Burn-out ziekte of verschijnsel?

Geen reacties

In de Volkskrant van 26 augustus jl. stond een artikel met de titel Burn-out ontbeert wetenschappelijke basis van psychiater Christiaan Vinkers en op 3 oktober [2018] stond er in dagblad Trouw een artikel over cultuurfilosoof Maarten Coolen met de aanhef: Burn-out: als het te zwaar wordt om iemand te zijn, waarin wordt gesteld dat het probleem er in zit dat iemand met een burn-out er niet meer in slaagt om in zijn eentje zijn identiteit vorm te geven. Hij/zij heeft een idee opgebouwd over de eigen identiteit die op een bepaalde manier in elkaar stort als het leven anders verloopt dan in de planning is opgenomen. Beide auteurs komen tot de conclusie dat burn-out geen echte ziekte is.

Al geruime tijd krijg ik regelmatig mensen bij me die lijden aan een burn-out. Ik werk bij een burn-out vrijwel altijd met de methode van de leeftijdsklok die in de zestiger jaren van de vorige eeuw ontwikkeld is door Louise en Bruno Huber [API-instituut Zürich] Met deze methode loopt de mens gedurende tweeënzeventig jaar door zijn gehele horoscoop. Beginnend bij de geboorte bij de ascendant; elke zes jaar loopt de mens door een huis van zijn of haar horoscoop. De eerste zes jaar door het eerste huis; van zes tot twaalf door het tweede huis; van twaalf tot achttien door het derde huis, enz. Bij tweeënzeventig begin je weer in het eerste huis met een zee van ervaringen die je opgedaan hebt in de jaren daarvoor. Afhankelijk van de opbouw van de horoscoop worden deze fases ingevuld. Zo krijgt iedere levensloop een heel eigen kleuring en invulling. Zo kan bijvoorbeeld iemand beginnen met een steenbok ascendant waar bijvoorbeeld al of niet planeten in staan; de persoon zal dan van nature het persoonlijk karma in het leven dat voor hem of haar ligt, centraal stellen. Terwijl iemand die een tweelingen ascendant heeft zich zal richten op communicatie. Als het leeftijdspunt een planeet tegenkomt (in conjunctie of oppositie), kleurt deze het leven en zal vaak een gebeurtenis een bepaalde nadruk aan het leven geven. Naast dat het leeftijdspunt door de dierenriem loopt maakt het ook nog allerlei geometrische hoeken met planeten. Deze zogenaamde aspecten zijn vaak een vervolg op een conjunctie of oppositie die het leeftijdspunt al eens gemaakt heeft. De methode is eenvoudig maar ook buitengewoon inzichtelijk en laat verbanden zien tussen bepaalde gebeurtenissen. In principe kan iedereen, ook mensen die weinig van astrologie weten dit begrijpen en zelf op zoek gaan naar de diepere zingeving van hun levensverhaal. Deze methode is toe te passen op drie bewustzijnsniveaus: het gewone directe bewustzijn; het onbewuste en op het bovenbewuste. NB. Alleen het huizensysteem Koch is bruikbaar voor deze methoden

Wat heb ik nu ontdekt bij mensen die een burn-out hebben gekregen? Heel vaak maakt dan het leeftijdspunt een conjunctie of een moeilijk aspect met Pluto, Saturnus of Cheiron. Pluto wil breken met oude niet meer werkende patronen. Saturnus herinnert aan wat de karmische zingeving van je vraagt.  Cheiron herinnert ons aan diep verdrongen pijn die weggestopt is. Omdat het leeftijdspunt soms enige jaren doet over een aspect; dit is afhankelijk van de grote van het huis waar doorheen gelopen wordt; bij een klein huis duurt de inwerking veel langer dan bij een groot huis. De meeste mensen krijgen op de meest uiteenlopende leeftijden een burn-out; tegenwoordig zelfs al studenten! Omdat we met zijn allen in een ander bewustzijnsfase van de ontwikkeling van de mensheid zitten dan zo’n vijftig jaar geleden, wordt op de drie bewustzijnsniveaus dit heel sterk waargenomen terwijl er veelal geen zingeving aan gegeven kan worden omdat er geen lijn in te ontdekken valt. Zo schrijft Coolen in Trouw dat bij een burn-out het vaak niet mogelijk is om je eigen identiteit vorm te geven terwijl dat voorheen vaak te nadrukkelijk is gedaan. De persoon is als het ware gedesillusioneerd geraakt in zijn eigen wezen. Heel vaak is dat dan het moment dat het leeftijdspunt een moeilijk aspect maakt. Wanneer je nu de horoscoop in zijn geheel bekijkt kun je vaak een heel gericht advies geven waar mensen blij van worden en de draad weet oppakken.

Aanbieding: tot 15 oktober 2018 kost de online Biografiecursus niet € 295 maar € 250 voor uitgebreide informatie klik hier

Dit zijn de linken naar de artikelen van de Volkskrant en Trouw mocht u geabonneerd zijn op één van de kranten

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

BedragGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu