Afstand nemen

3 reacties

Zo was de titel van het laatste gedicht dat mijn vader schreef in 1995 vlak voor zijn plotselinge dood. De laatste tijd denk ik veel aan dit gedicht en ook aan zijn visionaire blik op de wereld die hij had. Hij wilde eigenlijk dominee worden maar werd uiteindelijk (biologische) tuinder zoals de twee generaties voor hem dat was geweest omdat er geen geld was in de crisistijd voor studeren. De anderhalve meter cultuur waar we momenteel in leven lijkt veel met de titel van dit laatste gedicht van hem, te maken hebben.

Het gedicht van mijn vader begint als volgt: Klimmen op een hoge toren/afstand nemen, dat is goed/Klein en nietig worden mensen/Honger dicht bij overvloed. En wat verderop in het gedicht: Carnaval en mallemolen/werken als een boemerang/Het rumoer van deze wereld/maakt onzeker, angstig, bang. Een tekst die actueler is dan ooit. Zelf denk ik dat het ‘afstand nemen’ wel eens de wezenlijke boodschap achter de corona pandemie zou kunnen zijn en dan niet alleen de letterlijke anderhalve meter afstand maar ook de innerlijke distantie.

De laatste vijftig jaar hebben in het teken gestaan van materiële groei en neoliberalisme [een economisch systeem dat gebaseerd is op de maximalisatie van winsten, de minimalisatie van kosten en de concurrentie van economische blokken. Bron]. Onbewust heeft dat de mens egocentrischer gemaakt, met als gevolg liefdeloosheid en egoïsme vooral naar de aarde, de dieren en de plantenwereld. Eeuwige groei is een fenomeen dat niet realistisch is; kijk maar naar de seizoenen van het jaar, deze geven een ritme van ontluiken, groeien, bloeien en afsterven. Het neoliberalisme is zo ingeburgerd in de samenleving dat we de resultaten van deze groei amper in ons bewustzijn kunnen toelaten, wat tot gevolg heeft dat de mens niet omkijkt maar hals reikend uitkijkt naar de volgende uitdaging.

De twee grote conjuncties vorig jaar met zonnewende tussen Jupiter en Saturnus, na de conjunctie in januari van dat jaar tussen Saturnus en Pluto, vraagt indringend om introspectie. En omdat Saturnus de planeet is van de beperking en twee keer in een grote conjunctie betrokkenis, is de dringende boodschap bewuster om te gaan met onbewuste krachten die we door de ruis van de dag vaak niet opvangen. Ik denk dan ook dat de corona uitbraak nieuw bewustzijn van ons vraagt. Niet de vaccinatie zal uiteindelijk de oplossing gaan bieden, maar de persoonlijke introspectie: wat hoort bij jou persoonlijk? De vraag daarbij is: wat wil jouw diepste innerlijk zelf wat is je levensdoel? En, waar laat je je afleiden door de prikkels uit de buitenwereld die vaak gericht zijn op groei en meer? Dit soort vragen die voor het nieuwe bewustzijn gesteld moeten worden, hebben tijd nodig en zoals ik in de vorige nieuwsbrief schreef duurt dat zeker nog tot het moment dat Saturnus zich precies dertig graden verwijderd heeft van Pluto [3-3-2023]. Omdat een halfsextiel (30 graden) een Mercurius aspect is [Hubermethode] en in principe helend en communicatief is, zal dit veel bewustzijn schenken. Een mooi saillant detail is dat op het moment dat het halfsextiel exact is, Saturnus ook een vrij nauwkeurige conjunctie maakt met Mercurius. Saturnus in de laatste graad van het sociaal gerichte waterman teken, en Mercurius in de eerste graad van het empathische teken vissen! Zie de tekening Wellicht is dat het bijzondere moment, dat we de waarde van het Afstand nemen dan meer begrijpen en dan niet zo zeer uit angst voor besmetting, maar om dichter bij ons diepste hoger spirituele Ik te komen.

De ingekorte versie van het gedicht van mijn vader:

Afstand nemen

Klimmen op een hoge toren,
Afstand nemen dat is goed
Klein en nietig worden mensen,
Honger dicht bij overvloed

Alles wriemelt daar beneden,
Rond gelijk een mierennest
Al dat nietige en kleine,
Heeft de aarde berooid, verpest.

Uitgehold en kaalgevreten,
Zo een wesp, een sprinkhaan doet,
Mensenwerk maakt dat de aarde,
Nu uit vele wonden bloedt.

Carnaval en mallemolen
Werken als een boemerang.
Het rumoer van deze wereld
Maakt onzeker, angstig, bang

Aardbevingen, waters noden,
Ach ik hoor het haast niet meer.
Alles is niet te verwerken
Dus ik leg het naast me neer.

Mijmerend sta ik op de toren,
Deze vinger wijst omhoog.
Uit een desolate toestand,
Ziende met een ander oog.

G.J. ter Mull voorjaar 1995

Verantwoording:
De vaste nieuwslezers van mijn weblog zal het niet ontgaan zijn, dat sinds half juli [2021] mijn website vernieuwd is. Met dank aan mijn zoon die deze prachtige versie gemaakt heeft! Een van de nieuwe dingen is dat onder elk artikel staat dat als je het artikel gewaardeerd hebt, je een vrijwillige donatie mag geven. Lang heb ik geaarzeld of ik deze vorm die steeds meer gebruikt wordt, wel in wilde voeren.
Vanaf 2003 schrijf ik wekelijks aan deze nieuwsbrieven en daar gaat veel werk in zitten. Nooit heb ik overwogen om er een betaalde versie van te maken maar toen ik van uit meerdere kanten geattendeerd werd op deze vorm, heb ik nog drie jaren getwijfeld of ik dit wilde. Wat mij uiteindelijk heeft doen besluiten om deze vorm te kiezen is dat ik op deze manier nog meer tijd en kwaliteit aan de nieuwsbrieven kan besteden. Nadrukkelijk wil ik dus nog zeggen dat het geenszins verplicht is om te doneren.
Helaas heeft er door een nog niet opgeloste fout in het programma waarin de nieuwsbrieven verstuurd wordt, boven de aankondiging van de nieuwsbrief ‘Winkel nieuwsbrief’ gestaan, wat wellicht suggereert dat je betalen moet voor de nieuwsbrief maar dit is dus geenszins zo. We hopen binnenkort deze kop te kunnen verwijderen, maar dus nogmaals, het is het geen verplichting om te doneren.

Tenslotte wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor de gulle giften; ik ben ontroerd en dankbaar!

Dit artikel was gratis.
Vond u het nuttig en boeiend? Dan kunt u een kleine vrijwillige bijdrage overmaken aan de auteur. Dat kan eenvoudig via bijvoorbeeld iDeal. Alvast hartelijk dank!

Bedrag

3 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Menu