Leven in een controlemaatschappij

Geen reacties

Het is verbazingwekkend hoe afhankelijk we geworden zijn van controle en testen in ons huidige leven. Deze tendens is al enige tientallen jaren gaande en vindt nu zijn hoogte, -noem het eventueel dieptepunt-, in de coronapandemie. Alle eventuele schadelijke invloeden ‘moeten’ liever gisteren dan vandaag opgespoord worden om ongemerkt in een soort angstcultuur terecht te komen. Het vertrouwen en de zingeving van welke gebeurtenis dan ook, is ver te zoeken.

Het begon enige decennia geleden met dat bepaalde leeftijdsgroepen zich jaarlijks voor denkbeeldige gevaarlijke ziekten konden laten testen. Ik herinner me een casus van een vrouw die voor de eerste keer een oproep kreeg voor een borstkanker onderzoek. Zij was heel zenuwachtig en wilde eigenlijk niet, haar familie wist haar te overtuigen dat het echt noodzakelijk was en ze ging, bijgestaan door haar oudste dochter na de test. Na een week kwam de uitslag die gelukkig negatief was; met de medeling dat niets gevonden was. Helemaal opgelucht ging ze toen direct met vakantie. In die vakantie constateerde ze opeens een knobbeltje in haar borst, ze dacht: ‘ach het zit wel goed, als ik thuiskom vraag ik het de huisarts wel’. Toen ze na haar vakantie de huisarts raadpleegde, stuurde hij haar direct door, en nu werd binnen zes weken na de controle toch borstkanker geconstateerd. Deze casus heeft mij jaren lang bezig gehouden. Ik vroeg me onder meer af: heeft haar bijna obsessieve angst voor kanker en de controle daarop, gemaakt dat ze de kanker naar zich toetrok of, heeft de scan iets over het hoofd gezien? Ik zal het nooit zeker weten… Wel weet ik dat we nog maar weinig weten hoe de psyché en fysiek op elkaar inwerken. In mijn boek: Ziekte een weg naar bewustwording, ga ik daar dieper op dit onderwerp in.

De test-manie die we nu hebben bij het coronavirus, is een soort hoogtepunt/dieptepunt in de controlecultuur die al jaren lang speelt op allerlei gebieden (niet alleen medisch). Mijn echtgenoot (arts) zei altijd dat we elke dag met tal van schadelijke virussen in aanraking komen, maar dat in de meeste gevallen het lichaam zelf ‘de rommel’ opruimt. Heb je net de pech dat je op zo’n moment controleert, dan kan wat je noemt de denkbeeldige ‘pleuris’ uitbreken omdat besmettingsgevoeligheid automatisch gekoppeld wordt aan een (dodelijke) ziekte. Hierdoor ontstaat een angstcultuur.

Dat we op dit moment een hoogte/dieptepunt bereikt hebben in onze controledrang, heeft alles te maken met de Saturnus/Pluto conjunctie van vorig jaar januari [2020]. Pluto is vooral de planeet van het uitvergroten en van controle uitoefenen. Saturnus vraagt om een onbewuste reflectie; er wordt gevraagd wat hindert je? Afhankelijk waar deze conjunctie valt in iemands horoscoop en de aspecten die het maakt met andere planeten, zal de uitwerking zijn. Wanneer je zo kunt kijken, dan verdwijnt het noodlotsscenario omdat je ziet wat je (onbewust) doet. Soms gaat de zoektocht naar zingeving tot over de grens van leven en dood/vorige levens.

Een vraag die naar boven komt is: wanneer houden we op met dit fanatieke testen en registreren van aanstaand vermeend onheil? Ik vermoed dat dit duurt totdat Saturnus zich helemaal los heeft gemaakt van Pluto door middel van het kleinste aspect dat gemaakt wordt door planeten; het halfsextiel. De Hubermethode noemt een halfsextiel een Mercurius aspect en Mercurius is de planeet van de genezing! Helaas duurt het nog even voordat dit aspect tussen Saturnus en Pluto vol is. Dit is op 3 maart 2023 om 22.25 GMT. Vanaf die tijd zou het mogelijk kunnen zijn dat we anders, noem het meer holistisch, naar ziekte kunnen gaan kijken. Opvallend is dan dat tijdens dat tijdstip Neptunus geheel ongeaspecteerd is. Ook maakt de Maan dan een oppositie met Pluto en een conjunctie met de Zwarte Maan. Neptunus gaat over virussen en over lichamelijk lijden en de Zwarte Maan over immuniteit.

Afhankelijk waar dit halfsextiel valt op de wereld zal uiteraard de specifieke uitwerking zijn in het collectief onbewuste van het betreffende land. Belangrijk is ook om te kijken naar wat de planeet Venus die de onbewuste kant van Pluto vertegenwoordigt en over vertrouwen gaat, deze tijd door doet. Mediteren over de plaats waar Venus in je horoscoop staat, zal uiteindelijk de intuïtie positief beïnvloeden. Deze week [33ste week 2021] is Venus in zijn eigen teken weegschaal gaan lopen en nodigt ons uit met nuance en vertrouwen naar de toekomst te kijken.

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

BedragGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu