

Ook in mijn boek: Ziekte een weg naar bewustwording [ook als e-book verkrijgbaar voor € 9,00] schrijf ik over de zingeving van ziekte met name de volksziekte kanker maar ook over het begin van de corona pandemie. En eerder schreef ik over de diepere betekenis van dementie [ook verkrijgbaar als e-book voor € 9,00] Deze twee volksziekten strijden om de voorrang op de lijst van de drie meest voorkomende ziekten en worden veelal alleen maar ervaren als een doem die over ons is gekomen.
In wezen is ziekte in het algemeen, een signaal dat we veranderen moeten en dat we sterfelijk zijn, meestal niet als fysieke dood, maar dat we uitgenodigd worden te sterven van ingesleten patronen die geen nut meer hebben voor onze ontwikkeling.

In onze maatschappij is helaas de reïncarnatie filosofie nog altijd een abstract (zweverig) begrip waar niet veel mensen (nog) wat mee kunnen beginnen; iedereen is, om maar zo te zeggen: “als de dood voor de dood”. In diepe essentie is deze angst voor de dood alleen maar een angst voor verandering in het bewustzijnsniveau, en omdat de mensheid onbewust niet houdt van veranderingen, – al suggereren we dat we er wel van houden -, toch zit bijna niemand te wachten op de dood. Mercurius is de contact legger tussen de onderwereld,- het symbool voor ons onbewuste – en de bovenwereld waar ons bewuste het symbool van is. Deze overdracht van Mercurius houdt onze  hersenen gezond als we open staan voor de boodschap die een ziekte ons te vertellen heeft.

Einde van deze serie: Het mysterie van Mercurius.

Oneliner:

 • Nu de Zon, Mars en Mercurius in de maand november allemaal in het teken schorpioen staan en allenl een oppositie maken (of gaan maken) met Uranus, de planeet van het collectief onbewuste, is er in onze samenleving een levendige handel in angsten ontstaan. Het teken schorpioen haalt de onderste steen boven en nodigt uit tot transformatie.
 • De vele positieve coronatesten die gedaan worden wijst op de angst voor de dood en transformatie. Het zou zomaar kunnen dat wanneer de Zon in boogschutter (heerser van Jupiter) gaat lopen dat onze collectieve angst weer afneemt en de overmoed weer de overhand krijgt.

Actie
November maand: een persoonlijke Levensloopanalyse voor de komende zes jaar bekeken vanuit onbewuste, bewuste en boven bewuste lagen van de biografie. Nu geen € 95,00, maar €75,00. Belangstelling? Stuur mij een bericht!

Biografiecursus in deze nieuwsbrief heb ik gebruik gemaakt van het leeftijdspunt door de horoscoop. Deze methode is te leren in de online biografiecursus. Maandaanbieding niet € 450,00 maar € 350,00.

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

Bedrag

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Patricia Dodemont
  11 november 2021 11:42

  Hallo Wilma,
  kun je wat meer vertellen over de levensloopanalyse? Wat biedt dat meer als ik zelf jaarlijks mijn solaar bestudeer?
  November maand: een persoonlijke Levensloopanalyse voor de komende zes jaar bekeken vanuit onbewuste, bewuste en boven bewuste lagen van de biografie nu geen € 95,00 maar € 75,00

 • Wilma ter Mull
  11 november 2021 12:12

  Hallo Patricia, deze analyse werkt met het leeftijdspunt door de horoscoop. Een methode die het echtpaar Huber [Zürich] met de leeftijdsklokmethode ontwikkelde. De methode is in het kort: dat je in 72 jaar door je persoonlijke horoscoop loopt en zodoende je naar je eigen karma ontwikkelt; dit doe je via de geboortehoroscoop, causale horoscoop en maansknoophoroscoop (de drie bewustzijnslagen die de mens heeft) de laatste twee zijn dus afgeleide horoscopen van de radix. Dit is dus heel anders dan een Solaar, transits of progressies. Tot zover mijn korte uitleg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu