Alles wat je aandacht geeft groeit

Geen reacties

Deze uitspraak is van Aristoteles (384 v.C. – 322 v.C.) Aristoteles is de eerste filosoof die de natuur op wetenschappelijke wijze onderzoekt door dieren en planten te bestuderen. Daarbij komt hij tot de conclusie dat alles in de natuur ‘potentie en energie’ heeft. Een zaadje van een eik heeft bijvoorbeeld het vermogen om uit te groeien tot een grote boom. Hetzelfde geldt voor alles wat klein is en een volwassen staat bereikt in de toekomst.

Toch heeft deze uitspraak een toelichting nodig, het geldt vooral voor dingen die een bepaalde vorm van bestaansrecht hebben. Als je bijvoorbeeld angsten veel aandacht geeft, welk in hoogste instantie geen bestaansrecht heeft, dan groeit dit ook en werkt het in zijn nadeel.
Als ik zo’n soort uitspraak van iemand tegenkom, probeer ik de uitspraak altijd terug te brengen naar symboliek van de werking van de planeten. Het boek Heerserschappen van Hajo Geurink (verklarend woordenboek voor de planeten) is hier altijd een grote hulp in. Zo probeerde ik dit afgelopen weekend ook na te denken over deze oeroude uitspraak van Aristoteles. De woorden: ‘aandacht en groeit’ zijn in deze uitspraak leidend. Opvallend was nu dat bij het woord ‘aandacht’ geen omschrijving werd vermeld, zelf denk ik dat de planeet Venus die ook over vertrouwen gaat, hier veel mee te maken heeft omdat aandacht in hoogste instantie ook liefde is. Bij groeien worden twee omschrijvingen gegeven in het boek: Jupiter en de Maan. Jupiter heeft vooral met de expansie en grootheid te maken van persoonlijke filosofische ideeën en is minder tastbaar; en de  Maan met het groeien van plant maar ook van mens en dier. En hier zit juist nu zo’n opmerkelijke dualiteit in!

Onze maatschappij heeft in de laatste halve eeuw een enorme materiële groei doorgemaakt wat geleid heeft tot het neoliberalisme; nog nooit hebben we het zo goed gehad, maar het vertrouwen is helaas niet mee gegroeid. Neoliberalistische groei valt dus onder Jupiter. Maar, nog nooit waren we zo controlebehoeftig en afhankelijk als nu, waarschijnlijk omdat we bang zijn onze welstand te verliezen. De conjunctie tussen Jupiter en Saturnus tijdens Zonnewende 2020 en ook de conjunctie tussen Saturnus en Pluto, hebben hier een wending aan gegeven. Zie hiervoor mijn laatste Essay: Reïncarnatie nader bekeken; deel 2; De grote conjuncties van 2020 en Het geheim van Einstein.
Jupiter wordt in een neoliberalistische cultuur woekerend. Ook de ziekte kanker is op een ander gebied een uit de hand gelopen groei die niet wenselijk is, maar heeft meer te maken met het lamgelegde wilsleven. In mijn boek Ziekte een weg naar bewustzijn, beschrijf ik dit proces.
De Maan gaat over de biologische groei van gewassen. Maria Thun ontwikkelde aan het begin van de vorige eeuw de zogenaamde zaaikalender die vooral een advies geeft over de gunstige maanstanden die in verband gebracht worden met de groei van specifieke gewassen. Nu is het probleem met de Maan dat deze relatief snel zich door de dierenriem verplaatst en daardoor grillig van stemming kan zijn waardoor het moeilijk is om vertrouwen op te bouwen. Juist door de grilligheid van de Maan bewust te worden, ontstaan er grote kansen.

Het is dus belangrijk om vertrouwen te hebben en ons niet gek te laten maken door abstracte cijfers voorspellingen en angstscenario’s. Want alles wat je dus in het negatieve zin aandacht schenkt groeit ook en werkt in zijn nadeel! Een mooie oefening zou kunnen zijn om wanneer de Maan een conjunctie maakt met Venus, te mediteren over hoe je je vertrouwen kunt versterken in het licht van het betreffende dierenriemteken. Ik heb daar een mooie oefening voor, die inzicht kan geven in het vertrouwen dat je van nature hebt.

Je loopt op een recht wandelpad (liefst niet in de stad) en ziet in de nabijheid niemand voor je aankomen. Je doet je ogen dicht en loopt tien seconden met je ogen dicht vooruit. Lukt dit je zonder een keer stiekem te kijken, dan zit het wel goed met je vertrouwen; lukt het je niet dan ligt hier nog een leerpunt. Probeer het maar eens uit! Ik ontdekte hierdoor dat mijn vertrouwen nog wat te wensen overliet 😉  Ik wens een ieder toe dat zijn/haar vertrouwen groeit!

Oneliners

  • Het vertrouwen van Hugo de Jonge [26 september 1977] is niet heel groot ondanks dat hij zijn Zon in weegschaal heeft staan, waar de heerser Venus van is. Binnenkort introduceert hij de derde prik voor het Corona vaccin voor ouderen. Hij heeft ook nog Pluto conjunct de Maansknoop in weegschaal, vierkant Mars staan in zijn (dag)horoscoop. Er ligt dus een onbewuste (maansknoop) uitdaging, om vertrouwen te ontwikkelen. Zijn persoonlijke wil tot macht (Pluto) kan hem daarbij in de weg zitten.
  • Energieprijzen rijzen de pan uit; Energie valt onder Mars en Mars is de polaire planeet van Venus. Als er onvoldoende energie is dan speelt geld (ook een Venus aangelegenheid) een onbewuste rol maar veroorzaakt dus onrust omdat het onbewust werkt. Goede vraag hierbij is: wie ontvangt dit geld?
  • Misschien moeten we gewoon het corona virus minder aandacht geven, dan groeit het minder!

Agenda

Nieuw: vanaf nu zijn boeken en e-books van mijn hand rechtstreeks te kopen. De website is uitgebreid met nieuwe functies.

Aanbieding voor de maand oktober: het eerste jaar van de onlinecursus is € 395,00 [i.p.v. € 495,00]

Bij voldoende deelname  wordt op zaterdag 20 november de cursus Kosmische invloeden op het embryo die in april 2020 door de coronamaatregelen niet door kon gaan alsnog gehouden. Wie (nog) interesse heeft voor dit onderwerp kan zich hier aanmelden. Verder informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

BedragGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu