Het populaire tv-programma Wie is de Mol is weer begonnen, de kaskraker van de tv op dit moment. Ieder jaar wordt wekenlang gespeculeerd wie de Mol wel zal zijn. Het blijkt altijd weer anders te zitten dan verwacht werd. Toen dit jaar weer Wie is de Mol begon, attendeerde mijn kinderen me op een kans om mijn groepsanalyse er eens op los te laten, gemaakt door de Australisch bekende astroloog Bernadette Brady. Ik gebruik daarvoor het programma JigSaw, dat ik al jarenlang met grote tevredenheid gebruik. Ook werk ik ermee bij problematiek in teams.

In dit programma voer je de geboortegegevens van familie- of groepsleden in, het liefst met tijd en plaats, maar het kan ook alleen op geboortedata. Vervolgens wordt er een berekening gemaakt van het meest dominante dierenriemteken en ontstane harmonieën, en als je met de hele horoscoop werkt ook de huizen. Ieder brengt een willekeurige planeet in, die in een geometrisch verband staat ten opzichte van de andere groepsleden. Brady noemt deze geometrische figuren: harmonieën. Ze worden 360 graden van de dierenriem gedeeld door vier tot en met twaalf, elke harmonie krijgt de naam naar de deling die plaatsvond.

Zo’n harmonie is niet altijd op alle punten ingevuld; er kunnen zogenaamde lege punten ontstaan. In dat geval werkt de betreffende harmonie niet optimaal. Deze worden vermeld in het rapport. Hoe meer lege punten, hoe kwetsbaarder de uitvoering van de betreffende harmonie wordt. Ook worden er met zogenaamde halfsommen (het exacte middelpunt tussen twee planeten) gewerkt; zij geven inzicht in hoe de leden van een groep te werk gaan. Bijzonder is dat wanneer er iemand uit de groep verdwijnt, de hele opbouw van de groep kan veranderen. We kennen dit allemaal wel wanneer iemand uit een groep stapt, dat er een soort gat valt, of een opluchting ontstaat. Dit heeft dus met dit systeem te maken. Kortom: het is een vrij ingenieus wiskundig werk dat Brady in dit programma heeft gestopt. Hoe meer gegevens je hebt, hoe nauwkeuriger je analyse kan worden.

De volgende gegevens verzamelde ik via Wikipedia van de leden van de Mol. Ik maakte daar een analyse van [Hopen dat ze kloppen!]:

1.           presentatrice Evelien de Bruijn, 20 augustus 1974 Breukelen

2.           acteur Rick Paul van Mullingen, 28 september 1981

3.           journalist en programmamaker Sinan Can, 31 oktober 1977

4.           presentatrice Merel Westrik, 1 november 1979

5.           zanger Nielson, 28 december 1989

6.           Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, 11 juli 1961

7.           actrice Sarah Chronis, 27 augustus 1986

8.           presentator Jamie Trenité, 25 mei 1990

9.           presentatrice Evi Hanssen, 9 november 1978

10.         YouTuber en visagiste Nikkie de Jager, 2 maart 1994

11.         vertrekken samen met presentator Rik van de Westelaken, 22 april 1971.

Het verslag is in het Engels en best wel uitgebreid dus zal ik een heel korte samenvatting geven.

Analyse

In deze groep is het dierenriemteken weegschaal dominant met 100 punten, direct gevolgd door het teken schorpioen met 97 punten en op de derde plaats het teken maagd met 74 punten. Een weegschaal dominantie in een groep zijn vaak mensen die vriendelijk en aardig tegen elkaar zijn in de groep en meer rekening met elkaar houden dan bij andere tekens. Ze zijn niet heel uitgesproken als er spanningen in de groep optreden wanneer hun mening wordt gevraagd. Omdat het teken schorpioen maar drie punten verschilt van die van weegschaal, zal dit teken ook een zekere invloed hebben; schorpioen kenmerkt zich door een onderzoekende en wat argwanende aanpak. Dit past natuurlijk helemaal bij het spel Wie is de Mol!

Dit doen zij als complete groep met: de negende, zesde en vijfde harmonie. De negende harmonie kenmerkt zich door idealisme, optimisme en allerlei beschouwingen; het zijn niet zo zeer doeners, maar hebben de neiging om zich nadrukkelijk te profileren; dit beeld moet je combineren met de weegschaal dominantie die dat juist niet doet. Hieronder geef ik weer met welke planeten de negende Harmonie is opgebouwd.

Uranus door Robért van Bekhoven. Uranus is het originele intuïtieve persoon in de groep, maar ook de planeet die snel het toneel verlaat omdat ongeduld een rol speelt. Je kunt nu kijken hoe Uranus staat op de dag dat hij geboren werd om te zien hoe hij die rol oppakt

Jupiter door Robért van Bekhoven, Nikky de Jager; Evelien de Bruyn. Jupiterpersonen zijn de optimistisch maar eventueel ook de arrogante figuren die over iemand heen walsen. Ze hebben vaak geluk in het spel. Ook hier geldt dat de stand van Jupiter op de geboortedag staat. NB: dit geldt voor alle planeten die ingebracht worden door de leden van de groep.

De Zon door Jamie Trenité en Rick Paul van Mullingen; de Zon heeft een natuurlijke autoriteit die de groep ten goede komt.

Venus door Evi Hanssen, Jamie Trenité en Rick Paul van Mullingen; dit zijn de mensen die vooral harmonie in de groep willen brengen; ze kunnen ook eventueel gemakzuchtig zijn.

Saturnus door Evelien de Bruyn; deze persoon brengt beperkingen binnen en zou de groep eventueel kunnen teleurstellen. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen.

Mercurius door Sarah Chronis en Sinan Can; Mercurius is de planeet van de communicatie, maar ook eventueel leden die het niet zo nauw nemen met de waarheid.

Pluto door Evelien de Bruijn en Jamie Trenité; dit zijn de personen die vaak op macht uit zijn, maar zich ook sterk afzijdig kunnen houden om op een later tijdstip te scoren. Best geschikt voor een rol als Mol…

Er zijn twee personen die zich in deze combinatie wat afzijdig houden omdat de afstand tot de negende Harmonie die gevormd wordt bij hen wat groter is. Dit is Merel Westrik, die daarbij de planeet Mars inzet. En Nielson die daarbij de planeet Venus inzet. Dit zou eventueel kunnen wijzen op mol-kwaliteiten. De vijfde en zesde Harmonie zal ik hier niet bespreken omdat deze door het vertrek van Evi niet meer bestaan. Trouwens: door het vertrek van Evi ontstaat er naast de negende een achtste harmonie (in plaats van de zesde en de vijfde); deze achtste harmonie is nogal stressgevoelig, competitiegericht. De achtste harmonie bestaat nu dus naast de negende, met het verschil dat er bij de negende maar één lege plaats is die niet ingenomen wordt, terwijl dat in de achtste er drie zijn.

Het werkmodel (halfsommen) was in aanvang toen de hele groep nog compleet was een Mars/maansknoop energie; dit heeft de volgende betekenis: het gaat in deze groep om actie; men heeft vooral oog voor lichamelijke kracht en is gericht op sterke mannen en vrouwelijke vrouwen. Nu trouwens Evi uit het spel is, is ook dit werkmodel veranderd in die van Neptunus/maansknoop.

Het werkmodel is nu Neptunus/Maansknoop geworden. Neptunus is de planeet van de vaagheid en eventueel bedrog. De Maansknoop wijst op onbewuste elementen die naar boven gehaald moeten worden in de groep. Deze sfeer van dit werkmodel past heel goed bij deze groep; immers de Mol verkeert nog in onbewuste regionen van het niet weten. Ieder heeft daarin weer een bepaalde inbreng. De opvallendste daarvan is Rick Paul van Mullingen. Hij brengt namelijk een variant in: hij wisselt de Maansknoop voor Mercurius in. Zoals gezegd kan Mercurius onbetrouwbaar zijn. Dit wil dus zeggen dat hij niet onbewust betrokken is, maar het onbewuste (maansknoop) voor Mercurius (bedrog) inruilt. Ik ben heel benieuwd of dit klopt. Het blijft natuurlijk behelpen omdat we niet alle gegevens hebben van de leden, maar op zichzelf is het een leuk experiment.

Voorlopig vind ik Rick Paul wel een Mol!

Wordt wellicht vervolgd

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.